懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

若果可以自然生,點解要撿開刀?

1.可以擇時辰
2.唔使經過漫長既陣痛
3.唔使驚緊張,驚見紅、穿水、到時好亂…
4.其他…

男爵府

畀面勳章

Re: 若果可以自然生,點解要撿開刀?

我係因為怕痛所以開刀咋~
但我開刀果時醫生同我講,你真係好彩,一早揀左開刀先~
因為醫生話我BB臍帶好短,順產唔到的~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

別墅

畀面勳章 陪月勳章

jo2002 寫道:
1.可以擇時辰
2.唔使經過漫長既陣痛
4.其他…

我係因為2同3.....
同埋宜家再唔係廿幾三十年前, 那時醫學無咁發達, 啲人會覺得開刀生bb好大件事好危險, 同宜家好大分別!

大宅

醒目開學勳章

洛紫,

你開完刀, 傷口幾耐先唔痛呀? 即日是不是不可落床睇 bb 呢 ?

複式洋房

我o岩o岩前日出院, 係開刀既. 即日你係冇可能落床,最快係第二日.我朋友話我第二日落床已經好勇敢喎. 不過你記得第一次落床一定一定要攬腰封. 我就係冇攬, 訓係床時唔係好痛,以為可以落床, 點知冇攬腰封一落床, 痛到我.......想死同標眼淚

monkey05 寫道:
洛紫,

你開完刀, 傷口幾耐先唔痛呀? 即日是不是不可落床睇 bb 呢 ?
:-( :-(

複式洋房

5. 對BB安全好多(係醫生話時)...eg. BB唔係缺氧...this is the most significant point !

jo2002 寫道:
1.可以擇時辰
2.唔使經過漫長既陣痛
4.其他…

子爵府

係咩? 但我聽到既相反喎, 順產bb時經過產道, 對bb好似係好d. (我唔記得exactly點解好)

我覺得開刀主要原因不外: 1. 怕痛 2. 怕下面鬆

granlee 寫道:
5. 對BB安全好多(係醫生話時)...eg. BB唔係缺氧...this is the most significant point !

[quote]
jo2002 寫道:
1.可以擇時辰
2.唔使經過漫長既陣痛
4.其他…
[/quote]

洋房

我聽過講座, 話開刀對BB的風險少

大宅

我係開刀, 第二日落床餵人奶, 有攬腰封, 傷口有少少痛. 第3日沒問題,仲好精神.

jlie

大宅

我最驚若果唔係真係 "順" 產的話會焗親個 b, 又或要吸要鉗整親佢.

男爵府

畀面勳章

monkey05:
我開完刀基本上冇乜點痛過,麻醉藥散左但仲吊住水.
冇吊水時又有食止痛藥,係行果時扯住扯住痛囉.
但比我想像之中舒服好多~
所以我下胎都一定會開刀,因為實在快靚正~
即日係落唔到床的,因為仲吊緊水~
但我係半身麻醉架,所以即時都見到bb~
monkey05 寫道:
洛紫,

06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

greetings 寫道:
係咩? 但我聽到既相反喎, 順產bb時經過產道, 對bb好似係好d. (我唔記得exactly點解好)

我覺得開刀主要原因不外: 1. 怕痛 2. 怕下面鬆

係呀~我都記得係話bb順產的話,會感受到由媽咪下陰出黎果種壓迫感,會有記憶的~詳細我都唔係好記得~
不過我個人認為,順產到既真係順產好~
如果開刀既話我會覺得...雖然係10月懷胎,不過始終都真正感受唔到生bb出黎既感覺~開刀好似..."乜咁就生左出黎喇?"
下面其實係有彈性,唔係點生阿b出黎?生完做多d收緊運動係無問題的!以前年代無得比你選開刀生,個個咪又係咁生,right 除非bb體位唔岩,size太大,唔可以順產先會選開刀!

禁止訪問

大宅

依家D人生1-2個點會呀!以前阿媽生4-5個,7-8個,都冇乜事喎!問自己阿媽咪知囉!莫非你又想生咁多?

ha8mo 寫道:
聽講座時,
聽到醫生話陰道生仔果D女人
年紀大D就會子宮下墜
嚴重既要切左佢!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ha8mo 寫道:
聽講座時,
聽到醫生話陰道生仔果D女人
年紀大D就會子宮下墜
嚴重既要切左佢!

=.=生完之後你都會幫個肚仔按摩,等佢子宮收縮好d,又會用埋修腹帶.,你講到好似誇左d=.=順產過年紀大就會下墜,仲有呀~年紀大停左經,唔洗生bb,我諗都應該無咩影響掛=.=
如果係.咁呢個世界咪無人順產囉

首頁

尾頁

跳至