論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問菲傭d衫是否自己每天洗?

由於自己是準媽媽, 將會請菲傭湊bb, 第一次無經驗, 想請教一下菲傭的衫是否自己手洗?

珍珠宮

2020勳章

Re: 請問菲傭d衫是否自己每天洗?

我就叫我個工人自己d衫儲埋夠一機就用洗衣機洗, 用手洗乾得慢, side時間, 同唔知乾唔乾淨

男爵府

我都係咁, 不果發覺佢有時得閒無咩做就會幾件幾件咁自己手洗.
bobosweet 寫道:

我就叫我個工人自己d衫儲埋夠一機就用洗衣機洗, 用手洗乾得慢, side時間, 同唔知乾唔乾淨

大宅

畀面勳章

我既菲傭或印傭所有內衣外衫都係手洗, 除左牛仔褲同冬天厚外衣可以手洗完用機fing乾之外.

underwear一定要每日沖完涼後即刻手洗啦! 無理由比佢d內衣外衣儲埋一大堆先用洗衣機洗呀!~ 咁dirty...

以上只係本人習慣! 希望吾係太苛刻啦!!

禁止訪問

複式洋房

多謝指教!!
咁您們自己的內衣褲都是由賓賓負責晒, 還是自己??
因好似有d 不習憤?

大宅

我個工人話佢自己d 衫唔多, 唔會開到 一機, 所以唔等得, 每1-2 日自己手洗.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

d衫就同我地一齊扲去磅洗,under就佢自己洗番.

別墅

georgecoco,

做得工人要預左面對最烏遭同「核突」既野: bb賴左大同小、bb嘔、bb喊到口水鼻涕一齊流,大吉利是有意外流晒血等等!還有清洗送菜時要洗血淋淋既雞同魚 etc

相比之下,叫佢將 d內衣褲放入洗衣機度洗就濕濕碎啦!

除以下兩個 case:
1.週期烏遭,我自己先手洗,再叫佢用洗衣機洗。
2.若有香豔內衣或睡袍,我自己等佢放假個朝自己洗自己晒乾,係佢番屋企之前收好!:mrgreen:

複式洋房

wan-wan-ma,

多謝您指點!

別墅

georgecoco :

唔駛客氣,大家得閒味交流下! :-P

首頁

尾頁

跳至