意見反饋
義工

在職全職 今日: 8|主題: 46396

[在職媽媽] 會唔會為錢&事業轉工?

大宅

國民生產總值:2199

會唔會為錢&事業轉工?

bb5個月大

舊工好開心,d人好好,好family feel,唔駛點用腦,多數準時放工,多些假

新工人工多20%,好commercial,要agressive,可以發展事業.但可能夜d收工

長遠計,新工好,但阿b仲細,點算?

大宅

國民生產總值:4653

畀面勳章

Re: 會唔會為錢&事業轉工?

咁係時候衡量下你事業同家庭邊樣重要D:

1) 如果你係舊公司做, 人工可吾可以應付屋企日常開支?
如果可以應付有餘, 我會吾轉工.
如果只係啱啱夠, 我會考慮轉新工, 多20%喎.
2) 如果你係新公司做, 經常需要OT, 你會掛住家中BB?
如果會好掛心, 我吾會轉工.
如果都吾會太掛心, 甚至每晚返到屋企BB已經瞓左都無所謂, 我會轉工.
3) 如果你係新公司不論人事或工作能力上既表現都無舊公司咁稱心如意, 你會吾會介意日對夜對樣樣事都吾得心應手既情況?
4) 新公司既假期少成點?

希望幫到你解決去向.

男爵府

國民生產總值:5311

If I were you, I will not change the job, as the present job can give you some time to work on your family matter, since not so busy. & you have more time to take care of the bb.

I am now same as you. I am working on the job that is not too busy & not too much pressure, the colleagues are very good, five days work. Sometimes, I spend time on my family issue, eg. check kindergarten detail, all sorts of family matter, including my husband matter ....

I enjoy it very much, may be I am not an aggressive person. I tried some jobs before, I need to work OT till 8 or 9pm, I resigned finally. This is just my comment.

男爵府

國民生產總值:6946

Nail 寫道:
bb5個月大

舊工好開心,d人好好,好family feel,唔駛點用腦,多數準時放工,多些假

新工人工多20%,好commercial,要agressive,可以發展事業.但可能夜d收工

長遠計,新工好,但阿b仲細,點算?

如果舊工人工夠開支,我會留底,始終有

大宅

國民生產總值:1613

>nail

而家個市好左
見好多低過自己level 0既人人工都高過自己
都有想向錢看架
想賺多d錢第時比呀仔用嘛~
不過我自己個bb就來1歲,
我好需要份工係可以準時放工同埋容易批假0既
因為我每一日都要去育嬰園接仔
同埋佢有d咩野,我打個電話比老細就可以放假
而且我本身就無咩事業野心,只係賺到生活就已經夠
老細對我亦好
所以我都一心響而家間公司做。

我覺得好睇來而家想要咩
有好多時,小朋友0既成長好快
有d野錯過左就無架啦

大宅

國民生產總值:1612

我好認同。有左小朋友,真係有好多突發既事要處理。
人工固然重要,但若不太差可以應付到開支,就OK啦﹗我認為最重要既係要睇工作是否有彈性。工作量不多又不需要經常開OT,仲可以輕易地請假,我認為呢D先最重要。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.