夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

我好憎奶奶咁對我個仔,可以點?

禁止訪問

Re: 我好憎奶奶咁對我個仔,可以點?

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁你有冇同你先生傾過依個問題呀??

大宅

你奶奶同你兩公婆0既關係好唔好架??

民房

你 99 係唔係有病. 我一定會同 99 講以後不準再咁樣對個孫. 就算反面都要提出. 99 討厭個孫就叫佢行遠 D. 因為長期咁樣會對小朋友有不良影響. 到時 DD 出世. 佢可能會不喜歡 DD 及打佢 .

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果你99 係小朋友面前亂”up”,
叫你老公叫佢唔好咁講囉,
如果佢唔聽你咪有理由同你老公講,
唔想個仔見佢咁多分化你D仔女感情。

複式洋房

吾可以比她成日係細路面前講d副面野, 對細路仔自信心好大打擊. 係我就一定會好認真同她說:"99, e+吾可以咁樣教細路仔ga la, 咁樣踩他只會有反效果, 我知你都係為個孫好, 想他乖d, e+個個家長都會鼓勵d細路, 我地一齊試下ar, 吾係到時仔仔反學d老師知道會覺得好奇怪的."

洋房

路過, 搭下訕..

其實我都有個兩歲bb, 以前都曾經有個好close既親戚 (幾乎個個禮拜見果隻), 見親我個仔都係咁講 (當時我個仔1歲左右).. 結果, 終於有一次俾我鏟到上天花板.. 我話"個仔我生既, 要教我自己識教, 你咪攞返你幾十年前果套出黎用係我個仔身上, 幾十年前無電視架, 你宜家又晚晚追劇集? 幾十年前無手提電話, 你宜家又用? 要教既唔該教返你自己個仔" 當場dead air!

但我完全唔覺得有乜問題囉, 自己個仔自己唔保護, 邊個幫你保護? 就算你係長輩又點? 我唔覺得我生個仔出黎要俾你精神虐待囉. 況且佢只不過係安全既地方自己行黎行去自己玩, 你因乜事要鬧到佢喊為止. 就因為你仲食緊飯, 而佢食飽左唔肯坐係度?

時至今日, 果位親戚, 都無再係我面前話我個仔or話我唔識教仔. 但依然有見面, 仍然有講有笑囉. 仲成日叫我湊個仔過去玩添. 我唔知呢招用係99身上既功效會點, 但係我個point係, 你應該保護自己個仔囉.

純粹個人意見, 可能偏激少少, 如果引起大家反感, 請多多包涵.

大宅

我都好想好似你咁,話完d人之後見面都可以有講有笑

大宅

當年我個衰99都是這樣...不知所謂, 在我媽面前又話我生完後廋曬...一定有絕症, 佢都痴線, 所以我好憎d多事幹又冇中生有又喜歡中傷人的99.

結果我大兒子比個99揍完後....就唔要得個隻. 細b出生後, 大b仲成日打細b, 個99又成日在我面前說: 唔好比個大打個細啦~~~

露 絲  
該用戶已被刪除

男爵府

你99乜扣做家,小朋友係要錫,同要愛心去對待..
咁細個都会唔開心家馬.

大宅

不如唔好見個99啦.....

男爵府

你個仔心理一定受創啦

你直接話佢知唔可以咁教法架....

既然佢話得咁差,叫佢唔好見你個仔囉

short~~short~~~~~~地

禁止訪問

公爵府

好戥你個仔唔開心,無啦啦俾人鬧都唔知乜事,你一定要好好保護佢,同你奶奶講啦,反面都係咁話!
BBo係頭3年係最重要架,又係佢性格形成既最關鍵時候,我怕佢已心靈愛創,唔好再拖啦,快D同奶奶講清楚啦!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

850212 :你一定要同你奶奶和老公傾下,唔係第日你個bb出世後,大仔就會好憎bb

男爵府

好媽媽勳章

老公屋企既問題,我一定會要老公出面攪掂佢.....

如果老公都著緊個仔/囡既,佢一定會出面囉

複式洋房

你99同我個女個嫲嫲一樣變態架!佢唔夠胆喺我面前打/鬧我個女,佢知我唔好蝦架!所以喺背後做!我唔係親眼見,吹佢唔賬!如果俾我見到....實同佢死過!(我唔會再比機會佢打我個女)
你唔保護你個仔,仲邊有人保護佢呀?你忍心咩?3年了,唔好再唔出聲,只怕第曰先出聲己經太遲呀!

洋房

我諗要叫你99唔好話你個仔都幾難,倒不如同你個仔講:你成日比嫲嫲話係唔係好唔開心呢?如果你唔想人地有機會話你,咁你就要乖d喇,但如果你乖果時,嫲嫲都話你,媽媽一定會幫你出頭,唔比佢話你.我想咁樣會正面d
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

首頁

尾頁

跳至