懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 剛抽完羊水, 醫生話要過一個星期先安全

dear all
i'd done 'cvs' exam on 27/7. it's like amnioticensis(the exam you done), the procedure is similar but the sample is chorionic villus ie placenta tissue. it can be done earlier than amnio. , about 11 wks. however, it's risk is 100% greater than amnio.(1% abortion) it is very understanding all your feeling, i even cried when the procedure started. fortunately, it is smooth and a bit pain only. the most horrible is the waiting period of the result, so loooog! it takes about 5 days. thanks God, my result is wonderful, bb is normal. God bless all of you!

大宅

家家公主,

唔該哂!
其實我仲有其它嘢擔心。
實質上贊育要我17週4d(16日)返去照超声波,但我擔心佢哋唔肯同我抽洋水。(因為抽血報告要再過幾日先出)
所以自己約了c+(17日)抽洋水。但唔知照超声波咁密,
会唔会對bb唔好。但我要趕在18週之抽o阿......
有無人知呀?唔該。

大宅

家家公主,

唔該哂!
其實我仲有第二樣o野擔心。
贊育要我17週4d(16日)返去照超声波,
我曾要求直接抽羊水,但醫生堅持出完抽血報告再決定,
到時都過了18週。
所以我揾o左c+係(17日)抽羊水。
但照超声波咁密,唔知對bb有無影嚮。
請知o既媽咪話我知呀......
唔該!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

妳既意思係咪即係要連續2日都照超聲波呀 ?
基本上係唔怕既...但既然妳都係搵c+抽..咁做咩唔早d呀?
我上次抽果陣都係岩岩15wk...醫生都話14-18wk都已經可以抽架啦..妳如果驚..不如考慮下早d抽 ....... ..早d知道result...直頭連醫院果到都唔使去啦....我意思係話唔使照超聲波...因為大多既政府醫院都會晌bb19wk至20wk既時間做一次結構性既超聲波...咁妳咪唔使怕對bb有影響咯..其實就唔會既.......

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

各位,想請教什麼是OSCAR?同什麼年齡要抽羊水呀!因為我準備出年生,我亦算是高齡.... :cry: 好驚呀!好驚呀!

大宅

LITTLESPICY,

Oscar 係度 bb 既頸皮厚度 + 驗媽媽的血 + 媽媽的年齡 而計出1個比率, 呢個比率就係 bb 是唐氏的機會率, 如果機會率大過 1:300, 就要抽洋水, 冇話幾多歲就一定要抽, 不過若媽媽年齡大過35, bb 是唐氏既機會較高, 所以有媽媽選擇直接抽洋水, 但一般醫生係唔會主動抽, 因有 0.5% 流產率.

大宅

cc930666, thanks for the info. 抽羊水痛唔痛呀? 因為我係極度怕痛.
如果bb有唐氏, 即是點呀?

大宅

LITTLESPICY ,

我自己就覺得唔係好痛, 好似抽血咁, 我覺得抽血痛 d, 如果bb有唐氏, 即係佢既智商發展與一般正常人有唔同, 即係弱智, 程度由輕微至嚴重, 重可能會有其他身體缺憾.

大宅

cc930666,

thanks for your explanation! I need to do more research and get more info before to be a mother!

首頁

尾頁

跳至