意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 51|主題: 127084

急問!! 我有冇計錯? 仲駛唔駛賠?

大宅

國民生產總值:3076

急問!! 我有冇計錯? 仲駛唔駛賠?

原本8月30日contract finish
7月17日通知佢提早完約, 做到8月9日last day

算唔算有一個月通知? 我應該點計? 是否這樣?

7月31日出最後一個月糧
8月9日出:
Aug 1 - 9: 3270/31x9= $949.3
14 annual leave: 3270/31*14 = 1476.7
Airticket: $1xxx
Allowance: $100

而佢嘅status又是否Termination or Finish Contract?

公爵府

國民生產總值:28578

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 急問!! 我有冇計錯? 仲駛唔駛賠?

睇睇.有可能會比佢追討喎.
問7.1
僱傭雙方可否在合約期限屆滿前終止合約?

可以。僱傭雙方均可給予對方不少於一個月的書面通知或支付1個月工資給對方以終止合約。

您係咪書面通知佢?同埋佢係咪同意?就咁睇您唔夠一個月呀.

大宅

FA8866,
請問如果我咁計又如何?
7月17日通知, official last day is 8月16日, (Aug 10-16 is 頭一年的7days假期, 而用$代替Aug 17-23 的2nd yr 7days假期)

所以返工返到Aug 9, 俾$就total會俾23 days

我有書面通知, 她當時是同意的. 所以我想知有無計錯, 免得將來俾佢告.

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

cocopig 寫道:
我有書面通知, 她當時是同意的. 所以我想知有無計錯, 免得將來俾佢告.

請問佢當時是同意?咁有無簽名(要同合約一樣式樣)
要講明,係香港打工,只要老闆俾封大信封你,無你簽名都無問題,但係外傭呢?就必須要佢地簽名作實,因為佢上勞工處告僱主,只係拎身份證/passport是但一樣,跟住就係老吹唔使拎任何文件去證明告僱主的,所以你無叫工人簽名作實佢知道一個月通知期,無論你比幾多錢佢,佢都可以當無收過呢舊錢同通知期...一個唔該,玩走佬又得!

大宅

簽名是有的,

那麼是否只要佢簽了名,就算計唔啱佢都告我唔入?

佢是否Termination or Finish Contract?

大宅

國民生產總值:2073

cocopig 寫道:
原本8月30日contract finish
7月17日通知佢提早完約, 做到8月9日last day

算唔算有一個月通知? 我應該點計? 是否這樣?

7月31日出最後一個月糧
8月9日出:
Aug 1 - 9: 3270/31x9= $949.3
14 annual leave: 3270/31*14 = 1476.7
Airticket: $1xxx

而佢嘅status又是否Termination or Finish Contract?

last day 係 16/8 好計d
Aug 1 - 16: 3270 x 12 / 365 x 16= $1,720.11
14 annual leave: 3270 x12 / 365 x14 = 1,505.10
Airticket: $1xxx (買埋機票好d )

大宅

國民生產總值:2703

佢第2年未滿 是否不可以亨有7天大假
她16/8 last day 是否2/8叫他放埋個14天假會好d呢
咁你出糧咪出到16號比佢咪得low
bb 5月23號 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.