論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想搵新加坡完約工人賓賓, 搵左好耐都搵唔啱.....

已經搵左4個月有多, 又唔敢隨便係街事但搵間agency, 怕比人呃, 問d大行一陣話資料係工人比, 我地無check過, 講信字咋, 一d又係咁游說我請無經驗易教d, 一d又話新加坡無乜人請賓架啦叫請印傭, 叫佢地有貨通知我, 個個都無回音... :-(
新加坡係咪少左好多賓賓, 點解我咁黑仔??
我想轉呔請香港完約工人, 有冇人經agent介紹請到完約好工人??

子爵府

Re: 想搵新加坡完約工人賓賓, 搵左好耐都搵唔啱.....

我都搵緊海外完約的賓賓, d agent 都話無乜singapore完約工人wor, 多數係當地/中東做個. 有d就係以前在香港完約, 再返去數年後再回來打工.

而家都15/16 唔知揀唔揀以前响香港做過個d賓賓!

別墅

Re: 想搵新加坡完約工人賓賓, 搵左好耐都搵唔啱.....

agent就係叫我請當地/中東經驗, 即係無經驗, 我無咁多時間教, 請香港完約工人又驚佢精甩尾, 2年約最多, 但好多都無ref letter, 又怕佢點解僱主唔續約, 有一兩個3年斷約, 一係話私人理由, 一係話僱主話細路大自己湊所以唔要佢, 但又無舊僱主電話, 點請喎.......想搵d4年約又無, 4年我都估佢舊僱主可能想慳長期服務金所以唔續, 真煩...

複式洋房

點解你要搵星洲既bun bun既,唔同d ga咩?(因為之前搵工人時都有幾多星洲經驗既bun bun,好奇問一問)

水晶宮

因為好多人都會覺得新加坡顧主會管工人嚴D
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

咁事實上係咪ga?

子爵府

搵singapore做過的賓, 係因佢地多數幫華人打工, 生活上同我地差唔多, 煮食好過中東個d先啦!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 想搵新加坡完約工人賓賓, 搵左好耐都搵唔

咁不如試下台灣做過...我第一個bun bun就係台灣做過...國語英文都ok...因為台灣人較蠻d...所以bun bun都較刻苦...

子爵府

台灣都唔多! 只見過一個, 不過都39歲, 但個樣比較老, 又瘦削, 佢已經有6個仔女, 我怕佢體力唔得lur!

別墅

其實只想賓賓有經驗, 香港做過個個都話會太精, 無經驗又要花好多時間教, 台灣工人通常老d, 好似新加坡最近香港人生活模式

水晶宮

我朋友個印系新加坡2年台灣3年,未夠三十歲,有一個仔,離婚。。。煮也好叻,湊小朋友一流(BB由6個月開始湊而家2歲幾),系我見過所有工人當中湊最好。。。唔好系脾氣差,唔講得會黑面,拍緊拖打好多長途電話
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

我都揾左兩個月都唔岩心水,而家諗住請個台灣的,34歲,有個仔11歲,都擔心唔知做過台灣好唔好.

首頁

尾頁

跳至