母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

求救 ! 就快冇奶喇 !

代友求救 !

BB囡出世好輕, 只有5磅左右, 依家剛满月.

又唔肯食奶, 埋身同奶樽都差不多. 最近試過一日只食十幾安.

我朋友本身都唔夠奶. 個陪月走咗, 佢又冇時間pump(因埋身又唔肯), 谷谷吓少咗好多奶..

佢話好似收緊奶...就快冇奶喇 !

(我叫佢點都要擠出黎.)

点先令bb食多啲 ? ?-( ?-(

珍珠宮

Re: 求救 ! 就快冇奶喇 !

有冇媽咪試過可令bb食多啲既方法 ?

別墅

每個BB食量都唔同, 只要BBo既體重增長正常, 食多食少都無乜所謂, 吸收得好就OK。

一定要KEEP住餵BB或泵奶, 唔可以偷懶, 如果唔係奶量就會跌o架啦。

複式洋房

我個仔仔起初埋身都唔肯咖,但我就迫佢囉,唔食就無得食,要食就只有埋身食,咁佢餓就唯有接受囉,到依家個半月都係埋身食,都食得幾好咖

珍珠宮

janho,

佢个b係過輕bor, 滿月都係得6磅几..

janho 寫道:
每個BB食量都唔同, 只要BBo既體重增長正常, 食多食少都無乜所謂, 吸收得好就OK。

一定要KEEP住餵BB或泵奶, 唔可以偷懶, 如果唔係奶量就會跌o架啦。

男爵府

BB早產又輕磅,可能啜奶會好累,引致食得唔多,試吓用匙羹餵BB奶,同時要定時泵奶,就算泵唔出奶都要泵,最緊要維持仲有奶,到BB重返D強狀D的時候,再俾佢埋身啜。

複式洋房

兒科医生教計算bb每天的正常吃奶量:
体重(kg)乘150
e.g. my bb 重5.5kg, 咁 5.5乘150=825
my bb 每天應喝825ml奶
以你朋友bb的重量計算,飲十幾安奶一日唔算少吖!
bb是輕磅b,唔可以同其他一般bb比較。
現在最重要係密密餵及密密汞來keep奶量。
加油!!!!
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

大宅

aiya... follow this formula , 体重(kg)乘150
my baby eats so little, her weight is 5.2kg, if times 150 = 780, but she only eats about 600 everyday... :cry:

複式洋房

babyduo
唔緊要啦!慢慢來,我是每10ml加奶比我個女食嘅,她現吃200ml,我也即將加10ml比佢試。
唔駛唔開心喎!!
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊