跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想搬去大埔村屋,大埔媽咪唔該比d意見,thanks

我依家住係沙田d村屋,覺得d地方可以足夠比個bb,但係依家我想搬去大埔村屋,因為租金會比較平d,而個女07年9月要謮k1,唔知邊頭方便d又有幼稚園同小學呢?唔該各大埔區媽咪比d意見
開開心心丶幸福快樂過每—天

大宅

Re: 我想搬去大埔村屋,大埔媽咪唔該比d意見,thanks

我都係住大埔村屋我住係船灣簷屋,要轉一程van仔/巴士出去市中心,時間約10至15分鐘,如果你想住近市中心,你可以選擇畔涌但個邊啲村屋會迫啲,近浸信會幼稚園,你有冇考慮你小朋友讀什麼類型學校

複式洋房

Re: 我想搬去大埔村屋,大埔媽咪唔該比d意見,thanks

我都係住大埔村屋係南坑村(富享村對面), 行去大埔中心要15分鐘左右, 富享村有兩間幼稚園一間幼兒園, 我個仔今年係富享循道衛理幼稚園, 這兒附近都有小學和中學的.
[size=medium]YEE

大宅

Hi rebeccaleungto:

Please check PM. Thanks!

琬晴B

民房

我有朋友住大埔太和的荔枝山,環境都好,地方較大,交通步行10分鐘到太和火車站,有小朋友住村屋會好D

男爵府

我都想租, 不過好似都唔平呢, 可以講吓每呎的租金約多少呢, 等我有個預算呀.

複式洋房

我都好鍾意荔枝山, 又靜, 又有管理員, 環境又好, 每逄節日都好有氣氛, 我以前去睇樓時見D鄰居都好NICE啲.

男爵府

yeeyee6051,

thanks, 唔知荔枝山近邊呢? 我真的好大鄉里, 住係大埔有成10年啦, 都好似唔知 '定' 咁

複式洋房

荔枝山係運頭塘個到, 而我想講嗰村屋唔係嚟到, 應該係太湖花園上面嗰村屋, 好似叫太古xx, 唔係好記得. 荔枝山莊個到有間食泰國嘢啲餐廳, 都幾好味

大宅

eudoraBB

因為我係全職湊女,所以我想搵D比較方便D既位置,我其實都坐慣小巴出入,但係我無咩特別要求,1)方便個女謮書,最好有幼稚園同小學 2)落左車唔要行斜路,因為個女成日都要抱,如果買完餸或者落雨攞住把"姐"就會好煩 :-(

大宅

yeeyee

我想請問你住個度有無得泊車嫁,因為我先生有架大貨車,同你個度落左車會唔會行好遠或者行斜路先返到屋企架thanks

大宅

1)方唔方便見仁見智,我覺得ok,仲緊要空氣好,鼻敏感會少啲, 如果你要近教育學院間匯豐幼兒園
2)冇斜路,架環境好好架,最緊要係有地方比bb玩,

洋房

我都住o係大埔村屋,如果你地打算比小朋友坐校車,請不要考慮林村or大尾篤,因為找校車時會較煩,而我心水有南華莆村之好時花園,泰亨村之泰亨豪園or錦山村之日榮花園 :-P

伯爵府

好媽媽勳章

eudoraBB 寫道:
我都係住大埔村屋我住係船灣簷屋,要轉一程van仔/巴士出去市中心,時間約10至15分鐘,如果你想住近市中心,你可以選擇畔涌但個邊啲村屋會迫啲,近浸信會幼稚園,你有冇考慮你小朋友讀什麼類型學校

E....半個街坊喎
我都係船灣簷屋,不過未有咁快搬入去 :mrgreen:

大宅

記時會搬入去,船灣邊到 [quote]
Sally 寫道:
E....半個街坊喎
我都係船灣簷屋,不過未有咁快搬入去 :mrgreen:

男爵府

我係窮媽媽, 無車, 無樓, 無錢, 淨係得個仔同老公, 咁如果我要搵村屋, 係唔係無可能呢

伯爵府

好媽媽勳章

eudoraBB 寫道:
記時會搬入去,船灣邊到

船灣江庫呀~~你呢?
我未有咁快....起碼等阿女上小學先,而家我細妹住緊

男爵府

rebeccaleungto 寫道:
yeeyee

我想請問你住個度有無得泊車嫁,因為我先生有架大貨車,同你個度落左車會唔會行好遠或者行斜路先返到屋企架thanks

我都係住村屋的 康樂園對面果的村屋...
如出去火車站或大埔墟要座小巴幾個字就到...
我bb都係下年讀K1..所以一定要座校車... :lol:
我個c6都有一架大貨車&細貨車...兩架車都係泊係(露天車埸)行去5分鐘唔洗就到..停車場費兩架合共一千元.(因為我地兩架一齊泊..平的)..我諗一架大貨車要$600度...

洋房

e,我都係康樂園對面村屋(秀麗花園),我仔仔今年讀k1

男爵府

otto 寫道:
e,我都係康樂園對面村屋(秀麗花園),我仔仔今年讀k1

~我都係住秀麗花園...不過係二期...
~~好近喎

首頁

尾頁

跳至