自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人知潮州習俗?

有無人知去拜山果D, 係咪一定要上午架? 下午唔可以拜?
係咪咩節日, 例如中秋, 端午都要拜山架?
係咪外婆(即婆婆)叫阿(女麻)架?

大宅

Re: 有無人知潮州習俗?

咁多人都睇過, 但就無人答到我.
唔通呢d習俗真係我奶奶定出來的?

子爵府

我只知叫外婆係"麻嫲"

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

所謂各處鄉村各處例, 就算是潮州,裏頭都有好多條村, 習俗都有少少唔同架。可能只係隔離條村就已經不相同。

你可以就的話,咪順下老人家囉, 如果唔係咩過份事, 例如: 長輩稱呼, 奶奶話咩咪咩囉......

禁止訪問

男爵府

我屋企都係潮州人,但叫外婆都係叫「阿婆」唔會叫阿麻。拜山每次都係朝早去,拜完都晏晝啦!所以從來冇諗過要下午才去拜山,其實清明

男爵府

Yes, 我只知阿媽話女人唔可以上山拜........我老豆死左........我家d女人通通都唔可以送上山.

所謂各處鄉村各處例, 就算是潮州,裏頭都有好多條村, 習俗都有少少唔同架。可能只係隔離條村就已經不相同

大宅

因為奶奶要求我地咩節日都要去拜, 好唔方便, 放假梗係想抖下架嘛.
我老公放工係下午, 我又唔想同我奶奶去拜, 去過一次俾佢由頭"鵝"到尾, 唔好搞~
佢話老爺趕住下午過關返去喎, 都唔知咩道理.
有時星期六得閒我都自已去拜老爺, 不過無同佢講, 又唔係要領功, 我出左心意就可以啦~
最嬲係上次, 佢話你無心就唔使去啦, 你話架嘛, 我咪唔去囉~

至於對(女麻)(女麻)呢個名稱咁執著, 一來係將來要教我個女, 如果佢叫自已媽媽做(女麻)(女麻), 咁點解我個女又叫佢做(女麻)(女麻)呢?
因為我奶奶同老爺感情唔好, 平時有意無意會"chai"下老爺"外家", 所以我覺得佢咁叫, 好唔尊重老爺囉~

珍珠宮

有無人知去拜山果D, 係咪一定要上午架? 下午唔可以拜? 通常係一早出門口!!
係咪咩節日, 例如中秋, 端午都要拜山架? 無,不過係屋企拜祖先!
係咪外婆(即婆婆)叫阿(女麻)架?潮州話無"婆婆"呢個term的,係叫阿(女麻) 的
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

我老公果邊都係潮州人,佢地每年淨係清明節先去拜山
(都係一早出門口),其他大時大節,就返去奶奶度拜祖先。

奶奶個阿媽 (即外婆) ,佢地係叫 "阿媽" ,至於老爺
個阿媽 (即女麻女麻),佢地就叫 "阿 paul " 。

大宅

我覺得名處鄉村各處例, 仲要睇宗教, 同你奶奶o既要求, 唔係話潮洲人就一定係點點點..........

我老公同我都係潮洲人, 去拜山冇分上/下午, 我娘家如果就到就成棚人去, 唔係就各自去;老公果邊唔會約一齊, 一年拜一次o架咋!

至於稱呼, 我表姐(又係潮洲人) 係叫用潮洲話叫佢外婆做"馬媽", 但其實而家d人已經搞到d親戚關係亂曬龍(bk經常有人post:"阿邊個個邊個點稱呼" o既問題), 好普通o既關係都唔識分, 不如正正經經~阿麻就阿麻, 阿婆就阿婆la.

我覺得有咩不滿先同你老公講, 睇下佢點睇, 如果唔想去就由老公向奶奶提出, 費事搞到婆媳不和la.

首頁

尾頁

跳至