嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位可否幫幫我

我個囡囡(6歲)於上星期五開始感冒, 於這星期內共看了三次西醫(1位兒科醫生及1位西醫)及一次中醫(仲飲緊), 但她仍咳得非常非常之厲害, 半夜仲咳到要坐住睡覺, 我真是沒有辦法了! 聽西醫講感冒已痊癒, 可能她有氣管敏感及鼻敏感, 所以每次有咳很難才好番. 各位媽媽有沒有好建議給我, 因為我見到佢咳得咁辛苦又幫唔到, 覺得好心痛!

複式洋房

Re: 各位可否幫幫我

I heard that 龍利葉 is quite good but I have not tried that before and don't know whether this is good children.

男爵府

唔知你個女有冇對蛋白質敏感,我個仔以前都係氣管敏管同鼻敏感,天氣一轉就會咳同流鼻水,我家姐教我俾燕窩佢食,每日一匙,食咗個零月開始有好轉,到宜家食咗半年有多,都冇再有天氣轉咳同流鼻水,或者你可以試吓。

大宅

According to some research, it may not be suitable to give little girls to eat bird nest so early for it will boost the girls to become mature earlier and they will get women's illness easily.
But I think boy may be ok.

大宅

我個囡於星期日晚又咳到停唔到, 我立即帶佢去養和門診睇,
醫生話聽到佢加邊肺有d發炎, 建議照肺, 原來真係右邊肺有
些肺炎, 開了三天抗生素, 每日食一次, 希望佢快d好番!
多謝你們給我的意見, 我又想問下好番之後有甚麼食物或建議能令小女加強肺部功能? 謝謝!

大宅

做多啲心肺運動
跑步游水都ok

今次有經驗
下次醒目喇
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

公爵府

2019新春慶豚圓

我成日同人推介......余仁生猴棗末(100元1小瓶), 化痰止咳良藥, 我2個bb每逢傷風感冒, 但食完西藥都唔斷尾, 仲成日咳, 同埋喉嚨仲有好多痰的時候, 我就比佢

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

龍利葉要係無感冒情況下飲...

有個兒科e生教...小朋友有敏感唔好開冷氣

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

[quote]
MissMaMa 寫道:
我成日同人推介......余仁生猴棗末(100元1小瓶), 化痰止咳良藥, 我2個bb每逢傷風感冒, 但食完西藥都唔斷尾, 仲成日咳, 同埋喉嚨仲有好多痰的時候, 我就比佢

大宅

我之前係商務買咗本"寶寶A+營養餐", 適合5個月至3歲之米糊粥粉面飯與湯水, 係金牌陪月李素珍(珍姐)著的, 仲有印尼譯本和列明適合幾大的小朋友飲用.
本書裏面介紹的湯水其中兩款係舒緩氣管敏感的, 我都有煲比囝囝飲, 飲咗好d喎.

1. 川貝虎乳靈芝湯(此湯適合年齡:9個月以上)
材料:川貝3錢, 虎乳靈芝3錢, 南北杏3錢, 枇杷蜜棗2粒, 瘦肉3両
做法:1.將所有材料洗淨, 瀝水, 備用.
2.瘦肉洗淨, 汆水, 備用.
3.將所有材料放入煲內, 注入清水6碗, 煮沸後, 慢火煮至1 1/2碗水, 即成.
功效: 舒緩氣管敏感, 化痰止咳.

P.S.虎乳靈芝係藥材舖可以買到, 係一舊舊, 買時可以叫佢切片, 我係唔同地方買過都係$23/両.
其實虎乳靈芝唔係靈芝類, 係屬於菇菌類.

2. 鱷魚蛤蚧湯(此湯適合年歲: 9個月以上)
料料:鱷魚肉5錢, 蛤蚧1對, 虎乳靈芝3錢, 南北杏3錢, 川貝3錢, 百合5錢, 陳皮1/2錢, 豬展3両.

做法: 1. 蛤蚧去爪, 去頭, 洗淨, 用沸水略煮, 去味.
2. 陳皮用水浸軟, 用小刀刮去果囊, 洗淨備用.
3. 將所有材料洗淨, 瀝水, 備用.
4. 將所有材料放入煲內, 注入清水6碗, 煮沸後, 用慢火煮至1 1/2碗, 即成.

功效: 溫肺定喘, 止咳, 補腎, 温肺.

蛤蚧以梧州的為佳, 其中以尾巴粗壯者為好.

希望可以幫到你LA.

大宅

真係多謝哂你們! 其實我自己同阿囡一樣有氣管及鼻敏感, 所以遺傳哂比個女, 真內疚! 我為試下您們給我的方法, 希望可以改善啦! (其實阿囡仲未完全好番, 早晚重有咳,兼且好多痰,藥又就快食完啦! 都唔知冼唔冼轉過醫生睇呢?定係繼續覆診?) 唉!

大宅

我個仔都有氣管敏感,傷風感冒好耐先康復,嚮佢四五歲仲試過嚴重到入院留醫一個星期, 跟住我媽咪日日比佢食燕窩補返,真係小o左病痛!!依家仔仔十歲啦,都算健健康康 :lol:

大宅

Dear fong7346:

我想請問你介紹的湯水如果小女仲有咳及食緊西藥
可否飲用呢? 謝謝!

男爵府

我的囡囡都有差唔多情況啊,真要命~
她係7月頭試個呼吸道感染而引起氣促,咳唔停,入過醫院2 天聞過氣。之後so call 叫已好返,但就成日間斷咁咳,做慘係她有時係咁咳,食左藥水都冇用,但又唔似係氣促…我好想煲d湯水俾佢飲,但又成好似未好晒(都未近斷尾)而唔敢。
如以中醫講,我又唔知佢算寒咳定熱咳,想去燉川貝雪梨etc 又唔知好唔好,真係睇到心煩v.v

janny,
我都同你差唔多,自己都有過敏體質 (我係濕疹/哮喘) 囡囡未出世就已驚定先…都係走唔甩

大宅

我suggest 你帶佢去照肺
肺炎都係會咁樣咳
肺炎可大可小 一定要小心
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

大宅

我的囡囡都有差唔多情況,她有氣管敏感,

男爵府

cat168128 寫道:
我suggest 你帶佢去照肺
肺炎都係會咁樣咳
肺炎可大可小 一定要小心

我鋪文的那天其實是剛帶阿女見完e 生,e生都話肺好清,食了幾天藥,依然有咳,間中就得好嚴重的。

昨天我終於同女去幫襯好耐都唔俾食的m記快餐,她食了個蘋果批,又飲了少少汽水(走冰的) 其實我好驚的,但又冇事喎。嘆過心愛的m 記後一粒鐘,要跟我們去酒樓食飯,第一道菜是乳豬,食了2,3 啖就開始係咁咳收唔到聲,在場的老人家們個個都問咩事…… 其實我點會知 (冷氣冇問題)? 乳豬都唔會係味精最勁的一味餸吧 (冇點醬的),真係唔知佢仲咩咳, 還是"濁" 到條氣??

今天又去見e 生,e生話喉嚨冇發炎,肺亦冇問題,而最重要係佢冇燒過,所以都唔關肺炎時。 e生話佢係敏感咳,開了一隻叫青蛙糖的過敏藥俾佢,姑娘話好好味的喎,要收好唔好俾佢拿到~~

首頁

尾頁

跳至