夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 忘恩負義~~~~姑仔的故事

人係咁, 你對人好, 人地唔會覺得你好架!
想人地對你好似你對人咁好, 咁即係對自己唔好.

珍珠宮

同意!!
jannlly 寫道:
我都覺得冇需要為呢d人咁勞氣

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

施比受更有福~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

如果因為你一句,佢先黎探你,俾著我都背脊骨落啦!!!!
呢d人唔駛恨....

公爵府

講開姑仔,我揀直一肚氣呀

其實我份人無乜野架,但我都實在嬲到頭頂呀~~
話說上年我仲未同老公結婚,不過就已籌備緊,我已經見過99,62,大伯架喇~~拱禾未好奇問禾老公,點解未見過佢細妹喇 老公就遮d倚唔拱,
到左上年端午節,99突然打比禾,禾當時返緊工,佢化叫禾可唔可以叫禾老公叫埋個妹返雷助節wor~~因而老公落左order唔准99再見個妹,如果唔係就以後唔理佢,
拱禾就問99點解喇~~(刪下好多好多)咁禾心唸,可以99誇張姐,咪用盡辦法叫老公比個妹返黎食飯喇........
等陣.......戲肉在後面

公爵府

雖然禾同姑仔見面好少,係過時過節先見,不過當禾見多佢幾次就知道,佢份人械幾超cup自私,黎食飯又要戴埋第2日返工,不特止,大佬唔理人地夠唔夠送架,禾刀扇數,有次佢叫禾老公陪佢去買錄影機,同禾老公拱wor~~ 你衣+唔錫禾喇~~有節目又唔預佢, 拱禾老公已經忍住唔出聲,話大家就唔到,點之,佢仲係咁數,禾老公谷鬼氣咪話囉~~你仲想點呀~~你自己點對阿媽呀老豆呀(99,62)父親節叫你比幾百蚊62當咩都好,你拱d咩說話呀~~你話比完500蚊你要食屎呀 62當初生意唔掂攪到禾老公刀要賣埋層樓,仲揹住50萬數呀 禾老公刀冇出聲,你叫禾申請破產,叫你借1萬蚊比老豆週轉,你話寧願掉哂落海都唔幫個老豆呀~~

仲未完...............待續

公爵府

禾最慶係咩呢 就係大約個令月前,禾地一齊去泰國前2日,因為姨丈同佢條仔差2日生日,拱禾咪叫埋一齊去食飯囉~~

點之,佢早一日走左去99屋企同禾99拱話佢條仔生日wor~~(即係叫禾99比利是)拱都扇喇~~去到打邊爐,個晚有姨丈同阿姨,99,禾兩公婆+佢同男友,本來姨丈話佢埋單既,禾話唔洗,禾話會收佢老婆(阿姨)錢架喇 生日唔收,拱禾本雷除5份每心140左右,但因為姨仔化99做哂人情,(姨丈都有比利是)拱咪除4份每人比左40蚊,即180/1位,拱因為禾地兩公婆比錢買左個蛋糕,姨仔咪幫禾老公比埋個份錢禾囉~~
當禾姑仔見到阿姨幫老公比佢個份,佢已經塊面克到呀~~到走禾聽到佢條仔仲問佢係咪嬲tim
都痴乜線架 之後,去到泰國,佢遲到禾咪催促佢囉~~佢就即刻話禾啄住佢,禾刀費是睬佢
佢呀~~62癌症大家3兄妹夾錢醫62,佢幾唔願意下,禾刀械見佢條仔比咋 之後再夾化冇錢wor~~
禾地兩公婆搵萬鬆d蚊,佢兩個+埋成2皮幾,又有樓
早幾日佢仲去62面前投訴99唔錫佢,話禾地克口克面對佢,當日禾在場 佢刀痴線架,佢入屋冇嗌人,而且仲入唔夠1分中 攪到99喊哂
禾豬後連62刀嬲埋天呀
今日講住咁多先,明天再績

男爵府

睇完........

公爵府

可能你地覺得矛乜野~~

不過實在數之不盡,巾日已打左幾件樹七雷,禾驚打打吓又冇哂

都係留番下次再拱
野蠻仔 寫道:
睇完........

男爵府

唔械無乜野.......械無話可說.....

別墅

我都覺得冇需要為呢d人咁勞氣

大宅

WINNIEYIP,
算啦,呢D人死左都唔駛恨,你嬲佢!?箋激壞自己身子!!!

別墅

ricecooking 寫道:
寧人負我, 我莫負人;
無須為左呢D人勞氣丫!

贊成

大宅

可能佢真係病

男爵府

唔械有病就械心地唔好

洋房

sharonhwyc 寫道:
施比受更有福~

Agreed

大宅

其實姑仔又唔係自己姊妹,唔夾好正常,做朋友就話有得揀,做親戚冇得揀,我個大姑仔都係咁啦,十幾歲未婚大肚,好啦結

大宅

Yes, same as yours, she always demanding from our family, but never help if we need...

It happen few years ago, when she moved to our next block, she had fired her maid and new maid not yet ready to HK, she ask my 99 to take care her daughter (IN OUR HOME, we live with our 62 and 99). Although me and my husband don't like, just let her do so (cos we know my 99 will be unfair to my daughter and her daughter when the children have conflict).

It really happend and made us very unhappy.

So, a year ago, my 99 have serious arguement with 62 and she ran away...... I am a working mom, and didn't know if I could find a ready part time/full time maid. So I ask mom and 嫂嫂 if they can help .... both of them promise if I need (but they live quite far away from me), but I wanted one more back up (she lived near us), but ....... my 姑仔 refused, even I just ask if my daughter would stay only after school, and my 62 will pick her up around 5:00... she refused.....

I was so disappointed, she always asked my opinion when something happened to her, and problems happened with her husband ....... it really waste a lot of my time ....

Now I understand that I WILL never help this kind of person again, I sware....

大宅

唔...我覺得樓主有點小氣wor...如果係心甘情願俾$$人,點解十幾年重記住呢?重要問番人...

我媽咪講得對,做人咪欠人人情。十幾年重被人記住欠咩咩咩...可怕呀。

laughin' to keep from cryin'

公爵府

禾最慶係佢近排走去62樹學是非,話99淨係錫禾兩公婆唔理佢wor~~
佢唔講由自可,一講禾把鬼火,大佬呀~你返屋企見到人唔叫人即走,就話人克口克面對住佢
:evil: :evil: :evil: 如果禾99真係偏心係禾樹,禾冇說話好講丫 大佬呀~~禾老公不嬲刀好孝順,每日唔見過阿媽唔得,(除返工外)佢就化99錫禾老公,大佬,如果99真係偏心禾地呀,禾99結婚時驚禾嬲,同禾講要留番套紅寶頸鍊比佢wor~~佢叫前幾日咋咋第第拎左禾992隻鑽石介指呀 拱刀化唔錫佢,攪到禾99喊左成個中,禾仲發火天呀~~ 人點解可以拱自私架 你自己對人唔好,又點解可以車望人地對自己好先得架~~
仲要惡人先告狀
禾化過架,以後姑仔雷禾就唔返去實笨
哼 :tongue: :tongue: 佢想禾做衰人之嘛,矛所謂,還掂衰人梗要有人做架喇
Jackievv 寫道:
WINNIEYIP,
算啦,呢D人死左都唔駛恨,你嬲佢!?箋激壞自己身子!!!

首頁

尾頁

跳至