母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔有濕疹因為我餵人奶!!

我99昨日同我阿媽講,話因為阿仔食人奶,所以dee皮膚唔好!有濕疹!
好彩我阿媽一直好支持我餵人奶,無理佢!
我都唔明點解佢成日做咁多小動作,人前人後兩個樣,真係好討厭!

複式洋房

Re: 阿仔有濕疹因為我餵人奶!!

u can try to clean bb's face more frequently.
my bb also got some粒粒 before, after i clean her face 3 times per day, it becomes better.
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

大宅

如果人奶bb有濕疹
媽媽真係要小心自己飲食, 真係可能同媽媽飲食有關
尤其牛奶, 花生(包括花生油), 燕窩等
take care

複式洋房

放心啦!bb有濕疹是常見的,好快好番,到時面仔又會好滑喇!
我大仔在我餵人奶期間都常有濕疹,現在才知原來他牛奶敏感,你可以嘗試不飲牛奶,改飲荳奶,看看情況有否改善。

大宅

我已經戒得好清!
但我覺得要分清楚前因後果,我bb有濕疹唔係因為我餵人奶,而係因為囝囝有濕疹,我餵人奶就要有好多野注意,即使唔餵人奶,我囝囝試過幾隻奶粉都唔得!

男爵府

老人家未必明白呢d道理,不用理太多,但bb有濕疹你餵人奶,真係要小心飲食,我在丁丁六個月大前,都介得好清,所有硬殼果.海鮮,牛肉,奶類食物包括咖啡奶茶,holick,阿華田,mango等一律不吃,但bb大了身體機能好了,應該會好點,現在丁丁沒有濕疹的跡象,但皮膚都不是十分好,但我已經沒有像以前戒得那麼清.

洋房

我都好同意你所講...
我地要對自己d奶有信心... 如果唔係就好易比人成虛而入...
我bb都有少少濕疹仔係面到... 我叫我奶奶帮bb勤d抺面...
我話如果係我d奶有問題, 佢個o且仔先出事啦...

我覺得天氣都係問題... 天氣熱自然skin差d... 遲d冬天就好好多...

等待驗證會員

係啊,JSA呢句好正--
我地要對自己d奶有信心... 如果唔係就好易比人成虛而入...

左耳入、右耳出,乜都聽唔到!

伯爵府

celiacat,

放心啦!bb有濕疹是常見的,就算你餵奶粉都會有呀!我bb 就有輕微濕疹.姑娘話我如果唔餵人奶會更嚴重.

我都食得好清呀!你都係唔好理其他人點講,人奶係永遠最好.

不過,有一個成方法係之前餵人奶bk mami 教.你可以用人奶幫bb 塗上濕疹位置.係有幫助消炎.止紅.比老人家教用金銀花水更有效.

大宅

bbpooh 寫道:
老人家未必明白呢d道理,不用理太多,但bb有濕疹你餵人奶,真係要小心飲食,我在丁丁六個月大前,都介得好清,所有硬殼果.海鮮,牛肉,奶類食物包括咖啡奶茶,holick,阿華田,mango等一律不吃,但bb大了身體機能好了,應該會好點,現在丁丁沒有濕疹的跡象,但皮膚都不是十分好,但我已經沒有像以前戒得那麼清.

我好為食, 無咩戒口, 只係無飲咖啡咋!! TOUCH WOOD BB皮膚都OK!!!!

男爵府

celiacat.
if your baby have 濕疹, you have to apply lotion/cream after you clean his skin.

大宅

你地所講

大宅

戒口固然重要啦, 另外有可能唔係濕疹, 而係奶癬黎架, 因為有時埋身餵o既時候, 好多時bb都好似玩咁, 郁黎郁去, 變左有d奶o向bb塊面仔度, 所以每餐都要同佢抹乾淨塊面, 你試下買雙妹嘜雪花膏, 藥房有得賣, 同bb塗一層薄薄o既, 每餐抹完就塗, bb塊面好快就好, 我個bb都係咁樣...

複式洋房

唔好傷心,自己無過錯就唔好理人地講乜,對得住自己對得住亞b已經夠,又唔係佢餵亞b,多多意見!
ew911 講得岩架,你試下用媽媽奶塗係亞b濕疹處丫,我果陣試過餵亞b餵到乳頭紅痛,我問健康院母乳姑娘點算,佢地都叫我塗媽媽奶架,話呢d先係極品,乜都唔駛塗,唔好浪費,我照做,真係唔痛冇事架.你都試下啦

別墅

我hugo仔都有濕疹, 老人家o係多d o野講o架啦, 但都係關心bb o者, 唔好咁介懷啦。

保持心境開朗, bb都會開心d。

複式洋房

絶對同意呀!我99都係人前人後兩個樣咖,仲要成日扮晒同bb講野唻單打我、怨我同話我,講到好似我尊登令到仔仔塊面起濕疹咁喎,我已經唔出聲,佢仲要係咁不停單單打打,即然佢咁叻、咁多意見,咪叫佢幫手湊啦,佢又灑手擰頭、諸多藉口咁咖喎,但又了多說話咖,真係好討厭!!

:evil: :evil: :evil: :evil:

別墅

我BB都係食人奶大, 但我發覺每當我鼻敏感發個幾日佢真係d濕疹會好嚴重, 我在佢20個月大時開始食豆奶, 成個靚哂.
:-)

大宅

i does not 戒口 at all, drink milk tea and a little seafood. my baby also get some red spot on her face.
in fact, i am not sure whether it is related to the food that i eat and drink.

等待驗證會員

咦,乜咁多奶奶都係咁,我奶奶又係意見多多,但係又唔肯幫手喎!
FishBall00 寫道:
佢仲要係咁不停單單打打,即然佢咁叻、咁多意見,咪叫佢幫手湊啦,佢又灑手擰頭、諸多藉口咁咖喎,但又了多說話咖,真係好討厭!!

:evil: :evil: :evil: :evil:

男爵府

好媽媽勳章

celiacat

我想問你有無試過呢個方法:將人奶幫bb 塗上濕疹位置?有無效呀?

但會唔會令BB出埋奶廯架?
ew911 寫道:
celiacat,

放心啦!bb有濕疹是常見的,就算你餵奶粉都會有呀!我bb 就有輕微濕疹.姑娘話我如果唔餵人奶會更嚴重.

我都食得好清呀!你都係唔好理其他人點講,人奶係永遠最好.

不過,有一個成方法係之前餵人奶bk mami 教.你可以用人奶幫bb 塗上濕疹位置.係有幫助消炎.止紅.比老人家教用金銀花水更有效.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊