嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8個月大bb咳,點算??

我都唔知佢係開冷氣時冷親,定係下午太熱熱親,定係我煲左紅蘿蔔粟米水飲後就咳,有時仲咳到停唔到and會咳醒(但只是一輪輪,咳開係咁咳,唔咳開可以半日都無咳一聲),咳時無痰,只係乾咳,我想佢係喉嚨痕所以咳,點算? :-(

禁止訪問

Re: 8個月大bb咳,點算??

複式洋房

這幾日天氣差又冷又熱所以感冒菌比較活躍。如果乾咳就要比多D水他喝。最好早上帶bb去看看醫生啦!

大宅

你好呀! bb咳可能前排天氣熱,又開冷氣,一冷一熱,都唔定呀! 我比少少意見你呀! 因為我個仔上星期都係咳左幾日,都有睇醫生不過都有咳,都係自己係粥仔度落少少功夫先得。

第一,你唔好比紅蘿蔔,粟米,南瓜呢種食物比bb呀! 因為係涼呀! 會咳得仲辛苦呀! 比節瓜,加果皮,落兩粒蜜"早",比bb的粥仔度,可以潤下。

第二,比他飲多少少水,你bb八個月大,每日起碼飲八安水呀! 暖水,我日日都有比蘋果汁我個仔飲呀! 不過唔舒服個幾日就無呀! 飲水好過

你可以比百合,加蜜"早"落粥仔度,清清地。

晚上訓覺你可以用條沙巾放係bb的頸前面,暖下,會好訓d呀!

希望可以幫到你同bb ,祝你bb快d好啦。

首頁

尾頁

跳至