烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解我的蒜蓉蒸扇貝會...

我首先將粉絲浸軟,然後放在碟底,將扇貝洗淨放面,然後落大量蒜蓉(己切細),但唔知點解,蒸出來無人地d咁香蒜蓉味,粉絲一d味都無,仲乾'曾''曾',人地個d就食到停唔到口,我個d就食到唔想食 :-( ,點解,究竟那個步驟出錯 :-(

男爵府

Re: 點解我的蒜蓉蒸扇貝會...

軒軒:
你應該放洗淨既扇貝上碟,再放上蒜蓉再放
粉絲~ 隔水蒸約5分鐘,蒸好淋鼓油再淋上熟油。
蒜蓉可加D雞粉扇貝更入味。

複式洋房

popoivman 寫道:
軒軒:
你應該放洗淨既扇貝上碟,再放上蒜蓉再放
粉絲~ 隔水蒸約5分鐘,蒸好淋鼓油再淋上熟油。
蒜蓉可加D雞粉扇貝更入味。

咁咪即係扇貝係底,蒜蓉係中間,粉絲係面???

男爵府

軒軒:係

複式洋房

咁d粉絲有味嗎?粉絲使唔使預先煮淋先?
但出街食個d唔係粉絲係底,扇貝係中間,蒜蓉係面嗎

男爵府

我一向係街都係扇貝係底,粉絲係蒜蓉上面~
蒜蓉有味~再加上鼓油~熟油~
粉絲咪有味囉

D粉絲唔使預先煮淋~浸完蒸好就軟架
該用戶已被刪除

大宅

我的方法如下:
1) 浸粉絲瀝乾,扇貝洗刷淨備用

2) 切好適量蒜蓉(跟自己口味),分成2等份

3) 燒熱油,並加入其中一份蒜蓉中,備用

4) 扇貝放碟上,再鋪粉絲上每一隻扇貝,再加上已浸熱油的
蒜蓉

5) 再把餘下蒜蓉鋪上,隔水蒸5分鈡

6) 淋上滾油

7) 再加入豉油(1/4飯碗水+2湯匙生抽+1湯匙糖:要先整
熱),加上葱粒,即成

試下吖

大宅

我都係咁整架....好味架.............放蒸魚豉油都ok 放炸蒜粒.仲香..<雜貨店>有賣...希望你成功

別墅

MMMONSTER

我聽到你的煮法
都想食呀..
好好味呀

首頁

尾頁

跳至