意見反饋
義工

少年成長 今日: 2|主題: 14635

bb又惡又野蠻..可以點做

複式洋房

國民生產總值:160

bb又惡又野蠻..可以點做

BB1.5歲,一直係奶奶揍,從小bb想點就點,可能咁種壞左!(
HEHAJOEY

子爵府

國民生產總值:12004

好媽媽勳章

Re: bb又惡又野蠻..可以點做

要同佢講數架,事先講明如果曳曳要罰(要劃定一個區,屋企任何一個角落)要罰幾耐.到仔仔真係發脾氣,首先用溫和語氣同佢講道理,佢唔聽又開始作反時,語氣要強硬d兼提出警告...都係唔聽就要罰企,等佢知道你講o既野唔係流,媽咪真係會咁做.罰完之后要問番佢感覺點樣,下次仲想唔想咁,唔想咁要點做..如果佢態度軟化俾番d獎勵例如請佢食鐘意o既零食或者同佢玩佢鐘意o既玩具.
過一排應該會改善左,但千祈唔好期望好快,野蠻b好難一下子完全改變..都要俾時間佢適應媽咪湊佢方法,始終跟麻麻咁耐寵慣左,一時收服係好難.仲有記住自己立場要夠硬,唔好俾佢喊兩喊就心軟,而家小朋友好聰明,睇中你弱點下次就識點樣食番住你.
呢d就係超級褓姆教法,我fd跟住做百厭b改左臭脾氣但間中都有復發.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

國民生產總值:3732

另外, 我覺得您要同屋企人溝通咗先 (尤其係您奶奶 :tongue: ) 因為如果您話唔準佢點做但其他人又準, 仲鼓勵佢做多 d 添 (有人 chang 腰), 比著我都唔聽啦.

複式洋房

國民生產總值:160

好多謝你地提供寶貴既意見!我今晚試

HEHAJOEY

別墅

國民生產總值:607

唔罰企可以罰坐(冷靜), 在罰佢坐前要同佢講媽咪什麼原因要罰他, 不過一定要坐定定, 不可走開, 佢會哭或大叫, 唔好采佢, 唔好望佢, 等佢收聲後, 約2分鐘左右(由沒有哭, 坐定定開始計) 就叫他去玩, 如果再掟玩具, 同他說再掟玩具就要罰, 數1至5, 然後再罰坐(冷靜).........

男爵府

國民生產總值:7099

我囝囝1歲犯錯都係用這個方法罰坐, 佢可能會唔知道咩叫罰企, 只知道無左自由0吾開心. 要堅持, 佢離開左個位要重新再計時, 一歲一分鐘, 不過嚴重我就兩分鐘. 我囝囝現在都會乖乖地比我罰, 如果0吾係有排罰.

伯爵府

國民生產總值:15354

我想問下, bb咁細個, 點樣可以罰企or坐? 佢一下子就走佬啦, 邊肯坐定係度呀? 定係罰佢坐在high chair?? 請指教~~

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

子爵府

國民生產總值:12004

好媽媽勳章

可樂皓皓 寫道:
我想問下, bb咁細個, 點樣可以罰企or坐? 佢一下子就走佬啦, 邊肯坐定係度呀? 定係罰佢坐在high chair?? 請指教~~

bb著草走咪捉番佢,從新計時,計到佢怕就會定定唔閃人.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

me too
renren 寫道:
bb著草走咪捉番佢,從新計時,計到佢怕就會定定唔閃人.

別墅

最初我都是擔心囝囝唔肯坐定, 我要他坐兒童坐椅(矮)在廳角落"冷靜", 但他哭著:-( 及起身, 我就移他入廁所坐(唔好關門), 他在廁所開水喉玩水, 我就同他說唔坐定定媽咪就關廁所門啦, 他就乖乖的坐定定•

當小朋友頑皮時, 首先是作出警告, 叫他不可以再做(語氣要平淡, 不可 ), 再唔聽話就同他說再做媽咪就會罰"冷靜"啦, 由1數到5, 數完就帶他到一角(要無玩具角落), 叫他坐低, 用同小朋友坐低的水平線高度講給他知為什麼媽咪要罰他坐"冷靜", "這樣做的是不可以, 會弄傷或破壞物品........", 如果唔講, 小朋友不知自己為什麼被罰 ,

唔好睇小小朋友 , 他們是好聰明的, 知道發生什麼事的, 下次再同他說罰坐或冷靜, 他會知道的• :idea:

洋房

國民生產總值:506

when I watched "super nanny" I wondered whether the method is workable. But from this topic, it seems many mothers used that method and work! I have tried to do the same to my 21month son, but my husband said he is too young and does not understand. Please tell me how old was your children when you used this method.

622 寫道:
最初我都是擔心囝囝唔肯坐定, 我要他坐兒童坐椅(矮)在廳角落"冷靜", 但他哭著:-( 及起身, 我就移他入廁所坐(唔好關門), 他在廁所開水喉玩水, 我就同他說唔坐定定媽咪就關廁所門啦, 他就乖乖的坐定定•

當小朋友頑皮時, 首先是作出警告, 叫他不可以再做(語氣要平淡, 不可 ), 再唔聽話就同他說再做媽咪就會罰"冷靜"啦, 由1數到5, 數完就帶他到一角(要無玩具角落), 叫他坐低, 用同小朋友坐低的水平線高度講給他知為什麼媽咪要罰他坐"冷靜", "這樣做的是不可以, 會弄傷或破壞物品........", 如果唔講, 小朋友不知自己為什麼被罰 ,

唔好睇小小朋友 , 他們是好聰明的, 知道發生什麼事的, 下次再同他說罰坐或冷靜, 他會知道的• :idea:

別墅

Arismum 寫道:
when I watched "super nanny" I wondered whether the method is workable. But from this topic, it seems many mothers used that method and work! I have tried to do the same to my 21month son, but my husband said he is too young and does not understand. Please tell me how old was your children when you used this method.

[quote]
622 寫道:

[/quote]

我在囝囝2歲2個月左右開始用這方法, 我覺得囝囝比其他小朋友聽教D(但都需要其他配合, 例如 : 大人(爸爸, 媽媽, 長輩)等教小朋友要用同一個方法才行............, 其實你的小朋友21個月都應該可以用這方法, 但時間一定要短, 2歲大用1分鐘, 3-5歲大用2分鐘, 5-10歲大用5分鐘(這方法可用於18個月-10歲)-**根據書述**

大宅

國民生產總值:1705

可樂皓皓 寫道:

我囝由1歲開始罰佢naughty corner...開頭一定走佬,我就陪佢罰坐....但個位置一定要遠離玩具/電視,等佢咩都冇得搞冇得望冇得玩,要玩就玩手玩腳.....慢慢佢就知呢個位係罰佢曳曳嘅....到而家阿囝曳曳唔聽話,同佢講 "你曳曳,唔聽媽咪話,而家要罰你"咁佢就會自己行埋去個位度企....不過開頭真係小d耐性都唔得架

男爵府

Arismum,
12mth大時開始用架啦. 佢可能0吾明白係

洋房

國民生產總值:506

thanks very much, I will start to use the method.
Hope it works.

洋房

國民生產總值:53

pls behave yourself stop showing emtional face or violent behaviour to them, stop watching TV with emtional scene, stop using no, use positive instruction, telling them to do something instead of saying no, e.g. stand still, instead of don't run.

大宅

國民生產總值:2526

我會將 BB掉佐嘅嘢執番, (e.g.佢掉公仔)我會跟住講"公仔真慘, 被bb掉佐落地, 媽咪錫哂公仔, bb你都錫番公仔啦, 佢好慘架" 跟住教佢用手呵番公仔, 再講"唔好再掉公仔落地啦, 佢好痛架, 一齊錫番佢啦"
都幾 work架, bb而家好少掉嘢落地啦

別墅

國民生產總值:962

Praise him when he behaves good. Ignore and do not pay attention when he behaves bad. Kids like to behave bad to draw parents attention.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.