義工
[2004年或之前] bb shopping list

子爵府

國民生產總值:11689

環保接龍勳章 大廚勳章

bb shopping list

各位姊妹

好多0701媽媽都係 BK 綱上開始話買bb嘢,如奶樽,嬰兒車.我都覺得係而家買仲係有d早,由於係新手媽媽,不如先弄個shopping list先,費時買埋無謂嘢.如奶樽, 真係唔知買幾多個先好?大家幚手比意見, 其他要各姊妹比意見

bb shopping list
no.. ..項目....數量.. 心水 brand
1... 奶樽(大).??...NUK/Avent/Brown..
2... 奶樽(s).??...NUK/Avent/Brown..
3..

男爵府

國民生產總值:5225

Re: bb shopping list

有一位有心的0611媽媽整左個list俾準媽媽參考, 有興趣可以去睇下:

http://ca.geocities.com/[email protected]/baby/index.htm

大宅

國民生產總值:2300

我想問0下, 你地會唔會買嬰兒車呢??? 但係有 d 人話地下對上有好多細菌, 而嬰兒車又咁矮, bb 好大機會吸入細菌個喎, 所以有 d 人寧願辛苦 d "咩"住同抱, 都唔會用嬰兒車..........
我 e+ 心大心細唔知買唔買好~~~~~~~~

複式洋房

國民生產總值:308

hi tulipsodas,
如果成日都抱,我諗真係好辛苦喎,

別墅

國民生產總值:976

我因為有朋友比了bb車給我, 所以唔洗買, 但我覺得應該要買bb車既, 因為我教友佢話成日抱bb, 令佢有骨膜炎
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

個清單好正. 唔駛浪費大家時間做.
thx

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

唔好買住, 到出生後先決定未遲, 我老公話bb太細,佢寧願咩住,令bb有安全感.

禁止訪問

國民生產總值:9237

睛靈勳章

大宅

其實我都想用BB車, 不過有日食飯我老爺奶奶聽到之後就好反對, 話接近地面有好多細菌會對 bb 唔好........我奶奶仲話佢養大3個細路都係手抱同用"咩"帶, 暗示叫我唔好買BB車.................... :-( :-(

大宅

國民生產總值:1621

緊係用bb車啦,我兩個女都有用,都唔覺佢地有什麼問題
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

大宅

國民生產總值:1054

其實點都要買, 我個人認為, 但要買大架的, 因為預他九個月以後用, 即學行之後用, 因為其實0-9個月, 都係用背帶方便很多, 我阿哥個仔現在八個月了, 但都係用過一次(去飲用), 佢地話用車好麻煩, 真係放係到多個用啊...
柏熙樂園<== click here

民房

國民生產總值:88

lovelyanyan,

我想問有兩個女,生活上有什麼feel,
因我個大女己經9歲la,現在駝住個bb,都喺女.
你有無再追??

大宅

國民生產總值:4443

二手9成新BB車一架:

有興趣就PM我啦!

大宅

國民生產總值:1621

BBblythe 寫道:
lovelyanyan,

我想問有兩個女,生活上有什麼feel,
因我個大女己經9歲la,現在駝住個bb,都喺女.
你有無再追??

嗯.......冇乜嘢呀,佢地兩個好好感情呀,家姐好錫阿妹,又幫到我手湊細妹,細妹又鐘意成日同家姐玩....
依家意外地有左第三個,本想唔要....但最後同老公商量後都係生晒佢啦,因為本來冇諗住咁早生第三個...想細妹4-5歲時至再生的....不過依家可能天意啦 :lol:
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

伯爵府

國民生產總值:18904

2018勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

lovelyanyan 寫道:
緊係用bb車啦,我兩個女都有用,都唔覺佢地有什麼問題
出去行街,揹住個十幾可磅,又要攞奶粉尿片,你都咪話唔重呀 !

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

你自己先買咗, 然後話比你老爺奶奶聽BB車係同事夾錢送. 仲好唔好意思要朋友洗錢...唔洗介意咭喎, 有時要 avoid 衝突要諗吓計, 佢就唔會依依哦哦囉嗦你!! 我從來都唔係好理老人家哦我, 我覺得有需要就做, 但唔會衝突, 大家立場唔同!

大宅

買我就會買, 因為我都覺得要0既, 不過睇0下點同佢地講0者~~~ 朋友送都好喎~~~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.