嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

亞B瞓扁咗個頭???

我亞B2個月啦!近日發現佢後尾枕瞓扁咗,点算???有咩解救???請指教!!!唔該哂!!!

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

Re: 亞B瞓扁咗個頭???

唔驚~再大個D識打側個頭就唔會架啦~我果時個B出世到4,5個月都係扁到平晒~同條頸成一直線~都唔係波子頭~我都有D驚~而家9個月啦~個頭又圓又大~成個足球咁

洋房

其實頭骨咁硬...係唔係真係會瞓扁呢...

大宅

好媽媽勳章

之前係好似珍寶珠咁,圓碌碌咁,但佢面向天瞓,瞓得多真係會
瞓到後尾枕扁咗!平咗一大片!我都希望遲D會好啦!!! :lol: :lol:

愛笑媽媽 寫道:
其實頭骨咁硬...係唔係真係會瞓扁呢...

複式洋房

Re: 亞B

mi1660 寫道:
唔驚~再大個D識打側個頭就唔會架啦~我果時個B出世到4,5個月都係扁到平晒~同條頸成一直線~都唔係波子頭~我都有D驚~而家9個月啦~個頭又圓又大~成個足球咁

我個女而家4個半月,個頭又係

複式洋房

我個囝又係, 後面訓到扁哂, 親朋戚友見到, 都叫我打則佢訓.
但....呀囝鍾意平訓, 又訓得好, 我都吾想免強佢. 現得知大些會圓番, 太好啦 , ,所以更加不會改變他呀...

複式洋房

之前我BB喜歡個頭伶向右邊瞓,個頭一邊圆一邊扁。後來我聽BK媽媽話Peter Rabbit中間凹型個隻好,我買o左比BB瞓,0Ko咼, 個頭圆番!

大宅

好媽媽勳章

唔該哂!等我買番個試下先!!我唔想亞囝好似我老公咁,佢都係扁咗個頭!!!唔可以剪太短頭髮,因為瞓扁咗嗰度冇頭髮生!!!

terendatong 寫道:
之前我BB喜歡個頭伶向右邊瞓,個頭一邊圆一邊扁。後來我聽BK媽媽話Peter Rabbit中間凹型個隻好,我買o左比BB瞓,0Ko咼, 個頭圆番!

大宅

你地都好吖, 個頭後面扁, 我亞b係側邊扁呀 :-( :-( :-(

我都試過中間凹既枕頭, 但係亞b係鍾意擰側頭訓, 希望佢大d會圓返啦!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

男爵府

terendatong 你好,
請問係什麼牌子的中間凹型枕頭呀, 我阿b個頭又係一邊圆一邊扁, 佢E+14個月大先轉枕頭仲有冇得救?

複式洋房

係 0/3 Baby Peter Rabbit Cotton Pillow, o向西田,永安,Jusco都有得賣。我大約o向阿b兩個半月左右比佢瞓,瞓到四個幾五個月大已改善好多,E+係五個半月大冇扁啦!
BB細個可塑性高,個頭可變返圓!14個月大,我未經歷過,唔好意思真唔知轉枕頭仲有冇得救。不過,我意見係買個試試,價錢大約四十幾蚊,平平地買個希望都好啦!

男爵府

我阿B兩個幾月時比我99湊,個時佢的頭形已經扁左,咁我用我阿媽教我的方法同我99講可以用隻手幫BB"初"返圓個頭,佢完全唔聽,仲話我老公都係咁架啦

大宅

而家我個b 個幾月, 佢又係鍾意去一邊訓, 好怕佢會唔圓. 佢個背又厚左, 我個保姆 ee叫我俾個枕頭佢訓, 我本想買一個中間有凹位的, 但ee說可能阻住耳仔 (我阿b個頭大d, 個凹位細, 耳仔會被壓向前, 令佢隻耳仔向前變左兜風耳) 請問 Rabbit 個 凹位大嗎, 會阻到耳仔嗎 ?

複式洋房

我覺得其實中間有凹位枕頭個 凹位大小隻隻都standardize o左,差不多。個凹位細, 耳仔會被壓向前, 個凹位大, 側面瞓會被壓到鼻重危險! 好難兩全其美! 就算平枕頭, 佢側面瞓好多時耳仔都會被壓向前啦! 都會幫佢反返隻耳仔瞓! 唯有小心觀察a period of time自己阿b啱唔啱,唔啱就要放棄啦!這裏BK媽媽都唔係個個啱佢個阿bbo架!
我阿b 又係背厚、個頭大、貼耳, 佢用到OK la!
養個B真係洗唔少$$ :-( 奶樽、奶咀、奶粉、尿片.....樣樣都要試到啱,真係$$$$$ :-(

首頁

尾頁

跳至
熱門主題