意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 5|主題: 127095

工人出糧問題

男爵府

國民生產總值:5010

工人出糧問題

Agent 話出糧時部份直接幫工人還錢,餘數才比她.維持數月直至她還完錢.

妳們有沒有試過這樣?
餘數Cash cheque比她安全嗎?

伯爵府

國民生產總值:16597

開心吸收勳章 環保接龍勳章

Re: 工人出糧問題

為了保障身為僱主的妳, 每月出糧一定要出足給工人, 最好寫"劃線支票", 要工人入銀行戶口才可提款的那種, 免得日後有機會被人反咬一口, 話妳請"黑工".

至於工人要還錢, 那是她與agent之間的瓜葛, 與妳無關, 就讓他們自行傾掂數, 因此, 妳亦沒有必要去理會.

洋房

國民生產總值:105

同意, 否則日後工人反咬你冇出足糧就煩...

yukico 寫道:
為了保障身為僱主的妳, 每月出糧一定要出足給工人, 最好寫"劃線支票", 要工人入銀行戶口才可提款的那種, 免得日後有機會被人反咬一口, 話妳請"黑工".

至於工人要還錢, 那是她與agent之間的瓜葛, 與妳無關, 就讓他們自行傾掂數, 因此, 妳亦沒有必要去理會.
巴斯 :wave: :wave: :wave:

大宅

國民生產總值:2503

never do that, pay exact salary by cheque and ask her to do the bank transfer by herself, ask her to give you the receipt. Never trust the agent, never

大宅

國民生產總值:4029

我就咁做法, 不過都想知咁做穩唔穩陳 !

我第一個月出現金叫佢簽收, 但今個月我會出現金票, 收據有支票號碼和叫佢簽收支票, 但其實我用現金票去銀行取錢後出現金給她, 因我有可能隨時換她唔想同佢去開戶口(佢亦唔想開戶口), 佢亦無時間去銀行排隊取錢, 兩日後佢又要給回3000元錢給我, 我幫佢去銀行入錢還Agent, 再留低張Receipt copy.

大宅

國民生產總值:4351

I think your way is good
Thanks for shareing

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.