嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

有冇媽咪既bb大約係06年2月出世架,入黎傾下呀...

前文"有冇媽咪既bb大約四個月大架,入黎傾下啦..."
http://www.glittergraphics.us" target="_blank">[/quote]

複式洋房

Re: 有冇媽咪既bb大約係06年2月出世架,入黎傾下呀...

fannybb,

請問紅蘿蔔水係點整架?

係咪如果bb6個月未出牙仔就唔好幫佢地轉奶粉? 因為聽聞話bb出牙仔時會冇餵口飲奶,如果轉左奶粉驚佢更加唔飲喎 應該9個月大時先好轉??

各位有咩意見...
http://www.glittergraphics.us" target="_blank">[/quote]

大宅

Re: 有冇媽咪既bb大約係06年2月出世架,入黎傾下呀...

hi
妳好!我亞B係060208日出生!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

我通常就打完六個月嗰支針(我曾经照顧3個小朋友经驗) !大約7個月到慢慢轉! :mrgreen: 多數Tea-time嗰歺轉! :idea: 因為中午食粥仔!晚上7:00左右食粥仔!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

Kate C,
你原來係開個新topic 呀?
咁我提一提佢地轉o左o黎呢樹傾先。

大宅

Kate C,
嘻...原來你都有條link pass 過o黎呢邊o架?我仲"懶醒"咁o係o個邊留o左言呢!哈..哈...哈!

我呀仔係食日本奶粉o架!日本奶粉係9個月先轉大仔的,所以唔知你係咪都應該9個月先轉喎!

大宅

KateC
哈哈, 果然好快轉咗個新topic
我之前聽過1個講座(係護協攪), 話其實2號奶粉只不過係奶粉商做出嚟嘅gammick, 因為佢地唔可以賣1號仔廣告. 但講營養都係1號仔最好, 不過2號仔係+多咗d蛋白質, 但因為bb已經開始食其他食物, 所以都可以cover到. 同埋聽講座話bb食2號仔d便便會冇咁好(比較易便祕), 所以綜合各樣, 我決定唔幫阿仔轉2號, 等佢12個月直接轉3號. 不過就要繼續捱貴奶粉lo
你可以參考下, 再決定啦 :-P

大宅

"由1安奶溝糊仔, 稀稀地開始, 慢慢再+份量同埋再杰d"
有d 唔明 ... 慢慢加份量後咁前後兩餐奶應該點餵法?
你阿b而家幾大個呀,可以開始食生果蓉嗎?

KateC
開始果時, 我淨係用1安奶+1匙糊仔, 稀稀地等阿囝試下, 試咗1日, 阿b ok, 第2日我就用1安奶+2匙糊仔, 咁就杰d啦. 到呢度為止, 我都係喺阿b朝早11點幾同下午3點幾2餐奶中間比佢食, 因為份量仲好少.
好啦, 到阿b食到用2安奶開嘅糊仔, 我都照3點幾餵奶比佢(因為唔想亂咗佢飲奶嘅schedule), 不過佢會飲少咗.
到依2日, 我已經用3安奶開糊仔, 已經可以replace到1餐奶, 即係唔駛食3點幾果餐奶lo
我阿b2月22日出世, 依家5個幾月, 可以食生果蓉lo, 佢試咗萍果, 香蕉(少少地幾匙only), 噚日買咗啤梨, tomorrow比佢食lo, 因為佢依2日食蕃薯

別墅

我阿b2月21日出世,而家十點幾同六點幾

大宅

hoheima,
原來你都有o係護協上過堂呀!我都係喎!
會唔會大家曾經係同學o架!?
你幾月幾號上o架?

大宅

皓媽,
咁啱嘅
我係05年11月5號開始每星期六下午上產前course, total 4 堂, 跟住之後就每星期五晚再上4堂bb護理, 我記得果時個老師叫廖姑娘, 你係咪都係果d時間上?
皓爸係護士?

大宅

可唔可以join埋你地一起傾呀?
我囡囡係2月15日出世,奶就7.5安士,每日都有飲橙汁,大約2安士,佢就唔係太鍾意蘋果啦﹗佢好為食架﹗見到我地食野,就會眼光光望住,有時仲會伸手去攞添﹗佢以家開始坐學行車,可以搖下搖下,通屋走囉﹗坐係度,就會搖搖擺擺,好似不倒翁,好搞笑﹗

大宅

cherithlai& Lydia_Yan
當然welcome一齊傾啦,
Lydia_Yan, 係咁快比阿b坐學行車啦?

大宅

hoheima,
我只係上o左bb護理o個幾堂,我係由05年12月9日(逢星期五)晚七至九點開始上的,你又係咪?
係呀!我o個個老師又係叫廖姑娘啊!
皓爸同我都唔係護士,我只係無意之中知道有呢o的course上,所以去護協報名而已。
咁你係護士嗎?

大宅

Lydia_Yan,
我呀b都係一樣,未坐定,梗係唔知點解要向前扑o既??

大宅

皓媽,
係呀係呀, 我就係上果幾堂啦, 原來我同你係同學仔, 但係印象中好似唔覺有見過你咁美艷嘅同學wow
查實可能係我次次都遲到, 入到去都已經熄咗燈黑ma ma, 所以都唔係好見到d同學仔d樣, 你通常坐喺邊度?
我仲記得果個廖姑娘講嘢好大聲, 其實唔用咪都得
我同老公都唔係護士, 我細妹就係, 我用咗佢個名嚟報, 我仲記得有一堂果個廖姑娘問我係邊個division, 我亂咁答話係icu :mrgreen:

別墅

你好, 我個b係2月26日出世. 依家先開始餵糊仔, 係唔係遲咗啲 ? 已經第四日啦, 仲試緊b仔鍾意食稀啲定concentrated啲. 請問你們何時給b仔食粥仔 ?

民房

我個仔3月出世.....

原來唔侵老豆玩 :-( .....講笑o者

大宅

hoheima,
多謝哂你呀﹗係呀﹗我老公買學行車時,我都覺得早左d。但以家囡囡好鍾意坐,每晚返到屋企(日頭我媽湊),佢就一定要去坐。以家走得好順,我又可以唔駛抱做下其它家務

Omchung 14,
我囡囡做係到,都係向前傾,佢好八,有任何聲都會去望下,動作就會大d, 咁就會向後倒,有時佢會用手頂住,有時就唔得,所以都要好小心唔睇住。

複式洋房

係呀開左個新update既topic喇...
不過我傻左,去返舊個topic講?-( ?-(

hoheima & 皓媽..
你地係唔係全職媽媽呀?

hoheima,
你阿b飲緊日本奶粉架?
知唔知雪印,森永&明治各有咩分別

皓媽,
你幫你阿囝整既相架好靚呀,d貼紙係邊樹買架

boolee_tea,
我阿女都係2月26日出世,但仲未開始餵佢食糊仔...
諗住今個星期六先開始

各位媽咪,
你地諗住幾時比bb轉2號奶粉 &
比唔比佢地坐學行車?

首頁
12345...15

尾頁

跳至