意見反饋
義工

自由講場 今日: 4385|主題: 1005760

結婚冇擺酒,會唔會覺得好遺憾?

複式洋房

國民生產總值:461

結婚冇擺酒,會唔會覺得好遺憾?

朋友結左婚十多年,其間當然參加過不少親戚朋友的婚禮,有時佢同仔女一齊去,仔女會問佢:媽咪,你當時結婚係咪又係咁?佢會同仔女講:擺酒好麻煩,所以冇擺。

最近佢話睇番當年朋友幫佢地拍的video(結婚註冊當日的情形),佢話親朋友數埋十來個,想起其他親朋戚友的熱鬧婚禮,覺得自己好寒酸。果晩佢偷偷地哭起來,佢老公問佢乜事,佢老公聽完, "嘩" 左一聲就走左去睡,佢好唔開心。話好後悔冇擺酒,連婚紗相都冇影!

你地話,我應該點安慰我這個朋友?

侯爵府

國民生產總值:21021

Re: 結婚冇擺酒,會唔會覺得好遺憾?

我有個朋友都無冇擺無影婚妙相, 佢冇後悔亦無覺得好可惜, 佢話生活開心已經足夠, 其實你朋友唔好後悔&唔開心, 擺酒影婚妙相係留個美好回憶, 但有些人做齊, 最後落得離婚又有何用 :lol:

瑪瑙宮

國民生產總值:134182

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re結婚冇擺酒 ,會唔會覺得好遺憾?

幾多人結婚有擺酒有註冊咪一樣會離婚
最緊要兩個人生活得開心
呢D繁文

大宅

國民生產總值:1739

我都係無擺酒,淨係影結婚相同去旅行!

上年年尾我姑仔結婚,係大會堂高座行出嚟時我公老問我有無後悔當年無搞咁多嘢,我真心答佢無,但係我好開心係咁多年後佢都仲識護及我感受!

子爵府

國民生產總值:12004

好媽媽勳章

yes, agree.
我好怕煩,更加唔好打搞朋友洗錢.搞一輪做台戲俾人睇自己又攰到c都唔為咩.我樣樣都無做到,甚至連註冊果日雙方父母都無到,搵朋友做見証人,簽完名各有各番工,飯都無食過一餐tim.住埋三年,註冊左九年,加埋十二年,生活相安無事,好好. 所以儀式做俾人睇啫,真正生活講個'心'.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

國民生產總值:6259

我都無擺酒, 無影video, 好求其, 好是但咁結左婚, 咁有咩問題????開心咪得囉, 人地擺酒開心, 咁咪擺囉.

你都咪話, 如果我老婆無啦啦睇番十幾年前d video係度喊話覺得寒酸, 我都 吾會理佢, 無無謂謂羅野黍煩.

複式洋房

國民生產總值:405

我地冇擺酒, 冇影結婚相, 但幾年來同老公相處得好好, 好幸福, 所以冇覺得好遺憾wor!

大宅

國民生產總值:1739

最慘係為左做嗰一日台戲,又要問親朋好友借,之後為左台戲,搞到周身無銀 :-(

水晶宮

國民生產總值:52157

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

In my perspective, I will. But it depends on your situation and your perception very much. If you don't mind, no problem

公爵府

國民生產總值:25476

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我行禮, 係 0 個親朋戚友; 無擺酒/食飯, 無影相.
生活快樂十幾年.....

果 d 婚宴....一如例行公事, 好悶.

如果你朋友真係介意,不如等 10 周年, 20 周年時攪攪佢 . 仲有意義...而家可以維持得耐的婚姻, 先最難能可貴. 仲有埋小朋友一齊參與, 好開心呢.

複式洋房

國民生產總值:461

謝謝各位的回應。

我個朋友可能都是一時感觸。

今天約了她出來吃飯,佢話其實這麼多年來都冇乜介意沒有擺酒、沒有影婚紗相,因為佢自己很怕擺酒果 D 煩野。佢上個月參加過一個朋友在酒店的婚禮,場面溫馨、令人難忘。咁啱佢睇番自己果 D video,可能對比太大,才有唔開心的感覺。

原來冇擺酒的人都不少!

大宅

國民生產總值:1868

我自己覺得冇問題,我都冇攞酒,只係幾圍枱親戚食飯。攞酒好似做SHOW咁,又好辛苦喎。
有O的人同我講,你冇錢攞梗係咁講喇!我同佢地講,係呀!我係冇錢攞酒,咁你有錢攞酒又咪一樣係到同我講梗野,唔係同李嘉誠之類既人有飯局咩?

伯爵府

國民生產總值:15534

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都冇擺酒亦冇影婚紗相,簽紙時冇屋企人係度,只得三四個朋友,開頭都唔覺有咩既,不過而家有時都會諗點解唔俾個回憶自己呢??都有遺憾架,所以我成日同老公講,第時d仔女結婚一定要擺酒,佢地冇錢,我幫佢地俾~~我唔想d仔女第時會好似我咁,冇左呢個回憶~~我老公成日都話到我地銀婚時,一定要請晒所有朋友話佢地知,當係補返之前囉~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

男爵府

國民生產總值:7645

我都無影婚紗相,有擺酒but簽紙時冇屋企人係度
無honeymoon,連 結婚界子都係是但一對金界子 (幾百蚊)
都有d唔開心ga...
無$$$$無辦法啦
i still love him and my son
希望第時有d錢可以(保)噃啦~hehe~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.