意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 11|主題: 127080

印印話下年要放假一個月

別墅

國民生產總值:606

印印話下年要放假一個月

我個印印做野OK, 不過黎左半年就同我講,話下年三月要放假一個月,係米好過份?我洗唔洗俾足一個月人工佢?

大宅

國民生產總值:4096

Re: 印印話下年要放假一個月

下年三月佢做夠1年未?夠就可放佢7日大假﹐其他no paid。未夠就全部no paid.

大宅

國民生產總值:4351

where will she go ?

別墅

國民生產總值:574

我阿爸個菲傭,做左兩年,照顧老人家表現 credit 以上。咁 arm我個妹要換工人,仲請埋個任佢個妹添!我地要決定同佢續唔續約既時候,佢夠同我地講要 X'mas返老家兼放一個月咯!

正煩緊點算,我個妹比較清醒,佢好聲好氣同個工人講:我地要搵人替你,暑假 d細路放假,放咁長假我地先得閒一陣黎替你。聖誕就唔得!(我地做雇主既,自己唔駛放假就晒你咩!當然係以我地為主,你要份工就自己諗掂佢!)

原來個工人開始以為自己有得「持」,「持」住自己有人同佢續約,「持」住自己表現好到雇主請埋自己個妹!以為有籌碼可以自己話事返老家嘆長假。

結果?味照法例係暑假(新合約生效前)放左 14 日返老家囉!我諗賓賓都好 d,若果係印印隨時失縱埋兼遲 d告你搵多一筆。

我奉勸各位雇主,工人請黎係幫你,唔係要黎 stir up 麻煩既。法例話最多放七日,點解攪到要放一個月?倒轉我地敢唔敢咁樣同公司個老細講?佢地真係以為無左佢地唔得先咁顛,咁幼稚!你試下真係放俾佢,咁就肯定陸續仲有麻煩跟尾,事關佢知道可以食住你!

侯爵府

國民生產總值:21395

wan-wan-ma 寫道:

結果?味照法例係暑假(新合約生效前)放左 14 日返老家囉!我諗賓賓都好 d,若果係印印隨時失縱埋兼遲 d告你搵多一筆。

邊個話, bun bun會好d, 印印就隨時失縱埋? 係bk, 走不時都見到bun bun忽然走佬去canada, 又或者告僱主, 每個國藉的外僱, 一樣有好與壞, 吾係所有bun bun都會聽你講吾放x'mas就吾放, 呢度都有吾小case, bun bun一定要放x'mas

如果你甘講, 我亦可以講, 好彩x'mas對印印黎講吾係特別日子, 吾駛係x'mas 迫住捱貴機票, 比佢地放假放鄉下.............

別墅

國民生產總值:574

我諗都係果句:請工人真係睇采數!

仲有無論係咩國籍,最緊要唔好俾佢以為你無左佢就過唔到日子。

其實以紙水計,佢地做緊超級高人工既工作(尤其係印印)。如果雇主明白呢點,就唔駛成日可憐佢地得三千蚊人工,兼有籌碼同佢地頃,唔駛受佢威脅:你自己揀要份工定要無理咁放咁長假?

侯爵府

國民生產總值:21395

我諗都係果句:請工人真係睇采數!<======agree

我諗大部份僱主妥協, 吾係諗到佢地人工既問題, 而係因為有皇牌(bb)係佢地手, 尤其係未識講野的bb

我亦十分認同, 吾需要買佢地怕, 有乜吾開心/吾滿意要照同佢地講, 但亦好明白, 為人父母, 看到甘多外僱虐待bb的case, 難免擔心而顯得避忌

大宅

國民生產總值:2804

其實最好傾清楚.
可以的話,大家互相遷就.
我印印第一張約也說過想放一個月,但我說無辦法,但可以就一就,連公眾假放3weeks.
當然,假要計清楚.entitle的就有薪,多取的就no paid.
但如果只做了一年,你就要小心她一去無回頭.
印印放假前我也和她講清楚,一定要返來.如果她不想回來,要早點通知我等我有時間請人.
到放假時,我office有點點阻滯,她也主動說如果需要,可以少放幾天.但我覺得那是一個承諾,兩公婆左度右度,也讓她放了3weeks

別墅

國民生產總值:606

多謝你地既意見,我地兩公婆靠佢湊BB,見佢湊得OK,又好似好愛BB,所以都對佢好客氣,我見佢日日唔食午飯,都自動俾多一百幾十俾佢買野食;點知佢會有呢個要求,話如果唔俾佢放一個月, 佢就寧願唔返,佢咁講我又覺得自己好似好不近人情,但又怕佢唔高興對BB唔好;其實我奶奶都有個印印服侍緊,最衰大家住得遠,如果唔係有奶奶睇住都好D!

我個friend都叫我唔好妥協;但我又有時心軟,諗住如果俾佢放,大家開開心心 (最多搵奶奶個印幫手頂住果個月),咁好唔好呢?......

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.