意見反饋
義工
[2005年] 可以食什麼粥

複式洋房

國民生產總值:161

可以食什麼粥

阿囡出極都只得下面兩隻牙, 可唔可以食肉碎粥. 有什麼粥可以煲?

大宅

國民生產總值:4003

Re: 可以食什麼粥

首先,代表其他媽媽歡迎您來這裏。

食粥ge話題我們都討論過不少,總的來說,食唔食粥與有沒有牙是可以分開來的。 如果您想讓囡囡食肉碎粥,只要將d肉dir成碎然後放進粥裏,當然太大的肉碎就揀出黎,d粥gum整已经會好好味道的!

還有,其他可以放菜、魚、南瓜、玉米、紅蘿蔔、鷄蛋(黃:一歲前;連白:差不多到一歲),基本上所有東西都可以放進粥裏頭給BB食喇! 當然食魚就特別小心魚骨。

geola 寫道:
阿囡出極都只得下面兩隻牙, 可唔可以食肉碎粥. 有什麼粥可以煲?

大宅

國民生產總值:3543

醒目開學勳章

ng洗心急la.....我bb1隻牙都未有la....:-( :-( 美少女教我多用牛肉和豆腐煲粥, 佢話Jason好work, 我都try緊

珍珠宮

國民生產總值:42241

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我個仔得半隻牙咁大把都日日食肉煲的粥, 連肉食. 仲食飯添. 唔怕的.

我有個心德, 係bunbun教的, 煲肉碎有時會令到肉"痴"埋一舊舊, 好鞋, bunbun話將 d 蒸熟左既肉放入攪拌機 or 用刀 "啄" 爛後唔好直接放入煲粥到煲, 先將 d 肉加入小小滾水浸住 d 肉碎, 攪下d肉後連水一齊先放入粥處煲, 咁 d 肉就會溶晒入d粥到. 我亞仔就係咁肯食粥, 因為佢唔洗趙. 真係好work.

複式洋房

國民生產總值:161

Thank you 各位媽咪的意見, 囡囡開始食肉碎粥, 仲好鍾意添!

複式洋房

國民生產總值:128

請問南瓜咁大隻, 買返黎點整 ? 點加入粥到 ? 只係食小小會好似好浪費 ?

大宅

國民生產總值:3255

唔浪費架, 多出黎o個d 咪大人食左佢lor 阿仔o個日如果食南瓜粥, 我地o個晚o既其中一個送就會係南瓜煮 xx 架喇

kitying18 寫道:
請問南瓜咁大隻, 買返黎點整 ? 點加入粥到 ? 只係食小小會好似好浪費 ?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.