產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

坐咩車衝入私家醫院?

我想問下,如果作動時,應該坐的士定 call 白車 o架 ?

唔知架白車會唔會跟我指示去邊間邊間既呢?

其實當時會唔會好痛好危急o架 ? 因我睇其他 d 準媽咪 ... 1 d 就話食埋餐飯先... 1 d 又話沖涼洗埋頭先... 但 1 d 又話急到整濕晒人地架的士!

有無媽咪可以分享一吓....謝謝""
該用戶已被刪除

Re: 坐咩車衝入私家醫院?

大宅

vi-vi,
你去私家當然係坐的士or私家車啦~~
白車係政府車輛, 只會送你去最近的政府醫院, 有個case, 有人住將軍澳, 一向在將軍澳醫院產檢, 但係問題係將軍澳醫院係無產科, 如果生得就要去觀塘聯合醫院, 連姑娘都叫個產婦, 如果作動, 叫佢自己搭車去聯合, 因為一call白車, 一定送左去將軍澳醫院先, 然後先再送去聯合。
你一心去私家生, 當然係自己搭車去啦~~~~

點解有d人話又食飯, 又沖涼, 因為作動有3大先兆
1)見紅 2)陣痛 3)穿水
見紅同陣痛可能歷時好耐先可以生得。
見紅有可能見足兩日先作動。
陣痛就因人而異, 有人幾粒鐘就生, 亦有人痛足廿個鐘。
穿水最緊急, 穿水後千萬不可沖涼, 因為穿水代表保護bb的羊水流走, 要立即入院, 如果唔係, bb有感染細菌危機。
做完d咩先入院, 就要睇你係邊一個情況, 最好有懷疑就打電話比醫生問清楚, 同埋叫佢地比指引你啦~~~

大宅

唔該晒呀 ^^ Platinum and s_s,

我住果度要行個幾兩個字先行到出馬路口,又唔係成日有的士經過,所以才聯想到白車! @[email protected]"

我諗到時做得 d 咩真係要睇環境執生了,第一胎真係乜都擔心一餐...嘻嘻"

Thanks.

大宅

我係係屋企穿水,唔敢亂郁,所以call左白車,佢都送我去我想生個間醫院,我住大角咀,去廣華生,唔知係咪近先至送我去廣華呢 :lol:
該用戶已被刪除

大宅

Platinum 寫道:
VI-VI,

如果你屋企附近搭車唔方便, 咁你就最好準備定d電召的士電話喇! 最多加少少$...

係喎! 多謝妳提水 ^^

首頁

尾頁

跳至