家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人用緊osim 部吸塵機?

想買..........好貴........
所以想知意見~
thx

複式洋房

Re: 有冇人用緊osim 部吸塵機?

我用緊,不過有個唔好處,就係因為太大舊,吸完又要洗一輪,成日唔願拎佢出黎吸塵,可能我又lazy啦,又要返工,放假又唔想做.不過好就幾好o既,比起普通吸塵機,因為吸左d污垢可清潔,不會積在吸塵機裡,又不會有臭味發出.

洋房

原來有個 topic 講緊... 我未睇就走去開o左個新 topic 添

其實我都考慮緊買 osim 好定 delonghi 好, osim 貴d同大舊d, 但係有 steam...

charismama:
想問o下個 steam function 你覺得好唔好用呢?? 毛公仔, 枕頭, 厚褸o個 d 用 steam o黎殺菌好唔好用呢?? Thx!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家姐好早期買咗,好嘈,個手柄finishing 做得唔好,

洋房

係喎!! 咁我第時都叫工人姐姐等我o地返晒工同囡囡返o左學先好用至得!!

複式洋房

thx呀!原來有咁多唔好處.......
我0係百佳見到rasonic都有出.......$899呀!
唔知你地有冇見過或用過呢!?

洋房

MinnaMaMa:

我 hb 有同事買o左 rasonic, 不過佢冇咩 comment, 因為係佢工人用喎, 只得一個 comment, 就係支喉好化學, 用o左一個月度就爛o左, 所以佢先知道原來咁化學, 跟住佢拎去換o左嚕, 而家仲用o左o黎 trade-in 部好貴o既另一個牌子o既水濾吸塵機...
就係因為佢呢個同事o既關係, 令到我o地開始留意水濾吸塵機嚕...

另, 我o係其它 bk 討論, 佢o地都有講 osim 好壞處, 所以我都仲考慮緊 osim:

請按 ==>[有冇媽媽買?OSIM個架水吸塵機 D Sales 話可以去除塵?]
請按 ==>[請問OSIM吸塵機好用嗎]
請按 ==>[有冇人買左osim果架吸塵連蒸氣機]

其他節錄自 BK members, 希望幫到你:-
我用開Osim, 蒸和吸嗰隻, 因好奇心驅使, 上次叫Rainbow 嗰sales來, 諗住比較下, 看Rainbow貴在哪裡, 無疑它有啲功能Osim冇, 好似洗空氣個慢制, 吹風功能, 但其他就覺得好特別. 我一向都間唔中用 Osim 吸床, 所以mattress唔烏糟,嗰日demo時個sales吸唔到什麼, 看起來他都幾失望. 他說Rainbow吸力是世界第一, 牌子又是世界第一, 但我問他有沒有文件證明, 又俾唔出. 睇完demo後, 說服不了自己唔要架 Osim買Rainbow. 仲反而覺得部Osim幾好, 起碼吸力夠, 如果唔係Rainbow應該吸到好多嘢出來. 係就係重啲, 但可以蒸埋地, 浴室, 連泠氣機都試過自己用蒸氣噴槍大洗, 我不是sale Osim, 只是個人經驗及意見.
-----------------------------------
我都買咗部Osim, 但係就覺得好唔掂。用佢的蒸氣來steam地板, 攪到我D地板爆哂, 地板師夫話泠縮熱脹原理, 濕得水多都唔好啦, 何況咁高温蒸落去。同埋我覺得部機用完後好臭, 個sales又話唔駛清洗D filter, 但我睇說明書話要次次洗, 煩到我工人都唔肯用, 所以我都想睇Rainbow個Demo,聽講話買Rainbow有得trade-in部舊吸塵機, 我真係好後悔買咗部Osim, 因為都要成7,000蚊。
-----------------------------------------------------
我啲地板又冇事wo. 係呀, 用蒸氣蒸地有少少技巧先得, 唔可以在同一地方噴好耐, 咁就冇咁濕, 你開大啲 吸力, 吸番啲水氣就得. 我冇工人, 自己來, 但我一開機就全屋吸哂, 又不用再抹地, 用完就全個filter拿出來用花灑噴, 都唔太難洗, 到依家部機一啲味都冇. 睇來是你工人係唔識用先有咁情況. 你要她次次洗, 洗慣了就不覺煩, 反而覺得很乾淨. 我以前有工人都是咁教佢做的.

洋房

MinnaMaMa:

我最終o係今日八折限期o既最後一日, 買o左部 osim , 星期二會送上o黎, 等我用過之後再匯報o下比你知啦...

複式洋房

好呀! thanks!!!

大宅

I got one.
In fact, my maid uses it everyday (except Sunday), I ask her to remove dust daily; clean the kitchen using the steam function weekly and clean the mattress every month. I highly recommended to people who suffer from asthma, eczema, rhinitis, sinus, hay fever and other allergy related illnesses.
My son suffers from rhinitis, since we clean the mattress and remove dust using this machine, I found that he seldom has sneezing and running nose in the morning. So I think it really work on him.
The disadvantages of this machine are
(1) heavy and bulky;
(2) quite noisy
(3) the electric cord cannot be coiled automatically and stored inside the machine.

大宅

我用緊OSIM啊! 我覺得好好用!因爲Steam過個地板後好乾爽.而且不需用清潔劑, 放心比BB在地上爬!殺菌之餘, 又不怕他吸入化學物質!

複式洋房

我用左成半年, 係度都答過幾個posts, 好處都唔好處都好多人講左, 不再重複, 而家我唔單之用佢黎清洗地版, mattress, cushion, 重會用佢黎清洗curtain, outer window同埋covers of air-conditioner, 以前呢幾樣野都好難清洗, 但而家有左osim個部i-ecology真係方便左好多, 工人都用得好smooth

自己幾滿意osim d產品, 我之後重買左佢部清新空氣機同water filter

(我declare我同osim無任何關係架, 真金白銀買, 我買i-ecology無折, 有d心up添, 而家見佢有折不左好多....

:-( )

大宅

Same as minguloo, I also bought an i-ecology & going to deliver tomorrow. My son has eczema, hope it helps.

blueblueclub, you said you will use it to clean cover of air-con, how to do that? Do you need to take it out from the air-con before cleaning? If no, will the 'high power of suction' break the air-con?
Thanks.

複式洋房

我屋企都有地毯..........似乎osim呢部機幾好咁喎.......不過點買可以有discount呢!?

複式洋房

blueblueclub, you said you will use it to clean cover of air-con, how to do that? Do you need to take it out from the air-con before cleaning? If no, will the 'high power of suction' break the air-con?
Thanks.

當然要除下啦, 平時你洗個cover同隔塵網會有水喉沖係咪? 你用i-ecology個steam jet, 噴d蒸氣出黎就好易清洗到個cover個d "拿"位, d蒸氣唔會熱到break左d膠既. 個steam jet其實好多用途, 可以清洗爐具同埋toilet bowl個內邊

複式洋房

MinnaMaMa 寫道:
我屋企都有地毯..........似乎osim呢部機幾好咁喎.......不過點買可以有discount呢!?

前排用hsbc咭有八折, 就係咁我買左部osim既清新空氣機囉

複式洋房

blueblueclub:

多謝你0既意見! 我會留意然後買架!

洋房

琴晚終於收到部機, 放o係我o地間豆腐膶入面, 比我相像中細部o左...

嘈就都唔算太嘈, 比起屋企本來部吸塵機唔嘈得好多 (原本部有1400w, 可能馬力唔算細, 所以都幾大聲o下...), 呢部o既聲浪我o地接受到...

隻 vcd, 睇完都唔知邊樣打邊樣, 有少少睇o左等於冇睇o既感覺... 可能因為我囡囡係咁煩住我, 攪到我冇專注咁睇啦... 同埋我諗遲d要一邊用一邊再開 vcd revision o下先得...

好多配件, 分唔到邊個有咩用途... 要咪書先得...

所以, 而家決定唔好用到好似 blueblueclub 咁高階先, 我o地用住d初階 function, 即係吸地同吸床, 邊用邊學...

因為今晚唔得閒, 所以仲未正識用佢, 但係琴晚就試過機...

吸地時, 條喉唔似以前用開o既吸塵機咁靈活, 之前部就算亂"橋"埋一注,都好易鬆番開, 呢部可能因為連埋 steam 喉一齊, 喉較重, 吸o個時要用少少力, 同就一就條喉個位o黎拉部機行...

我屋企係磚地, 所以用吸水杷就好啜地, 唔知係咪未識用o既關係...

至於吸囡囡床, 囡囡床褥可能仲係新淨 (新買一個月左右), 所以唔係吸到好多啡黃色o野出o黎, 但係都足以似一盤大菜糕水咁, 好似好多床舖纖維吸o左出o黎咁...

隨後o既清潔工作真係比普通塵袋式o既麻煩, 如果自己用 (因為我係叫工人姐姐洗o既), 又懶得洗呢, 就真係要考慮o下會唔會為o左咁而收埋部機唔用喇... 因為我同 hb 都係懶人, 所以我o地自己就必定懶得做...

暫時對部機係有d咁o既感覺, 要再用熟d部機先可以再匯報...

複式洋房

我屋企用地板, 所以會抱一塊毛巾係個掃巴頭度, 唔好括花個地板, 你用磚, 我諗要要係個掃巴頭度攪個塊片可以唔用疏拿個隻(有兩種片頭, 有疏拿同無)

至於吸床褥, 你係咪用個細頭? 若果係皮質或膠質面重, 都最好用塊布cover個頭, 隔一隔會好d

隨後清洗係會麻煩d, 要執件拆開同清洗, 但我全程都係工人做, 所以唔怕

大宅

我都有買, 係就係幾大舊, 但好在買時佢送咗個箱比等我可以放晒d嘢入去, 而且個箱又可以當小梳化用, 所以都ok.

我本身有鼻敏感, 所以我覺得好好用, 而且又可以steam, 吸完真係好清新.

Rainbow, 我都試過demo, 不過我唔鍾意佢無得steam (因為我真係覺得steam完好乾淨). 佢話可以當空氣清新機, 但試問空氣一定有塵, 根本無可能吸得晒. 而且我覺得唔值得用幾皮嘢買個空氣清新機lor! 如果用同一部機長開當空氣清新機又吸塵, 我想都好快壞.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題