論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人於2011年3月31日聘請一位外籍家庭傭工
姓名: Rosario DeXX CrXX(Passport No: XX294>>>>,本人一直與她相處都OK….,但到2013年1月份開始工作態度什差….!!!因她日常工作是照顧我家小朋友一個是7歲、另一位是8歲,她負責接放學的而直到1月17日有一位同學媽媽致電本人,我的7歲小朋友險些被輕鐵撞倒,當時我很驚慌….問我的朋友之媽媽是否我的小朋友頑皮不跟工人姐姐,但我的朋友說:不是,只是我的庭傭工
姓名: Rosario DeXX CrXX (Passport No: XX294>>>>,有挽住的的小朋友,自此我另再請一位香港人之鐘點保母陪同工人姐姐一起接小朋友文放學…..但家庭傭工
姓名工作態度沒有改善,本人實在忍無可忍下於2013年2月6日與她終止合約,當日同家庭傭工
姓名Rosario DeXX CrXX (Passport No: XX294>>>>,去代理人之公司,向她處理賠償手續,本人是會賠2月1日至2月6日之薪金及一個代通知金和13日有薪假期之費用給她,但她一口拒絕收取,我也很無奈….代理人要我去勞工處作備案,本人於2月8日下午5:45分到勞工處登記,但勞工處不接受我的備案…..只可以等工人姐姐告我…..但知道家庭傭工
姓名Rosario DeXX CrXX (Passport No: XX294>>>>,是想拉長逗留港時間在香港搵新僱主,本人於2013年2月15日收到勞工處之電話,通知本人於2013年3月1日與工人姐姐商討,工人姐姐要求取回以上我很賠償之金額,但勞工處之負責人同我說:如你接受要賠之金額是可以提早給工人姐姐,因我想盡快解決,因本人不是不賠只是工人姐姐不要….堅持去勞工處….拉長時間逗留在香港.經我多番要求終於可以提早去勞工處賠償給個工人姐姐.....

2月25曰我終於可以在勞工處職員見証下賠償有關次費用......唉!!! 只是感覺到一個同你相處接近2年之工人姐姐...原來是可以這麼無情.....今日見她用我送給她手袋....穿著我送給鞋.....但可以那麼沒有誠信....實在很心痛....大家一定要小心以上之工人.....!!!!

歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

大宅

登你慘...

我都換了 4 個工人.. 依家xxxxxx

只好講. 緊記佢係工人. 不是家人..

大宅

回覆:大家要小心!! (一個沒有誠信工人)

e+佢地太大勢力,好很麻煩…政府吾跟本無諗過幫我地…真慘!其實好多僱主因為無時間要揾食先至比D工人有機可乘…屈得就屈!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

唉,樓主不如妳見到有一個有誠信的工人才開post公報俾大家知。

男爵府

回覆:shirleylee 的帖子

體會到你失落的心情

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

複式洋房

ngkongduck 發表於 13-2-26 08:53
e+佢地太大勢力,好很麻煩…政府吾跟本無諗過幫我地…真慘!其實好多僱主因為無時間要揾食先至比D工人有機可 ...
Very very agree~

水晶宮

你都話,佢一月已經開始態度差,
而你2月初"補錢即炒",佢又點會覺得你對佢好,對佢有情.
佢一定覺得好shock,好嬲啦.
咁當然玩野啦.
唔同即刻返菲律賓?
梗係盡力留係香港搵工啦.

我唔係話你做得唔岩,
係話你諗法太天真姐

大宅

首頁

尾頁

跳至