論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

是否太早通知唔續約呢!

工人10月尾完約, 扣假應該做到10月中, 佢一向對大女極衰對BB就好好, 已成日同女講自己做完呢2年就唔做要返去生多個同買樓, 尋晚出糧時順度扮野話知佢唔打算續約, 所以已請定本地工人, 跟住佢話仲未知要睇老公主意, 心情好好無異樣仲私底下幫我女搽背. 一心大女正放暑假可多些時間留意工人會否作反, 所以尋晚咁早同佢講.

近日大女叫悶於是叫工人代教煮野食, 頭先大女喊住同我講話工人鬧佢o麥都唔會, 開火都唔會唔理佢, 我而家好唔開心, 係咪自己做錯令到個女受苦, 好想喊呀! :cry: :cry: :cry:

大宅

Re: 是否太早通知唔續約呢!

我費事個工人玩野﹐一路都無同佢講唔續約﹐佢又大安指意唔問﹐一直到完約前4星期先同佢講﹐扣埋假先重有2個多星期係度﹐touchwood﹐無事發生。

子爵府

其實我想知工人完約,我駛唔駛話佢知唔同佢續約?

大宅

是否太早通知唔續約呢!

一向跟得幾好的AGENT同我講, 話而家同工人講都唔算早, 都係好心等佢早有打算, 真係想留就多些時間搵工, 叫我唔好唔開心, 話會同工人傾下了解下.

侯爵府

我係你, 緊本吾會同佢講呢番說話, 因住佢追你拿遺散費tim呀

大宅

但我話會請本地的都唔可以仍要付嗎?

hinhinmummy 寫道:
我係你, 緊本吾會同佢講呢番說話, 因住佢追你拿遺散費tim呀

大宅

要架﹐你都係同佢講話本地搵唔到要搵返外傭啦。

大宅

是否太早通知唔續約呢!

但AGENT話只要係請人湊BB就得, 真係唔請至要, 點算!

別墅

我既雇傭經驗教識我好多關於人性同心理戰既野!

佢對你個大女極衰,你就要防佢啦!無端端同你個女講咁多野,當然係另有居心!
佢同你個女講自己既打算,其實係放風俾你聽,睇下你會點!你好單純咁中左佢計!其實佢想 check下佢係你心中既地位,你係咪要靠佢,無左佢唔得!你應該扮唔知,等佢自己鼓起勇氣直接搵妳講至算數。咁你先可以佔上風同有 power同佢講數!

本來你表達唔駛靠佢係件好事,奈何你反應得太快,時間上太早,俾左好多空間佢作反!你就算忍唔住要答佢,你最好耍住太極先,話等我諗下,學佢話齋等我同老公商量下先!

你睇下佢幾醒,唔駛直接同你講,有 mud 事咪話你攪錯(聽錯個女講,唔駛上身!)。仲要你問起,佢話仲未知要睇老公主意(簡直進可攻,退可守)。

可能佢覺得辛苦,想試下你緊唔緊佢,若然緊就可放軟手腳兼開 d條件,點知你咁直接答佢話搵本地工人,佢當然唔高興,跟住發脾氣!

事到如今,唔好怪自己,我都係交左好多學費同嘔左好多血至學到。當一次經驗!依家最重要係補飛,味同佢講話未諗定或老公諗緊諸如此類,緩和下,減少佢情緒唔好既機會。同埋你可以當關心佢問佢最近有 mud 野事咁燥,攪到阿女都唔開心,俾佢知你知道左佢 d惡行,等佢無咁放肆。然後見一步行一步啦!

大宅

是否太早通知唔續約呢!

多謝妳咁詳盡的分析, 但事到如今真係無辦法了, 唯有叫AGENT同佢傾時, 話請左本地的頂住, 另等個菲傭黎之類, 免日後要比遣散費.

頭先同工人傾計, 問點解我女又喊, 關唔關尋晚同佢傾唔續約一事, 佢次次都會好有理的解釋, 話一向做事就做事, 公私分明同好錫2個小朋友, 佢錫BB我就信, 對個女就肯定唔係, 最慘係個女平時都有唔著, 真係好難去做D 咩, 總之就煩.

大宅

del.

首頁

尾頁

跳至