意見反饋
義工
[2006年] 支持餵哺母乳

大宅

國民生產總值:3092

支持餵哺母乳

母乳陪伴孩子成長 2年、4年、6年
(明報) 08月 02日 星期三 05:05AM
【明報專訊】愈來愈多人了解餵哺母乳是最佳選擇,根據愛嬰醫院香港協會的調查數字顯示,2005年母親在離開婦產科時,平均母乳餵哺比率較去年上升了。不過,持續餵哺至6個月以上的媽媽卻不太多 。
餵哺母乳真的那麼困難嗎﹖3名分別2歲、4歲和6歲、仍然在享受母乳的孩子和他們的母親,一起為各位打氣。
2 歲的正正 - 母乳維持母子親密
吃母乳資歷﹕2004年6月至今
為什麼堅持﹖
「一來沒壓力,二來阿仔亦愛吃,可以繼續維繫母子關係的親密。」Eva更打趣說﹕「即使不慎失散了,只要他嗅一下『媽咪味』,已經找得回我,是很天然的『自動導航系統』。」
媽媽Eva覺得最辛苦是兒子正正初生的日子。正正出生時肺部入了少許胎水,被送到兒科病房,第4日出院。回家1天,又因為新生嬰兒黃疸再度入院。不懂擠奶的Eva很快脹奶,胸部變成兩塊大石,腋下也腫了,痛得她發狂。Eva說﹕「那時谷得要命,卻餵不到兒子,情緒很低落,看見什麼也哭,有點產後抑鬱。」幸好最後丈夫用拳頭在硬塊位置用力擠壓,終於為她擠鬆了,奶量也漸漸穩定下來。
正正差不多1歲時,仍頻密地吃夜奶,外婆心痛女兒便說﹕「咁辛苦做乜﹖都餵了這麼久。」Eva說﹕「那時我想,餵到1歲也算交足貨,但看見兒子仍然很愛吃,我想,谷奶、發燒這些苦都捱過了。既然現在餵得很好,兒子腸胃好、病痛少,母乳也天然、省錢,還是繼續給他吃吧。」
「完全無壓力,這個階段是收成期。兒子喜歡吃,我上班也不再需要泵奶,外間也沒有給我壓力。早在6個月、9個月及1歲時也有人叫我替正正戒奶,卻戒來戒去也戒不到,他們都知道我很堅持。」Eva自豪地笑﹕「阿仔鍾意食嘛,怎可以剝奪他的權利﹖」
Eva深信對母乳餵哺有堅定信念,是成功的最重要因素。當然,丈夫的支持亦很重要。她說﹕「現實生活中,有很多閒言閒語,但我相信母乳是最好的。兒子一直沒有便秘,不用像其他嬰兒般轉奶粉。若天然而來的不珍惜,反而花錢買不天然的,然後再花錢看醫生,我覺得很荒謬。」
4 歲的Miranda - 感到女兒需要母親
吃母乳資歷﹕2002年3月至今
媽媽Crystal指女兒無論病了,或遇上什麼挫折,只要吃下「媽咪奶」,都可以得到安慰。她還哈哈笑說﹕「其實是我捨不得,我不能接受她遺棄我的感覺。」女兒1歲前,她試過被人游說強迫女兒喝奶粉,最終成功了,但她卻很後悔﹕「我很傷心,我會喊,原來她不再需要我了。」
一直計劃餵哺母乳的Crystal,生產時甲狀腺有事,故女兒甫出生便被送上兒科病房檢查。翌日她去看女兒時,才發現女兒已喝了奶粉,不願意吃人奶。回到產後房,Miranda由早上到黃昏拒絕吸吮媽媽奶,搞了很久才乖乖吃奶。
出院兩日,Miranda再因新生嬰兒黃疸入院5天。回家後,「她24小時不停食,令我開頭幾個月覺得很辛苦。」
就在這「密食」階段,Crystal想過放棄。她說﹕「好似很困身、很黐身。」她笑說丈夫上班前與下班後,見她坐在同一位置餵奶,嚇得問﹕「你有無起過身﹖」
她試過擠奶由第三者餵,以為可以休息,卻「仲辛苦過自己餵」。後來學懂躺下來餵,又曉得上街時用餵奶披肩,她笑說﹕「咦,又好似好好喎,那就不要放棄了。」
Crystal說﹕「最近都開始有壓力。最煩那些人聽到她4歲還在吃奶,便說﹕『有無搞錯,4歲同佢戒

大宅

Re: 支持餵哺母乳

venus_0826

努力呀

大宅

大家都努力呀

伯爵府

國民生產總值:18353

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

努力!!

大宅

如果你地係餵人奶上有唔明既地方都可以pm我架

另外又可以教埋點樣用babysling出街埋身餵

支持餵哺母乳

努力呀

複式洋房

國民生產總值:359

gie_angie,

多謝你呀﹗我bb仲未出世,不過都近架啦﹗生完之後我會做全職媽媽,而且也打算餵全人奶。我揀了lucky的揹帶,都想買多一條sling,不過仍未決定買sateen, silk, 還是cotton, 你有沒有甚麼意見或經驗可以分享呢﹖
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;120/st/20060817/k/1c28/preg.png[/img]

大宅

greybear

你幾時預產期呀

我最初用BABYSLING既原因係我生完BB之後抱住食奶抱得多後手腕痛, 因為一日食十幾餐, 每餐都成個鐘, 後來先知道原來呢條BABYSLING係可以用黎食奶借力架

其實BABYSLING同你買左既lucky揹帶除左同樣可以揹BB之外, BABYSLING仲可以用黎出街時餵人奶而又唔走光架, 又可以唔洗帶奶粉出街

我自己就用緊cotton, 因為"come"用d, "come"洗d, 冇咁易起毛粒 因為出完街or BB嘔左落去我都會洗架

如果你有興趣可以幫你訂 + 教埋你用, 仲有DISCOUNT + GIFT (bb babysling)架

Mama Hurrah Click Here~~

有興趣既mama可以pm電話比我

複式洋房

國民生產總值:359

gie_angie 寫道:
greybear

你幾時預產期呀

我最初用BABYSLING既原因係我生完BB之後抱住食奶抱得多後手腕痛, 因為一日食十幾餐, 每餐都成個鐘, 後來先知道原來呢條BABYSLING係可以用黎食奶借力架

其實BABYSLING同你買左既lucky揹帶除左同樣可以揹BB之外, BABYSLING仲可以用黎出街時餵人奶而又唔走光架, 又可以唔洗帶奶粉出街

我自己就用緊cotton, 因為"come"用d, "come"洗d, 冇咁易起毛粒 因為出完街or BB嘔左落去我都會洗架

如果你有興趣可以幫你訂 + 教埋你用, 仲有DISCOUNT + GIFT (bb babysling)架

Mama Hurrah Click Here~~

有興趣既mama可以pm電話比我

我預產期係17/8,即星期四呀﹗
我上過babymomom在旺角的店,睇過mama hurrah既sling, 覺得cotton都幾厚,佢地話搬店所以有85折,moms in mind既就只是在網上見過,覺得d色好似靚d,但唔知實物如何…。所以我都心大心細…。你有無用過sateen呢﹖聽dbkmami講會涼d…。
?-(
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;120/st/20060817/k/1c28/preg.png[/img]

大宅

greybear

e... 咁下個thu就係喎, 你去邊間生呀, 攪掂晒入院d野未呀
有冇都打算餵人奶呀

我有見過sateen, 都有摸過, 我自己就覺得好似好"sin"咁, 好似好易鬆咁 所以最後我揀左cotton :mrgreen:我都覺得sateen會涼d架 不過其實講真, cotton唔熱架, 我都用左4個月, e+咁熱我揹住bb出街都冇乜野丫, 奶奶時都ok 仲有呀, 其實cotton洗幾次就會好柔軟架喇 因為佢係100% cotton

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.