自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章 好媽媽勳章

你地有冇幫仔女改英文名架~~

會唔會細個就同佢地改, 定係大個左由佢自己改

男爵府

Re: 你地有冇幫仔女改英文名架~~

我都係咁諗呀,驚宜家改左第時佢唔鍾意
但係好似有英文名d wor~
but 我鍾意d英文名我老公又唔鍾意,好難諗呀..............
該用戶已被刪除

男爵府

ricky&sara
你個大頭貼and簽名嘅"明道"好有型呀

洋房

有呀..返學都要用家嘛!

大宅

我對仔女未出世已經改左英文名,而出世後先再搵人改中文名!!!

複式洋房

both my son's chinese and english names rhyme with each other.

大宅

ricky&sara 寫道:
[size=x-large]細個就同佢改咗,但冇同佢寫係出世紙度,因驚佢大咗唔鍾意

吾驚佢大咗唔鍾意中文名咩

大宅

tmlklstkjtrl 寫道:
有呀..返學都要用家嘛!

me too,英文堂要用.

[/quote]
嬰兒游泳頸圈&脂肪電子磅【訂購處】[/quo

[939]

男爵府

都驚ga~
coz我覺得我老公改得太簡單!! :-(
吾驚佢大咗唔鍾意中文名咩

男爵府

其實好多幼稚園同小學都已經要用英文名,我個女間小學仲要個英文名
鎮浩小天地 As at 2004-04-26 梁鎮浩 - Iain LEUNG , 伊利沙伯醫院出世 2003-08-08 - 9 lb 7oz 2004-08-08 - 22 lb 2005-08-08 - 25 lb 13 oz

大宅

我都想我老豆幫我加個英文名架.但系佢吾識英文
:-( :-( :-(
唯有自己加lor
你地身分證有無加英文名架

男爵府

畀面勳章

[quote]
Isis_Iain 寫道:
其實好多幼稚園同小學都已經要用英文名,我個女間小學仲要個英文名

大宅

2020勳章 好媽媽勳章

間小學咁得意既, 咁如果個小朋友冇英文名, 咁咪唔可以讀囉

[quote]
其實好多幼稚園同小學都已經要用英文名,[size=medium]我個女間小學仲要個英文名

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

我個仔出世紙已有英文名,
我自己張出世紙都有英文名,係我父母改既,
同中文名一樣無得話唔鐘意既,
我咪由幼稚園用到而家,唔會改過佢架。

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

我個朋友仲好笑呀!佢無中文名既,
佢個姓氏係 – Lamport
咁佢上幼稚園時,老師點名無叫佢,
咁老師問佢咩名佢咪話 – XXXXXX Lamport
老師依依哦哦….指住張點名紙話….
Lam...Lam...port...係咪…林….林…林偉明呀?!
佢都唔知咩事…之後林偉明變左佢個中文名!.

[quote]
BearBear2000 寫道:
間小學咁得意既, 咁如果個小朋友冇英文名, 咁咪唔可以讀囉

[quote]
其實好多幼稚園同小學都已經要用英文名,[size=medium]我個女間小學仲要個英文名

大宅

畀面勳章

原本唸住英文名等佢自己大個仔先自己改啦! 點知係K2學校就話要幫佢改.

我都好民主既, 比兩個佢揀, 佢都幾鍾意.

不過最近佢話想再改過個英文名, 叫 Calbee 喎, 比佢笑死!!!

水晶宮

hashtag影視迷勳章

我都幫佢改左英文名, 都落埋出世紙度.

唉! 不過我個囡大大下返左學之後話鍾意自己叫Barbie哦, 真係比佢激死.

[quote]

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

Re: A地有冇幫仔女改英文名架~~

我個仔未出世我老公已經同佢改左英文名, 仲落埋係出世紙, 中文名就出世先搵人改! 到而家都係叫佢英文名多啲, 我諗佢都冇得話唔鍾意嘅啦
Happy Everyday      

公爵府

好媽媽勳章

有~因返學要用

首頁

尾頁

跳至