母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

餵人奶餵到BB超重

餵人奶餵到BB超重,
姑娘話呀B唔可以再肥啦,
佢已經到左加大碼既頂峰,
3個月人仔6個月SIZE,
祖賢B3個月大反去磅重有8KG,
姑娘叫我比呀B食小D,
祖賢B已經食得好少,
平時泵出來都係食4-5安,
食小D會唔會無營養架,
好擔心呢,
你地餵人奶既媽媽,
BB有無超重既問題呀

複式洋房

Re: 餵人奶餵到BB超重

我bb既情況同你好似喎~我bb都係食人奶(埋身餵),我覺得佢食得好少(食5-8mins就唔肯食),但2個月去私家打針磅重有7kg.....嘩......開心到我呀~個醫生都話佢重得好好呀~但就無叫佢減肥喎~乜食人奶bb會超重既咩?

男爵府

毛毛都係97percentile,不過姑娘說人奶B唔駛減食量喎。

男爵府

哂命 :tongue:

男爵府

3個月大8kg 又真係跨張咗喎! 係咪"唯"傳呢? daddy mami 好大隻o架?

大宅

3個月大8kg......

My Ryan is 11 months now but his weight is 9.5kg only.

大宅

嘩!勁!b

大宅

埋身食冇咁易超重

大宅

姑娘話叫呀b係每餐之間比佢飲多d水,
等佢飽住個肚唔好食咁多奶,
就無叫佢減肥,
不過我覺得佢埋身食多過食奶樽,
但係食左唔知有無5分鐘.

男爵府

咁快俾水佢飲?
唔好啦!尤他肥吧!

男爵府

tvoincy 寫道:
3個月大8kg......

My Ryan is 11 months now but his weight is 9.5kg only.

豆豆就黎10個月都係8.4kg咋, 係咪輕過頭呢?

大宅

食人奶唔駛減肥架?????
?-( ?-(

複式洋房

My baby will be 5 months old this Sunday and he is more than 8kg now. I am also worried about his bodyweight as he seems to be too heavy. He only takes 24-27 oz of breast milk every day and is within the normal range. I don't understand how he can grow so fast?!

大宅

其實人奶易消化易吸收,點解要驚佢食得多
?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

My bb was also on over 97 percentile when she was under 1 year old and now she drops to 90 percentile. The nurse and doctor did not ask my baby to on diet as she was taking breastmilk.

男爵府

唔駛俾水佢飲架! 有得佢食啦! 我阿B三個月大時都是17磅重, 我問過母乳熱線, 佢地話食人奶當食buffet, 鐘意幾多食幾多, 我阿B而家2歲幾, 拉高哂, 一D都唔肥啦!
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

別墅

嘩!小靜妹的b3個月8kg、QueenieCheung的b2個月7kg,好犀利!

早排有統計食人奶的輕磅b,我諗你地要開個新topic,統計一下d大碼的磅數!

我囡10個月大時都只係7.4kg,真失禮失禮

子爵府

Glenda豬8M,7.8KG-8KG
50%,我好滿足lu,不過99就成日呢樣果樣

男爵府

我諗都要睇埋佢身高既, 如果身高都係 97 %, 咁體重 97% 都好正常. 亞仔身高 50%, 體重over 90%, 都無人叫佢減肥喎. 同埋到再大啲就唔會重得咁多, 好似亞仔咁, 頭個幾個月一個月重二三磅, 呢兩三個月夾埋先重得兩三磅.

民房

好羨慕你地餵人奶餵得咁成功呀, 我bb未出世, 希望都可以成功餵到人奶啦.
我有些問題想問問:
1. bb每次食一邊還是兩邊架? 初生同幾個月的bb有無分別?
2. 如果邊餵邊泵會否唔夠奶俾bb下次食?因bk媽媽說bb個零兩個鐘食一次奶.
3. bb要到幾大先至唔洗食得咁密?
4. 泵出來的奶會做冰奶還是放雪櫃下格等bb下次食?
我屋企人唔多贊成全人奶, 因他們覺得無需要攪到自己咁辛苦, 上一胎就是因為這個原因令我壓力太大而未能成功餵人奶給bb. 今次聽到很多媽咪的分享, 我希望也可以成功.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊