跳至
[2005年] 靚媽廚房

首頁
12345...74

尾頁

公爵府

靚媽廚房

各位靚媽,

得閒多 d 黎交流煮野食心得, 我純粹係開 topic 黎偷師架
[/url]

公爵府

Re: 靚媽廚房

現時, 市面上好多款式既調味料賣, 就算冇乜技術既媽咪, 都可以煮到好好味既餸, 我個人就最鐘意食 lkk 既 '醬爆豆豉雞' 喇, 諗起都流口水 ...
[/url]

別墅

以下的又睇吓有無用, 我好多時都會係度偷師架~~~~

~藥膳食譜~
~103種蔬菜湯水食譜~
~陽光樂廚~
~兒童食療篇~
~多類食譜~
~滋補湯水篇~

公爵府

我加左入去 1st msg 度喇

等我得閒周圍摷下料先, 以前我有好多架, 但做左無飯煮婦之後, 就一掃而空

[/url]

大宅

蝦蝦,

白切雞要整到好食, 的醬料最緊要.
--雞: 首先要係嬾雞, 洗淨, 兩腳屈入肚, 肚入放2粒蒜頭, 成隻放入水煮約20分鍾. 煮熟切件上碟.
--醬料準備:蒜頭,薑各半剁蓉, 茨茜刴碎,鹽, 放一齊,
--的煮左雞的湯好熱有油, "北"起面層的湯, 沐入醬料即可
--的醬料好香好味, 有時我就咁食都好正.
其實海南雞飯都係用的湯油煮, 好香架.

大宅

尋晚有:
前晚剩的藥才湯, 蝦醬鮮尤, 煎膠魚, 菜心炒牛肉.

你們有無炒菜心炒牛肉架 ?
我老公都好中意食架.
最緊要的牛肉俺的入味.

公爵府

好開心, 雖然我未煮, 偷到師真係好正.

我從來未諗過放蒜頭入雞裏面再煮, 咁 d 雞湯咪又蒜頭味囉?

我通常最鐘意就係整薑沖, 但未試過加入芫茜, 等我輸入我腦既資料庫先 -D
[/url]

大宅

呢味餸係我媽咪最拿手, 連我老公從來唔食白切雞都讚就知.
我好中意食海南雞飯架, 有時為口"引", 我會自己一個走去公司樓下中港碼頭個間食, 我試過好多係呢間最合我口味, 雖則1個lunch都成 $6x...
出邊好多白切雞的薑蓉我從來唔食, 因為極之油無香咪.而的雞好"鞋".
芫茜係好香, 我好中意, 而用的煮左雞的湯沐又唔會好油, 通常我會剁小半碗蓉, 加半碗湯油, 啱好一碗, "北"出來每人一小碟, 碗內有剩就放雪櫃,第日用保鮮紙封住隔水蒸熱, 封住蒸係免水蒸汽走入沟淡, 同埋唔晒走晒的香味..

大宅

等我都黎登埸先....
我嘅嗱手小菜就係泰式咖喱炒蟹、咕嚕肉、雲南白肉....
先講泰式咖喱炒蟹:
肉蟹or羔蟹 - 2隻 ,乾葱頭 - 2粒, (獨子蒜頭就-2粒 or 細粒個d要半個), 中國芹菜- 3蚊, 青椒- 1隻, 花奶- 細罐, 鷄蛋(打爛)-1隻,(泰式咖喱粉- 2湯匙,蝦頭醬- 1湯匙) 泰式雜貨鋪有售

燒油2-3湯匙,將乾葱、蒜頭剁茸落穫炒,再加泰式咖喱粉慢火炒香,將蟹落鑊炒,然後加清水4碗,把蓋蓋上煑5分鐘,跟住將芹菜、青椒放埋落去蓋上再煑5分鐘,加花奶、蝦頭醬落去,煑滾後,當然要試下味先啦,如果覺得味唔夠濃,可以再加d蝦頭醬,之後落荳粉水埋獻,熄火後落蛋.

再去百佳凍櫃買一包"中華牌-香酥餅",用平底穫慢火烘,(千祈唔好落油),同出面d水準一樣架,(秘决就係要慢火兩面烘),咁就用黎點d咖喱汁食,唔鐘意嘅話送飯都得,真係好好味架!

大宅

ring,

好正wor, 等我抄低先 (我有本煮寫私家天書)

大宅

如果想的雞嬾滑, 就無煮咁耐, 看隻雞大細, 最好做法係水滾熄火,放雞落去浸10分鐘,拎出雞將肚入面的湯水倒返係煲, 再開火煮滾的湯,熄火, 放隻雞另一邊身落, 又浸10分鐘, then is ok 啦...
如果唔中意放蒜頭係肚, 放薑片都好香.
芷殷 寫道:

--雞: 首先要係嬾雞, 洗淨, 兩腳屈入肚, 肚入放2粒蒜頭, 成隻放入水煮約20分鍾. 煮熟切件上碟.

大宅

嘩, 睇完之後, 好想食消夜呀!!!

睇嚟, 你地都有番兩度散手喎! 你地真係有心得呀!

我唸 我都無乜兩招, 所以出唔到招tim 等我學吓嘢先得!
雖然市面上有好多調味醬, 但我c6好唔like食嗰啲架, 所以要攪掂佢真係好頭痕

公爵府

crystal,

咁你可以由最簡單既調味煮起丫, e.g. 蒜蓉, 薑沖, 蠔油獻, 茄汁 ... 呢幾類汁都係大路 d 既調味, 咪唔駛買出面果 d 囉

[/url]

公爵府

ring 好勁呀

我 hb 唔太鐘意食海鮮, 所以成日都冇乜機會整

百佳果隻香酥餅, 我食過喇, 好正
[/url]

公爵府

我都想再問下, 雞翼既問題, 煮親都會一路出血水, 仲好似出極都有, 外面 d 肉都熟, 但裏面仲有 d 血水跡

我係醃前幾小時拎出黎解凍, 到慢火煎, 就一路係咁出血水, 點解呢? 煮到 d 雞翼有 d 熟血色, 好核突.

係咪果 d 雞翼本身有問題?
[/url]

公爵府

ring,

蝦頭醬會唔會好似蝦醬咁, 炒出黎好大味架? 唔落呢隻齋咖哩粉, 花奶 .. 有冇問題呢?

咖哩粉原來係先炒香架? 我仲以為係後加既調味添 ?-(

你覺得咖哩醬好, 定咖哩粉好呢?
[/url]

公爵府

淨係滾水浸, 就可以熟透喇 咁 d 湯, 會唔會唔夠雞味呢?

有時我會一物二用, 略略煮下隻雞, 淨低用黎煲雞湯飲

[quote]
芷殷 寫道:
如果想的雞嬾滑, 就無煮咁耐, 看隻雞大細, 最好做法係水滾熄火,放雞落去浸10分鐘,拎出雞將肚入面的湯水倒返係煲, 再開火煮滾的湯,熄火, 放隻雞另一邊身落, 又浸10分鐘, then is ok 啦...
如果唔中意放蒜頭係肚, 放薑片都好香.
[/url]

別墅

你地好勁呀!!! 簡直好似高手过招!!!
齋睇都口水流!!!

大宅

如果想的湯好有雞味, 不如煲雞湯啦,
想的白切雞又滑又爽, 就一定唔可以煲太耐,
而家的雞好貴, 好耐無整啦, 而家講下都食指動
[quote]
蝦蝦 寫道:
淨係滾水浸, 就可以熟透喇 咁 d 湯, 會唔會唔夠雞味呢?

有時我會一物二用, 略略煮下隻雞, 淨低用黎煲雞湯飲

[quote]

公爵府

就係諗住偷雞, 煲熟左隻雞, 拎出黎做白切, 留返 d 雞湯再加其它料嘛

不過, d 雞真係超貴, 我就算係整, 都係諗下雪藏雞

[quote]
芷殷 寫道:
如果想的湯好有雞味, 不如煲雞湯啦,
想的白切雞又滑又爽, 就一定唔可以煲太耐,
而家的雞好貴, 好耐無整啦, 而家講下都食指動
[/url]

首頁
12345...74

尾頁

跳至