母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係埋身 30 MINS+泵媽, 次次埋完身都用樽補泵出黎既奶 (我知唔O岩, 但唔補佢真係唔會訓, 仲要好餓咁口 MARK MARK同喊), 而家 4 個鐘食一次, 但成日洗泵好煩. 好想轉全埋身, 想問下一個月 B 大約幾耐食一次, 同埋應該俾佢啜幾耐? 如果我唔 STOP 佢, 阿 B 真係可以食 1 粒鐘食到訓著, 然後一離口就喊, 攪到我冇法全埋身.

請有經驗既埋身媽分享下...

別墅

回覆:請問全埋身媽, 阿 B 一個月太約幾耐食一餐?

大約2-2.5hours今一次,每日食10餐度

別墅

每次20分鐘

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:barracuda 的帖子

我仔1.5-2個鐘一次,要睇你夠唔夠奶。如果佢未飽,係因為綴得累而訓著就半小時-一小時就會醒

大宅

qinqinyan 發表於 13-3-22 16:54
我仔1.5-2個鐘一次,要睇你夠唔夠奶。如果佢未飽,係因為綴得累而訓著就半小時-一小時就會醒

...

唔該晒咁多位, 咁要去到 3 , 4 個鐘一次咪要等阿 B 好大先得? 請問大約幾多個月呢?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

barracuda 發表於 13-3-22 16:37
我係埋身 30 MINS+泵媽, 次次埋完身都用樽補泵出黎既奶 (我知唔O岩, 但唔補佢真係唔會訓, 仲要好餓咁口 MAR ...

初生B每一次埋身去到食飽,都係度學習緊吸啜。
你唔比佢學,用樽補足左佢,佢永遠都唔會學識點樣有效地吸啜。

兒家就算你轉番全埋身,佢既吸啜能力依然係停留係初生階段。
你繼續比樽佢,佢就繼續唔會有進步,即是繼續會食幾粒鐘都唔飽。

同埋佢食成個鐘,你自己都要觀察下佢幾時係食緊,幾時唔係。
你都要教佢。
唔係食緊果時要佢離口再食過,等佢認真食。
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

男爵府

一直都係3個鐘頭餵一次, 初初果一個月會食密啲, 未到3個鐘如果佢喊食都會比, 果時埋身食成個鐘, 有時唔夠就補粉, 但一日唔會補多過3次(計埋夜奶), 宜家兩個半月已全埋身, 3個鐘一之基本上無問題

大宅

回覆:請問全埋身媽, 阿 B 一個月太約幾耐食一餐

我b 40幾日大,3個鐘一次,每邊食15至20分鐘(只計真啜既時間)!夜晚喊先食但唔多個4個鐘……

大宅

引用:Quote:barracuda+發表於+13-3-22+16:37+我

原帖由 usakumya 於 13-03-22 發表
你唔比佢學,用樽補足左佢,佢永遠都唔會學識點樣有效地吸 ...
講得太好!
樓主唔好怕辛苦,一路補泵,好快只要樽唔要你!如果你full time mom,就要比心機捱下苦~

大宅

阿仔當年3-4個鐘一餐

大宅

引用:Quote:barracuda+發表於+13-3-22+16:37+我

原帖由 usakumya 於 13-03-22 發表
你唔比佢學,用樽補足左佢,佢永遠都唔會學識點樣有效地吸 ...
唔該晒咁多位,咁如果我而家開始全埋身,係咪唔應該再泵出黎?如果唔係阿b一陣肚餓咪冇得食?因我而家每次餵完都會泵清儲黎補奶架

大宅

引用:Quote:原帖由+usakumya+於+13-03-22+發表初

原帖由 barracuda 於 13-03-26 發表
唔該晒咁多位,咁如果我而家開始全埋身,係咪唔應該再泵出黎?如果唔係阿b一陣肚餓咪冇得食?因我而家每次 ...
我都有呢個問題,埋身後泵清,好快又下一餐喇,咁點有奶下一餐俾阿仔食? 我谷得勁個餐兩邊先泵到3.5 oz.... 但阿仔16 日人仔已經要食3 oz, 我真係唔知點捱到夠奶佢食,一唔夠飽就癲喊。呢兩晚食3 oz 人奶都瞌到4 粒鐘,我就夜晚泵, 唔埋身,要捱到幾時到先夠奶佢食?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊