美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

在尖沙咀百利商場中心120X室

O...... studio

門口放了個籃是結婚統籌.

裡面教人化妝

我朋友跟對方A學化妝

初時對方很熱情招待

有天說我朋友的皮膚很累.

說替她做facial.

我朋友當天真的很累.由於皮膚敏感, 亦很久沒有facial.

亦告訴對方臉部極敏感, 最後抵不過對方游說及真的很累.

以為做完之後, 比一次錢就算,

對方叫佢買package. 我朋友想這些環境做facial,亦非正式美容屋,該不會太貴吧.

對方很快就開了一本簿,寫了一堆字, 10次送2次.$9,800.-

我朋友剛從facial床起來, 十下十下,都未回魂, 對方一輪咀..

加上對方成日扮friend...不停說是朋友價....只是幫朋友做..

我朋友費時煩,就應承, 我朋友說沒咁多cash.佢跟我朋友一起離開去提款.

我朋友向她取單據, 她說..我不是打開門做生意,只是幫朋友做...無單架.

當然之前的化妝堂也沒有單據.

她告訴我朋友,facial材料是酵粉.所以出來的效果很白滑.

到第3次做facial的時侯,她一邊按摩說我朋友的面有黑印,說幫佢加D草本.

我個friend已經說了幾次塊面好敏感,不可以加有果酸成份的護膚品.

對方沒有理會..不停說無事架...一邊就加了一些唔知咩野水在我朋友面上.

當時她沒有說要加$$, 做完後起床,她跟我朋友說要開草本package..12次,$8,000.-

嚇親我個friend,上次個package$9,800, 而家加D草本又再比.$8,000? 即是$1, 780一次facial, 貴過5星酒店.

一間排滿婚紗晚禮服的房仔.無任何service,只是簡單洗面,蒸面,按摩面而已,

而facial產品亦從沒給我朋友看過.

我個friend即推..說...做了一次,計一次算吧,然後趕著離開, 可是A..又吹水拖時間...咁$6千啦...

見我friend唔制..又說..4千啦...我個friend為求覓身,說好...

她又跟我個friend去提款機...我friend說,..算啦, 你計番一次啦,我唔想, A說.一次好貴架..要千5蚊架.

我朋友打了個突..剛才草本要咁貴,有無攪錯? A跟我朋友在尖沙咀拖拖拉拉, 疲勞轟炸..我朋友覺得A好cheap. 唔想在街上跟她糾纏,比左4千元打發她.

我當然罵她蠢啦, 我個friend不是首次做facial..佢去過好多高級地方做facial見過世面, 因為之前經朋友認識A, 而A亦因其他工作向我朋友討教...經常說很感激我朋友教佢好多野..

.A又說自己是基督徒, 開口埋口都感謝主, 又做義工..(全都只是A說,真實就唔知喇)又說獨力養大個女...

所以我朋友就真係當左A是朋友..是好人....好多野唔好意思推.(我也覺得我朋友過份天真,)

明知佢收得貴,都算, 無下次!

但是, 人總是貪得無厭…...最過份是不負責任...(後續)

別墅

小心黑店--百利商業中心12/F

做完草本當晚, 我朋友睡前覺得塊臉痕癢難止,而且又紅又腫, 立即用手機拍低果樣,whatsapA, A用了什麼facial產品在她面上,

A不要代她訂貸,因為太敏感不能用她的草本,叫她扣起HK$1,500, 退回25.

A翌日回覆,說今早9時已訂貨了, !擺明說謊啦. 邊有美客院咁早訂貨架. 我朋友明知她說謊已氣上心頭,

先叫A給產品資料好待去看皮膚科醫生,因為醫生一定問用了什麼..攪成咁既樣. A拖了幾天..都不肯提供產品牌子及種類, 我朋友說..就算你唔識英文,

你公司一定有存貨或訂貨單, 何解不肯提供??

拖了個多星期,唔聽電話,唔覆whatsap…最後 A給了供應商電話,

叫我朋友直找對方..A說是對方的產品, 供應商負責唔關A.

我朋友與供應商聯絡上發現A有很多不同謊話, 而至於當天A用了什麼草本在我朋友面上,用了什麼份量方法

房內只有A知道, 供應商亦難以確定出事的產品是否屬於其公司的. 疑點是:

為何個多星期內, A從不願向受害人告知產品牌子及種類, 個多星期亦沒有向供應商求助.

供應商說, 以前有消費者用了它的產品出現過敏, facial salon第一次時間聯絡佢地,即時跟消費者見面, 了解美容師的處理方法及分量, 然後陪同消費者看醫生.若是因為產品問題引起,供應商會負責醫療費.

我朋友最後聯絡上A,叫她將9,800package, 酵分餘下9次的份量給她帶回家,比佢家人做mask,然後, 草本做了一次扣起$1500,

退回$2,500. A拒絕, 說不如將果Dpackage轉做化妝堂啦.!!!

(我朋友比了$3,600去學5堂化妝, 本來一星期學一堂, 結果學了3個月,才學了4,仲有2堂未上)

我朋友激到彈起, A呢種人死都要chur到盡. 完全無人格, 點教女??? 仲話做義工去幫人, 教壞細路?!! 邊間教會架, D教友小心佢,利用人地善心呃著數.

故事教訓大家, 人情還人情,數目要分明.一定要有單有據, 唔好心軟, 人一旦反目,家人都無情講, 何況出面果D”扮朋友

facial前看清楚產品種類, 問清楚價錢才好上facial. 因為做完facial小睡後,一定十下十下. 抵不住疲勞轟炸. 最緊要是去留D正規時美容屋做啦.

人在做, 天在看, 善惡皆有報, 小心惡報在家人身上!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如再去, 錄佢音/影.
總有離別的時候

水晶宮

cheap ...

子爵府

珍珠宮

畀面勳章

回覆:facial/化妝黑店--百利商業中心12/F

A就係貪你朋友買佢怕先比錢,,,所以屈得就屈

伯爵府

別墅

回覆 yukyuk1124 的帖子

我個friend 當A係朋友
唔好意思推lor.

珍珠宮

畀面勳章

引用:+本帖最後由+tsuensanhui+於+13-3-2+17:41+

原帖由 tsuensanhui 於 13-03-02 發表

回覆 yukyuk1124 的帖子
人情還人情,數目要分明,唔通叫佢比幾廿萬又話係朋友唔推咩

首頁

尾頁

跳至