少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知道點樣處理哥哥嘅情緒?

哥哥3歲, 妹妹10個月大, 自從妹妹識爬開始, 哥哥情緒就開始有變化, 好忟憎, 好容易發脾氣, 妹妹準備爬過去佢度, 佢就大叫(唔要妹妹、唔比妹妹), 妹妹掂到佢 or 佢d野, 仲嚴重, 發晒脾氣仲大cry添, 不斷大叫唔錫妹妹 ......

一日裡面可以重覆好多次, 我自問無乜耐性, 頭一兩次我可以慢慢同佢傾, 但跟住落去我就 ....., 我唯有唔采佢(我實在唔想鬧佢), 日日都係咁, 情況越來越嚴重, 我都唔知處理好.....

如果慢慢同佢傾, 佢都肯攬番妹妹, 但轉頭又 .....

別墅

Re: 唔知道點樣處理哥哥嘅情緒?

anny,
Click Here. :-P

複式洋房

anny,

據你的描述,哥哥好明顯有情緒困擾,但礙於不懂用言語表達,只有用最本能的方式(大叫)展現出來。

我認為「同佢傾」係必須的,但另方面更重要的是要了解哥哥潛在「死穴」在那裹,點解一時肯攬番妹妹, 但轉頭又 ..... 究竟是因為他有矛盾特質或是天生敏感、容易受環境干擾?

我認識一種準繩度頗高的評估方法,能有效地判別出孩子的內在潛能、學習風格及性格特質,有興趣可PM我與你分享!

april

大宅

please check PM.
thanks.

媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

複式洋房

LilyMaMa,

多謝你提供的資料, 不過文章提及的方法, 我都做咗, 所以當妺妹仲係bb嗰陣, 一切冇問題, 只係當妹妹識爬後才出現問題.

複式洋房

april,

你的分析都有道理, 但我實在唔知從何入手好, 哥哥的情緒問題實在令我很頭痛和擔心.

Please check pm.

複式洋房

b_B & anny,

Pls check PM!

april28

大宅

I have the same problem, I'm worry about my son's emotion, any advice for me!!
Thank you!!!

複式洋房

Iris 寫道:
I have the same problem, I'm worry about my son's emotion, any advice for me!!
Thank you!!!

Iris,

Pls check PM!

april28

大宅

Re: 唔知道點樣處理哥哥

你可以試o下買一樣佢鍾意o既玩具, 然後話係妹妹送俾佢
o既, 同埋父母一定要多o的o錫佢同攬o下佢, 之前我大仔都有同一情況, 呢個方法對佢好work

大宅

Re: 唔知道點樣處理哥哥

我睇過一本日本兒童心理學家出既書,小朋友要到7歲先明白咩係哥哥姊姊,如果未到7歲而兩個小朋友年紀唔係差太遠,可以當佢地係孖仔。媽咪要常抽小小時間單獨同大果個玩一陣,咁大果個就唔會覺得失寵了。

我未有實戰經驗,但係覺得呢個專家講既都幾有道理囉...
laughin' to keep from cryin'

洋房

試吓比機會哥哥和你哋(daddy & mami)單獨外出, 等佢知道你哋對佢仍然重視, 唔好令佢覺得你哋只係顧住妹妹.

多d同佢講妹妹重細, 未返學, 冇哥哥o甘叻, 識既野多過妹妹, 等佢覺得做哥哥係好難架, 哥哥叻叻等....

別墅

我個case 和你一樣,不過係两個仔。當時處理方法都同你一樣, 搞到個大仔好可憐。

唔知係唔係學校教,阿哥依家好讓細佬, 反而搞到細佬好霸道。

所以我依家採取一視同仁,如果係細佬錯就話細佬, 阿哥錯就話阿哥。不過好多時係細'蝦'大,我話細佬時阿哥又幫口話自已係大哥哥要讓細佬,搞到細佬越來越霸道。都唔知點算?

哥哥3歲還細, 未知咩係細妹, 你賞試下去圖書館借D書教下哥哥啦! 我細仔又係3歲, 好自我,又唔識表達, 一樣大叫(唔要哥哥、唔俾哥哥)。

最重要都係要教哥哥應該點樣做,你想佢點樣做。
1. 同佢傾, 佢未必明, 明又未必知應該點做。
2. 唔采佢, 佢都唔知應該點做, 下次又重覆。
3. 佢攬番妹妹係因為你叫佢攬, 不代表佢學識任何嘢。

問下佢點解唔鍾意細妹爬過來? 係唔係驚佢搶玩具?
你可教佢, 如果細妹爬過來 a) 你可以行開 b) 話俾媽咪聽 c) 一起玩玩具(3歲B多數做唔到) d) .....(你想佢的反應)

跟住話佢聽如果佢大叫的後果 => 媽咪會唔開心。
話佢聽媽咪唔鍾意小朋友大叫。

首頁

尾頁

跳至