烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人可以教我煮: 雪菜肉絲湯米

好中意食 ... 好想自己係屋企煮 ...THANKS!

大宅

Re: 有冇人可以教我煮: 雪菜肉絲湯米

你有無食過 "太興"的雪菜肉絲湯米, 好好食. 我係一個唔係咁鍾意食湯米嘅人.但就覺得"太興"的雪菜肉絲湯米好食.

男爵府

catobaby,

夠入味就好食架啦 ... 等我搵靜藍媽幫手先, 佢咩都識整架.

catobaby 寫道:
你有無食過 "太興"的雪菜肉絲湯米, 好好食. 我係一個唔係咁鍾意食湯米嘅人.但就覺得"太興"的雪菜肉絲湯米好食.

男爵府

搵左好耐都搵唔到個食譜, 有冇好心人教下我點整?

thank u.

民房

1) 雪菜(即雪裡紅)有綠色或深綠色,買回來後要浸水大概二小時左右,令到咸味減低

2) 肉絲醃味同一般醃肉方法一樣(豉油,糖,豆粉)

3) 紅辣椒切細粒

4) 蔥切細粒,薑片一塊

5) 上湯 1 豌

5) 米粉先出水待用

6) 要用白鑊烘乾雪菜,要見到鑊有鹽的結晶在鑊內,要慢火烘不可心急

7) 用油爆香肉絲加入雪菜及辣椒落小許糖調味(即成雪菜肉絲)

8) 煲滾上湯放入薑片及放入米粉煮滾,應該夠味不用落鹽

9) 把米粉及上湯放在豌再放入蔥粒雪菜肉絲即成

我個人會煮上海麵,覺得好味d:

:-P :-P :-P

http://hk.myblog.yahoo.com/wcjchk/

男爵府

torenia 寫道:
1) 雪菜(即雪裡紅)有綠色或深綠色,買回來後要浸水大概二小時左右,令到咸味減低
2) 肉絲醃味同一般醃肉方法一樣(豉油,糖,豆粉)
3) 紅辣椒切細粒
4) 蔥切細粒,薑片一塊
5) 上湯 1 豌
5) 米粉先出水待用
6) 要用白鑊烘乾雪菜,要見到鑊有鹽的結晶在鑊內,要慢火烘不可心急
7) 用油爆香肉絲加入雪菜及辣椒落小許糖調味(即成雪菜肉絲)
8) 煲滾上湯放入米粉煮滾,應該夠味不用落鹽
9) 把米粉及上湯放在豌再放入蔥粒雪菜肉絲即成
我個人會煮上海麵,覺得好味d:

:-P :-P :-P

http://hk.myblog.yahoo.com/wcjchk/
蚊蚊媽

男爵府

唔該哂torenia

請你解釋依個點解?

---要用白鑊烘乾雪菜

另外, 雪菜係邊度買靚d?

民房

白鑊炒雪菜先可以烘乾雪菜內過多的鹽份,如果係落左其他東西(水或油後不會烘到因為會吸收)這個是一個物理常識.我老豆教我的.

我通常去上海雜貨鋪買雪菜,如果你有睇阿蘇個節目佢成日去新三陽或者香港間老三陽好多上海野買.我在銅鑼灣三越後面買.

你試多整幾次一定會成功架,努力!

別墅

我都好鍾意食架! 其實我最鍾意的係雪菜, 有時都會用來蒸魚架!

男爵府

d雪菜係唔係一包包架? 我係新三陽買左啦, $5一包 ...

真係唔該哂你呢 ...

民房

屋企人有無讚你呀!

男爵府

torenia,

我尋日整左啦 ... 好好味呀~

唔該哂你呀!!

torenia 寫道:
屋企人有無讚你呀!

首頁