跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好唔開心, 唔知阿囝係咪有問題...

見到好多4月既媽咪都話你地既bb都識好多野 (講野/動作), 但係唔知點解我覺得阿囝真係學野好慢, 講野方面而家係成日講野, 都係講緊bb話, 耐唔耐先會講姐姐, 爸爸咁, 但係係冇意識下講既, 最叻都係食奶/食野時叫"奶奶"咁, 好多時教佢講野/指住自己鼻鼻呀咁, 就淨係對住你笑, 就算教佢玩, 譬如教佢疊高d積木仔咁, 佢都唔係太識, 淨係識搞破壞, 整到成地都係, 俾佢睇住點疊之後, 佢就一手撥散哂.. 反而有d野佢唔應該搞既, 譬如敞/拉櫃桶, o禁遙控制呀咁, 佢就唔教都識

除左同齡既bb之外, 我見有朋友既bb就算細過佢, 識既野都俾佢多, 我真係好擔心... :-( 我唸到佢1歲半去健康院果check果時, 唔知會唔會話佢智力上有問題, 又或者係學習障礙 :-( :-( :-(

大宅

Re: 好唔開心, 唔知阿囝係咪有問題...

多數仔的學習能力比女慢的...
你無太心急, 有時唔知可能父母心急會俾左bb壓力, 有反效果... 最緊要有耐心引導, 如果你教他個樣見他無反應, 最好停, 第日再試, 先重覆試多同一樣字詞, 他學到先試第個...
努力.

複式洋房

Don't worry!
Each baby is [size=large]UNIQUE!
Please don't compare them.
I think u should release yourself, don't make yourself under stress.

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

我呀女一樣la...跟妳講嘅情況一樣 唯有繼續觀察la :-( :-( 同佢講多啲嘢law....

妳所講 ""反而有d野佢唔應該搞既, 譬如敞/拉櫃桶, o禁遙控制呀咁, 佢就唔教都識"" 完全一樣
anita_mon 寫道:
見到好多4月既媽咪都話你地既bb都識好多野 (講野/動作), 但係唔知點解我覺得阿囝真係學野好慢, 講野方面而家係成日講野, 都係講緊bb話, 耐唔耐先會講姐姐, 爸爸咁, 但係係冇意識下講既, 最叻都係食奶/食野時叫"奶奶"咁, 好多時教佢講野/指住自己鼻鼻呀咁, 就淨係對住你笑, 就算教佢玩, 譬如教佢疊高d積木仔咁, 佢都唔係太識, 淨係識搞破壞, 整到成地都係, 俾佢睇住點疊之後, 佢就一手撥散哂.. 反而有d野佢唔應該搞既, 譬如敞/拉櫃桶, o禁遙控制呀咁, 佢就唔教都識

除左同齡既bb之外, 我見有朋友既bb就算細過佢, 識既野都俾佢多, 我真係好擔心... :-( 我唸到佢1歲半去健康院果check果時, 唔知會唔會話佢智力上有問題, 又或者係學習障礙 :-( :-( :-(

別墅

Hey, don't worry too much.
My b didn't know how to crawl until he reached 1 year old!!! Many babies crawl well when they're 8 mos. I just told myself: every b is different. "slow mike slow lor. mo saw white la!"

Just remember: every b will know how to walk, talk, run... SOONER OR LATER. Why in a rush! If he really got sth wrong, you should have noticed long time ago. And your b should not have passed those tests at 6 months and 1 year old la!

Relax! OK?

大宅

15週年勳章

anita_mon
唔好咁快就話自己個b有問題,每個小朋友都係獨一無異,而且同一個月都會有個別差異的。
好似我個仔咪又係講嘢唔知佢講乜,最叻都係「奶奶」、「bye bye」其他爸爸、媽媽就睇心情,佢鍾意咪叫你,佢唔鍾意就發脾氣,真係比佢激c。
我哋唯有要同佢哋不斷重複及練習教佢的東西,加油,努力呀!我都見過好多bb又初初唔識講嘢到識得講嘢,雖然要負出多d時間,但一定會有呢一日,其實我個b識得出聲說話我已經好 因為佢一定唔係啞的。
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

其實我覺得佢哋係 "明白"不果佢睇心情先應妳law...

男爵府

係呀, 咁細個都識話有冇心情應你.. 有心情果時唔停口, 唱歌仔咁, 冇心情果時你點叫佢都唔理你, 眼光光咁..

PW530 寫道:

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

係呀,有心情果時唔停口講d,我哋唔明嘅BB太空話law
係呀, 咁細個都識話有冇心情應你.. 有心情果時唔停口, 唱歌仔咁, 冇心情果時你點叫佢都唔理你, 眼光光咁..

[quote]
PW530 寫道:
[/quote]

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

anita_mon,

唔知係5係我哋呀B,都係20號出世有關呢 (just for fun)

男爵府

PW530,

哈哈哈.. 我地兩個b襯到絕, 有機會帶佢地出黎相睇先..

男爵府

anita_mon,
唔駛咁擔心喎............我囝又係同你囝囝一模一樣, 比你個更差就係....佢係呢兩個星期先肯比我地扶住係地下行, 仲未識得自己放手行, 仲要行得好樣衰下!

不過, 我都唔擔心o既....每個小朋友o既學習速度都唔同, 唔可以比較架!知嗎?我地依家唯有再努力d教佢野, 睇佢吸收幾多, 最緊要係肯做返幾多出黎比我地睇。

大宅

我個囡都好似你囝囝咁。之前帶了她回健康院見醫生做d測驗,阿囡大致上ok,但講野就唔係咁得,個醫生就教左我,你可以同佢玩而教佢學講野同認野!例如玩煮飯仔,你都可以放個公仔係佢面前,教佢餵公仔,從中佢會知果個係咀了!而且因我大女都係遲講野!!所以可能都會有關,佢2歲又會返去健康院見多次醫生,看講野方面點
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

複式洋房

anita_mom,

No need to worry. 我囝囝都未識講野, 其他都係睇心情.
我諗每個人o既pace 都唔同, 唔可以比較.

禁止發言

大宅

anita_mom,

唔好俾咁大壓力自己同子謙呀, 每個bb學嘢有快有慢, 唔需要同人作比較。唔係呀, 子謙都好叻仔呀, 唔好過份擔心喇!

公爵府

anita-mon,

係呀, 個個 bb 發展都唔同, 再何況, 我地好多 b 同你囝囝情況一樣啦, 唔駛作比較既, 佢地而家一路吸收緊架, 會突然比驚喜你. 到第日返學都係呀, 唔駛同人比較, 只要佢地自己有進步已好心足.

蝦仔都係唔多識講, 有時叫下 媽媽, 爸爸, mum mum 奶奶之類既詞語, 多 d 都冇呀 :evil: 而家都係成日講太空話
[/url]

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

一定有機會 hahaha 5駛擔心la,慢慢有進展。
PW530,

哈哈哈.. 我地兩個b襯到絕, 有機會帶佢地出黎相睇先..

男爵府

好多謝咁多位媽咪既鼓勵呀, 聽完你地講之後我都明白到每個bb既進度都唔同, 不過只要見到佢健健康康咁就已經好開心喇..

另外今日有樣好開心既野, 放工果時保母拖住阿囝向地鐵站等我, 放左手佢仲識自己行過黎我度, 我真係有d唔相信, 開頭離遠見到佢我仲以為係第個小朋友黎添.. 之後帶佢返屋企途中都係拖住佢行, 佢仲好似認得返屋企條路, 知點行咁添..真係好開心, 好感動....

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至
熱門主題