少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女3歲幾,近來常常發皮氣 (以前不是這樣的),昨晚睡到半夜又特然醒來話天花有D白色粉飛下來,今早還尿床了,我吾知是她特然變曳,還是什麼病或什至見鬼呢?

別墅

回覆:TKFY 的帖子

接近呢個年齡的小朋友會很有幻想力,首先不需太擔心,自己平常心便是了。和她解釋,我們沒做壞事,所以什麼都不怕,無論有咩事,爸爸媽媽喺度陪她。清明將至,也不要出太多夜街。

大宅

我個女以前久唔久都會架,我個女會幾明顕,佢會超扭計,不停纏住人要抱,"晝"唒眉頭,直頭變左另一個人咁,連附近d亞姨見到佢都會話佢好似唔同左手。。,d人教過睇條眉有無散開,,之後我會叫我99去街巿紙紮鋪度同佢講小朋友應該撞到野,然後佢會執份野俾你,然後配白反一盒,雪梨(插對蠟燭用),份野入面有張黃色"百解",寫番d名地址,出生日期咁,夜晚食完反,叫小朋友企直,你拎住份野由小朋友頭掃到落腳,做三次,一路品"e.g 邊度黎邊度走啦,快d離開啦~ 大概呢d野",掃完就可以搵一個人落樓三叉位,放好d反果d野,然後化左份"百解"佢~~~
有一次一化完,個女立即一百八十度變左,猛捉我講野,同我溝笑,就好似十日無見過我,無講過野咁,
我已經唔記得要唔要水酒,所以你去買時,問清楚成個情序,
我可能屋企住得矮,住二樓,窗對住個籃球場同小學,有時汚糟野見小朋友貪玩,另外屋企附近有條暗d既路,同d亞姨級傾完,以後都唔行個邊條路,同埋我個女出世耐,已經有朋友同我講我個女好容易野到呢d野,我其他家姐d小朋友都未試過@@~~~~
每逢清明,七月都唔敢夜番屋企,而家五歲又戒行暗路,已經無再發生,以前細個簡直幾個月一次

大宅

不過你再判斷下係唔係先,你又未必係我情形,(雖然做左無壞),

首頁

尾頁

跳至