論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

醒目開學勳章

工人放假都要証明?

我見有case,無工人放假証明,無叫工人簽收假期,所以俾衰賓告
我一直都無簽放假,我要唔要補番? 係咪是旦搵張紙, 寫番過去工人曾經放假日子就得? 叫賓賓簽就得?

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 工人放假都是証明?

妳最好搵一張草稿寫哂佢已經放假o既日期...之後叫佢照寫落張放假証明度...費時佢寫錯...

大宅

我都冇叫佢簽放假喎...有冇草稿呀....

大宅

我淨寫今個月有幾多日假連同出糧支票副本 (因我有時會大半日咁比佢放, 分開2次), 比佢簽收, 得唔得 ?

琥珀宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我每次出糧比佢都會叫佢簽收, 咁張野會講明
佢收左我幾多 $$ n 已放足今個月 ge 假期就 ok.
我都無逐日 list 出黎果 bor

伯爵府

我張出糧receipt是一張a4紙, 上半是糧單, 下半是假期簽收 (包括勞工假同例假的放假日子), 工人要分上 & 下 部分簽收.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 工人放假都要証明?

要架,重係僱主負責keep

琥珀宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 工人放假都要証明?

bighug 寫道:
要架,重係僱主負責keep

我就1式2份, 我同 maid 一人 keep 一張

大宅

keroppipooh,
請問你寫中文定英文呀...如英文點寫好呢
"已放足今個月 ge 假期就 ok.我都無逐日 list 出黎果 bor "

keroppipooh 寫道:
我每次出糧比佢都會叫佢簽收, 咁張野會講明
佢收左我幾多 $$ n 已放足今個月 ge 假期就 ok.
我都無逐日 list 出黎果 bor

琥珀宮

jackie_lau2000 寫道:
請問你寫中文定英文呀...如英文點寫好呢
"已放足今個月 ge 假期就 ok.我都無逐日 list 出黎果 bor "

我封信響屋企部 度, 不如 tmr post 出黎比你睇 na

大宅

真係麻煩晒你呀..你真的好好 人...

子爵府

醒目開學勳章

<<<呢度咪齊囉,仲唔快D睇下<<<<<<

男爵府

我覺得香港

水晶宮

2020勳章

我個工人個個星期日放假, 勞工假必有得放, 佢同好多打工仔一樣, 放假係理所當然, 必然的事實. 我作為僱主, 因此唔會咁多餘無聊地走去寫張紙, 証明工人幾時幾月放休息日 & 勞工假, 就正如我地打工一樣. 我都唔明點解個官要我將呢個理所當然的事實 '文件' 化. 我屋企冇cctv, 冇smart card, 唔似得在公司, 邊個同事幾時返工放工有晒record, 就算有人無聊起上黎話老闆冇比佢放假,老闆都有得拎呢d records 出黎做 defence. 個官要個僱主 '舉証' 家傭有放過假, 我何來舉証 ? 簡直係強人所難! 除非個官肯order 大廈借出 cctv 錄影帶 & 大堂出入紀錄, 什至係工人自己的8達通 (坐車/買o野地點的記錄), 否則我係冇得 defence, 難以打動呢個 咁ge 唔合人情, 唔合常理的 '官'.

在呢d案件中, 點解個官唔要求工人提出証據去support 佢地ge 指控, 要只要求僱主舉証去辯解 ? 我覺得完全唔公平, 唔合邏輯. 這樣做, 只會助長人(不論係外傭或是香港人)亂告別人而從中取利, 而真正守法的人就會因一時人慈或覺得事情係理所當然的,而最終就得不到公平的對待而招至損失. 我地仲點可以話香港講法治 & 公平 ?

琥珀宮

jackie_lau2000

pls chk pm

大宅

keroppipooh

收到了..

大宅

我將每月所有放的假期日期(包括星期日和法定假期), 都會寫在糧單上叫工人簽收, 就算當日冇放到補錢都會照寫上去, 再將糧單鎖在小夾萬內, 做足工夫不怕工人出古惑 !

不過當我當我老公講呢個Case時, 我老公話會否個顧主真是無放足假給工人(因事實上好多印印都放唔足假亦Underpay), 顧主先會因自知理虧所以才比錢了事, 如果是自己真是放足假給她而因漏簽工人尊登屈你, 你點都唔會咁易俾錢啦, 我想想吓又是喎, 我理直氣壯(佢真是有放假), 死都唔會俾錢啦 !

大宅

我以前都以為法律是公正的,只要我冇做錯,就算被外傭誣告,死都不屈服,她一定告唔入...

但當我們這類

平生不入衙門的老實人+求助無門+不公平的外傭法例+只聽外人點的勞工處+ 一味叫你付錢給外傭的調解員(勞資審裁處)

經歷過被外傭誣告和判決過程後, 你就會深深明白到法律是不公平的,不是你一味話自己無錯就得, 香港政府不會幫你, 只有你自己一早要保障自己.

外傭工會(外傭多是工會教路)就是知道香港政府的無能,白痴的外傭勞工法和普遍香港外傭僱主不喜歡斤斤計較(中國人的人情味), 忙等, 所以他們才可以有機可乘,教外傭誣告僱主,因為外傭告傭主毋須舉証就可以告, 而僱主是要拿出証明証明自己是冇罪的.

所以請大家不要怕煩及怕傷害和外傭感情唔好意思簽糧單及假期, 所有

水晶宮

2020勳章

我淨係簽收出糧咋,不過如果果個月佢放唔足假, 我會補錢比佢, 都會簽番係出糧張單度, 咁算唔算呢? 至於年假就用另一張紙作紀錄並要簽名作實.

男爵府

我出糧 & 放假 都分別兩張紙簽收,每次放假or補錢都要簽收。 不過,我係出cash 既,近日都有人問出 cash都可能有問題,我都驚驚地,我都諗住搵日同佢去開a/c。

我地真係好無保障,自己做到幾足都好,可能到完約都有麻煩野出現。

首頁

尾頁

跳至