嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔氣管敏感~醫生勸我唔好再養隻狗呀!

複式洋房

Re: 仔仔氣管敏感~醫生勸我唔好再養隻狗呀!

狗狗d毛係會令小朋友哮喘發作, 嚴重嘅哮喘係會死人嫁, 為咗仔仔著想, 我勸妳都係唔好養狗, 咁樣係對唔住狗狗, 但無計, 妳要仔仔定要狗狗, 只可以二選一, 兩者不能共存!!
該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章

yam_yam 寫道:
狗狗d毛係會令小朋友哮喘發作, 嚴重嘅哮喘係會死人嫁, 為咗仔仔著想, 我勸妳都係唔好養狗, 咁樣係對唔住狗狗, 但無計, 妳要仔仔定要狗狗, 只可以二選一, 兩者不能共存!!

NO LA!你可以試用空气清新機,可以過濾空中的毛塵,我都有3隻貓啦,你隻狗都係一个生命嚟架,佢都有性,你唔要佢佢会好慘,唔好咁易放棄,咁快下決定,你同佢都有感情架!!!!!

大宅

恕我直言, 我會揀聽醫生講, 因氣管敏感, 如果唔好好處理, 會好手尾長!

我仔仔有濕疹, 日常生活有好多嘢都好唔方便, 呢個事實我無得去改變, 只可以避免佢敏感...

但如果可以自己控制, 點解唔先控制呢?
該用戶已被刪除

男爵府

雖然係殘忍左d,但再係咁落去你仔仔有哮喘你仲難受,病發真係好辛苦!!

別墅

複式洋房

i can understand yr feeling coz my baby at around 2 months every morning when he wake up 抖氣時"hehe"聲.so i consult DR.he said the symtoms like nose sensitive.so i buy 空氣清新機 immediately.after that ,my baby got improvement.so may i suggest that u try 空氣清新機 for short period first,if no good result ,u can consider 搬去村屋住.anyway yr dog still young ,is easy to find another warm family .maybe better than 小狗住天台

男爵府

而家係夏天,狗狗係會甩好多毛,你可以每日早晚都幫狗狗刷毛,將佢甩咗的毛梳走,減少係空氣中的毛,再加埋空氣清新機(最好用有水濾嗰隻),然後每日再刷被舖,將被舖上面的毛刷走,應該好好多,我仔仔同老公都有氣管敏感,但我兩隻狗狗養咗六年,仔仔已經三歲半,都冇試過嚴重過敏。

大宅

依家夏天, 試下幫隻狗狗"替"咗d毛, 用埋空氣清新機, 重有多d開窗等d空氣流通, 睇下會唔會好d. :wink:

男爵府

2019勳章

我囡囡也是氣管敏感的一類, 以前也有飼養寵物,自從一次生病幾個月,(醫生也有勸我放棄寵物,我沒聽入耳)一點好轉也沒有,我便明白問題所在!雖說可幫牠剪短毛,但空氣中依然有一些細微的,我們看不清,如果小朋友健康的,就影響不大;否則,當他受到細菌感染時,吃了多次藥還沒好轉,便知道是什麼入怪...我也捨不得寵物,後來,奶奶說可以飼養牠,我也可放心!

民房

除左小動物,你要注意冷氣机。我兩個小朋友都有氣管敏感。醫生叫我注意冷氣机清潔。冷氣机有好多細菌及真菌是會影响抵抗力差的儿童。尤其是他們的呼吸糸統。所以經朋友介绍,我们用緊一個星加坡冷氣机清洗產品。它可以消毒, 殺菌並改善室内空氣質素。我的小朋友夜晚睡觉無左咳聲或鼻塞,冷氣又唔使開咁大,電都用少左。

大宅

Jessling888,
請問你果隻"星加坡冷氣机清洗產品"叫咩名, 邊樹買同幾多$呀, 唔該晒

民房

產品係concaire. 朋友話星加坡賣得好好。香港有間公司代理,好似叫REXCOM,你打去問下啦 - Tel:2866 2091。他們有幫人洗冷氣机。好似做緊推廣。 我朋友剛剛洗完。

子爵府

八哥已經算係少甩毛既狗,醫生其實點可以sure一定係關隻狗事? 正常家居空氣入面好多野都會令到bb氣管敏感, 你可唔可以搵人養狗狗一陣, 再睇下你bb既情況有無好轉先再打算? 我唔係好信醫生可以就甘聽就知你個bb一定係因為隻狗先會氣管敏感囉. 佢去過你屋企check下有無其他致感原呀? 搵隻狗祭旗當然容易啦, 但係畢竟係一條生命, check清楚好d... 就算你真係養佢唔到, 都要幫佢搵到人養先好呀, 如果唔係盞佢死路一條....

男爵府

我唔係嚇你,我case都好似你咁,之前個女有氣管敏感,有2隻dogs,醫生已叫2,3次唔好養,但沒有人收留佢地,又唔寫得,
結果亞女6月入院,仲入咗深切治療部,住咗5日,正實有哮喘,真係好擔心同心痛,
你認為dog緊要d定係你個囡緊要d?
你自己衡量一下,別擔心 :lol: :lol: :lol:

禁止訪問

別墅

我都知你唔想比人,我都係過來人,我個隻養左十年,早兩個月比左人喇,咸左成個星期,不過你要為個小朋友著想,
我個囡都係咳到踩界,而家要聞氣喇!你唔想好似我咁,你就快d安排比隻狗人養
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

小朋友喺0-3歲期間如果氣管出現收縮ge情況,咁即係話佢會喺一個唔留神ge情況底下變哮喘,而當喺3歲前就患有哮喘咁就跟你一世,有d人話哮喘到咗十幾歲唔發就會斷尾,呢個講法係唔正確,因為如果你到咗十幾歲時你個身體抵抗力係會好d同埋會避免惹起啫,但唔代表唔會再發作,因為我自己都係咁,我個仔之前又係試過氣管炎,醫生同我講話一定要好小心咁照顧,如果唔係就麻煩,總之,一切會令到你小朋友引發起哮喘ge嘢都盡量避免啦,小朋友一世架喇

首頁

尾頁

跳至
熱門主題