育兒好物

跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有人用緊 Aprica or Combi 手推車?

我想買一架較輕新的車,你地覺得 Aprica 好 or Combi 好?

男爵府

Re: 有沒有人用緊 Aprica or Combi 手推車?

我用combi 3.4kg, 好輕, 自己一個人出街都ok, 玩具反斗城 ~ 約$1000

男爵府

Re: 有沒有人用緊 Aprica or Combi 手推車?

原本鐘意combi架,但家姐買左架成3千蚊都好化學,所以我想買aprica, 買左aprica車仔嘅mummy有咩comment呀?

大宅

我部aprica係朋友比既二手車,我覺得好"come"用,用左咁耐架車都冇咩問題,如果唔嚴舊款仲可以留比細b添,而且日本人買aprica多過combi架,我估都唔會太差
其實你買之前將兩款唔同牌子,又差唔多價錢比較下,就知邊隻牌子最好架啦

男爵府

thanks baby627!

我會比較吓﹗

子爵府

我只知Aprica車可單手收車,而combi就唔得law!

男爵府

吓, combi一向都可以單手收車架喎
Mcdull 寫道:

別墅

我的combi是人地比的, 也是可單手收車, 但係安全帶只是三點式, 我覺得好似唔夠安全, 等bb大d, 坐得定時, 再買返架有五點式安全帶0既士的車先.

danielmama 寫道:
吓, combi一向都可以單手收車架喎 [quote]

Mcdull 寫道:
[/quote]

大宅

日本人99%係用aprica, 而日本bb店多數aprica款式多過combi

大宅

我用緊Combi...如果唔要求高都幾好ga...
可以單手收車...車身都幾輕...
不過個位就好似窄左少少??

子爵府

combi係摺完再摺架喎!真係唔知點單手收車喎?

大宅

Mcdull 寫道:

我o個架係combi bb車~
我同我老公都可以單手收車ga wo
該用戶已被刪除

複式洋房

combi 車身比較窄,遲d我都要買過一架.

大宅

我係用combi覺得好方便,我初初出個時買,佢有好多款,初初出個d比較大,而ga出個d就比較細同車身比較窄,因為要就返佢個重量,到而ga囝囝都坐得落。

別墅

由 BabyHilary 於 2006-08-01 12:44:50
原本鐘意combi架,但家姐買左架成3千蚊都好化學,所以我想買aprica, 買左aprica車仔嘅mummy有咩comment呀?

我都想買 Aprica,上次去永安睇過,想買 750B。你有沒有心水?諗住去邊到買呢?

大宅

Jamom 寫道:
[quote]由 BabyHilary 於 2006-08-01 12:44:50

我都想買 Aprica,上次去永安睇過,想買 750B。你有沒有心水?諗住去邊到買呢?[/quote]

Aprica 都唔見得唔化學, 我部係雙向, 好似$1988永安特價時買, 係夠輕, 不過, push down扶手諗住上一級樓梯都唔夠力, 要在車頭位用手"豆起", 都好麻煩.
開車個lock 掣開始失靈,用唔夠10次, 睇來要滴油, 唔知同少用有冇關? ?-(
combi&aprica 已經唔係日本造, made in China :cry:

別墅

係呀?聽完你的 comment 都有少少驚,想問你買的是那個 model?

無錯, 兩個 brand 已經唔係 mad in Japan.

Combi - Made in China
Aprica - Made in Taiwan

大宅

jamom

我諗雙向款唔多, 應該好易認, 我返去睇下咩model後話過你知.
我用後感係, 其實如果唔打算生2個bb, 真係唔洗買貴野, 諗住貴d又襟d, 用2個bb咩都抵, 但係我只打算1個就好side, 而家都好後悔咁side 錢, 我就好少用車仔, 細時怕佢易病, 少出街, 而家好似揹住佢週圍去仲方便, 但係就好重, 揹半日都想死, 成身痛, 但係車仔都有佢唔方便地方, 去商場又要搵lift 等lift , 上車收車, 都好麻煩
最多時間用係2個月~4個月, 因為未揹得, 但係抱又手軟. 因此加埋都冇用10次.

別墅

klwy,

多謝你的 sharing.
我都係好似你咁諗,只生一個。都有覺得 $2000+買一架 stroller 好似貴左,所以上次在永安睇左但未買。買 Combi 平 d,但又怕車身太窄,到時幾個月後又要買過,得不償失。
你之前係在那兒買的,唔知 besides 永安,那裡有多 d model.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題