母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然我覺得佢以經當大一

大宅

引用:雖然我覺得佢以經當大一 +

原帖由 barracuda 於 13-03-08 發表
雖然我覺得佢以經當大一
打錯,我想話當左我係奶咀

禁止訪問

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

唔好博,我寧願佢當我係奶咀,都唔想佢埋身唔識食人奶。

奶咀個啜法同埋身食奶完全唔同,用任何奶咀都會混淆bb既吸啜方式。
嚴重影響媽媽奶量。

媽媽既乳頭本來就係天然既奶咀,可以比安全感bb。
點解要夾硬用d有毒既膠奶咀,來分開bb同媽媽?

七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

伯爵府

引用:唔好博,我寧願佢當我係奶咀,都唔想佢埋身

原帖由 usakumya 於 13-03-08 發表
唔好博,我寧願佢當我係奶咀,都唔想佢埋身唔識食人奶。

奶咀個啜法同埋身食奶完全唔同,用任何奶咀都會混 ...
讚成,我深受nipple confusion 之苦,所以全埋身媽真係唔好搏

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

大宅

引用:Quote:原帖由+usakumya+於+13-03-08+發表唔

原帖由 kyobi 於 13-03-09 發表
讚成,我深受nipple confusion 之苦,所以全埋身媽真係唔好搏
而家阿女12日埋完身補粉都有時錯咀。但因為佢黃所以我唔敢一刀切唔補,加上阿媽奶奶成日驚佢食唔飽下下check住所以好大壓力,我日日都諗係咪應該放棄全埋身既理想而令自己安樂d。但又好唔甘心之前餐餐埋身keep住既effort,而家埋身都係hea啜,琴晚明明肚餓,但埋到身都唔出力啜要等補粉

伯爵府

barracuda 發表於 13-3-9 10:10
而家阿女12日埋完身補粉都有時錯咀。但因為佢黃所以我唔敢一刀切唔補,加上阿媽奶奶成日驚佢食唔飽下下chec ...
唉…根本你就唔應該補粉,初生BB個個鐘啜甚至半個鐘啜一次係好正常,好多阿媽就覺得「自己唔夠奶」,於是就唔俾BB啜走去餵奶粉,越補粉就越少奶,越少奶就越補得多粉,慢慢變成全粉媽。

MAKE SURE佢食既姿勢正確,咀型啱,夠濕片,即使黃你都可以唔需要補粉!

啲老人家就成日覺得BB做乜食得咁密,根本嗰啲要BB四個鐘食一次奶既理論完全違反咗人類本能,啲BB仔唔識講嘢,好可憐架…

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

複式洋房

回覆:barracuda 的帖子

你想俾奶嘴bb食係咩原因?我都係最近先俾我個晚上扭眼訓先啜!基本上他啜不夠幾分鐘訓着就會甩咀!我俾他食奶嘴有兩個原因,第一,不想他哭太多易入風,第二,睇報紙話啜奶嘴可減少啐死機會!
我唸我個b暫時還沒有nipple confusion!他有時仲會頂番個奶嘴出來不啜!

大宅

引用:你想俾奶嘴bb食係咩原因?我都係最近先俾我

原帖由 Kumom 於 13-03-09 發表
你想俾奶嘴bb食係咩原因?我都係最近先俾我個晚上扭眼訓先啜!基本上他啜不夠幾分鐘訓着就會甩咀!我俾他食 ...
我都係想佢夜晚唔好咁嘈,嘈到爸爸同哥哥,阿哥唔夠訓仲病埋

大宅

引用:Quote:barracuda+發表於+13-3-9+10:10+而家

原帖由 kyobi 於 13-03-09 發表
唉…根本你就唔應該補粉,初生BB個個鐘啜甚至半個鐘啜一次係好正常,好多阿媽就覺得「自己唔夠奶」,於是就 ...
我都知唔該補,但對住些老人家,老公,陪月日哦夜哦真係好難唔投降

珍珠宮

barracuda 發表於 13-3-10 00:49
我都知唔該補,但對住些老人家,老公,陪月日哦夜哦真係好難唔投降

...
完任明白,,,我補第一樽奶粉,係因為返健康院有黃及唔夠重,,,,補粉更落力係因為健康院要求我隔日再返去度黃,重要俾醫生單單打打我餵奶(佢唔信我喺QE一日埋身12次個仔重係黃呀),又要我一星期後再返去,我當時一心加奶粉係等BB快快合格,唔洗再俾健康院D醫生話.....
跟住自己又病埋,屋企人更加覺得我餵人奶太辛苦,,,,而家每日得番一安奶量~

醫院姑娘講得好啱,佢當時話好多case一出院就冇左動力而放棄~ 我都覺喺醫院比較多人奶正能量~

加油啦,barracuda~

大宅

回覆:如果最終想埋身,阿b可以食奶咀嗎?

睇下幾大!我全埋身兩個月後比奶嘴~
要返工,唔會亦唔想做佢人肉奶嘴~ 基本上從來無比佢啜住瞓~
佢大左識食唔會混淆~
如果只有我係奶嘴,咁屋企人湊會好麻煩~
其實佢唔食奶嘴都會食手指~

大宅

引用:Quote:barracuda+發表於+13-3-10+00:49+我

原帖由 fupigpig 於 13-03-10 發表
完任明白,,,我補第一樽奶粉,係因為返健康院有黃及唔夠重,,,,補粉更落力係因為健康院要求我隔日再返去度黃, ...
Thanks! 我諗住worse case 做番泵媽(暫時夠日頭食)加夜晚補粉
大家一齊努力

大宅

引用:睇下幾大!我全埋身兩個月後比奶嘴~ 要返工

原帖由 Babybabyhopes 於 13-03-10 發表
睇下幾大!我全埋身兩個月後比奶嘴~
要返工,唔會亦唔想做佢人肉奶嘴~ 基本上從來無比佢啜住瞓~
佢大左識 ...
同意,等阿b大d再睇睇,tks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊