論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

應該揭穿佢嗎?請比意見

話說印印黎左兩個月就話因為老公有事要返印尼,果時我坐緊月都唯有頂硬上。返黎後佢話個手提留左響果邊,當時我地用緊 pccw免費試用3G電話,於是出於好心就將我老公部舊nokia電話用100蚊賣比佢 (我地話唔收錢不過佢唔肯)。佢即時問我可唔可以買埋我果部(新d有彩芒),我話我半年後要用返so no lah。

上星期佢有晚突然同我地講話自己部電話跌爛左,我地問點會爛架?裝番就得啦。但佢話已經掉左,跟住重提想要我部電話。我不以為意,但因為就黎要還部3G,又未決定出新機,無應承佢。點知…比我發現佢部機其實無爛,收響枕頭底!我地好唔明佢有咩目的,但講大話令我地好唔開心!

老實講,我地已經盡力對佢好,一心都預左比部電話佢,而佢大致都okay,對bb幾好,手腳暫時都乾淨,係騎呢d,大蒙、做錯野淨係笑同汙糟(e.g 擺d蕃薯同野食響床),

但我驚佢以為講大話無人知,以後會變本加厲,但揭穿又怕影響關係,怕佢搵bb出氣 :cry: 大家話點好呀

超級版主

減齡達人勳章 2021勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Re: 應該揭穿佢嗎?請比意見

你要揭穿佢,唔係日後你有排煩,剩係諗邊句係大話重慘過返工對住老闆受氣•
點解要你部電話?靚 d、新 d、彩 mon、拎出去賣值錢、揚俾 d 朋友知,我老闆幾白痴,俾佢講兩講就俾部正電話佢,無錢使時又可以舉左部電話,都唔知幾好•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

講大話, 我會問agent可唔可以換人.

佢對bb好? 妳點知? d印做戲好叻架, o係妳面前就對個bb好o者, 對佢唔好個bb又話唔到俾妳知既...

唔理佢(妳)個nokia, 而家爛左, 妳當初無收佢錢, 都仲算係妳既property, 佢要俾番條屍妳睇至可以算數, 點知佢會唔會ling個mobile賣俾人地?

仲有, 我肯定佢暗地已經search過妳屋企有乜野佢係想要, 黎左2個月就已經起貪念, 小心check清楚有無d野用得好快/唔見.

妳有d乜野唔要既野, 要掉, 都等工人day off至掉, 寧願捐去charity都唔好俾個工人, 乜都要同佢計/分得清清楚楚, 唔係第時佢會以為乜都可以用唔駛問妳.

禁止訪問

複式洋房

好多謝大家比意見呀 哎!點解做顧主o甘難?返工已經要就老細,對bb又心掛掛,重要防個工人 :-( :-( 大家有無考慮搵local湊呢?

複式洋房

esp,
現在妳真的要換過另外一個, 當妳一路忍她, 但bb會長大, 那時她再衰, 妳可能為左個bb, 唔會抄她. 我是受害者, 我個bun bun 在我家4年, 我忍左她3年零八個月. Today 8月30日, 我終於抄她.

複式洋房

我認為應該揭穿佢, 等佢唔好以為你地兩公婆係傻仔, 如果唔係第日佢d故仔仲希奇古怪. 不過bb係佢手, 語氣要溫和d.

大宅

云 local ? 淨湊 b 呀? 暫時云 local 頂住湊呀 b 先都得既...

複式洋房

早前我搬屋, 有好多會要會掉, 包括舊手提電話, 衫, 手袋..

我問我老婆點解唔比個工人, 我老婆話咁樣好易令佢以我地好有錢, 好多舊野都會唔要, 咁佢就會習以為常咁問你羅, 或者你用舊少少但未掉個d, 佢地都會起左個貪念想得到...

聽左呢個thread個故事, 我諗我老婆都講得好岩...

複式洋房

agree
明知佢講大話一定要"督"穿佢等佢知你精明吾係lulu....如果吾係好似我以前都同你一樣...........最後個衰人仲走路告我tim.... 小心

lormy 寫道:
你個工人要求多多, 得一想二, 因為知你好人易恰, 想攞著數, 所以貪得就貪, 你唔可以咁就佢o架

我覺得可以暫時唔揭穿佢住, 佢話電話爛左, 咪叫佢自己去買過囉, 同佢講你唔會買俾佢, 總之以後佢有乜要求你都唔好咁易滿足佢 :evil:
:-( :-(

男爵府

I suggest... you can ask your friend to use 133 phone her mobile.............

Then, u all know the truth, and u let her explain about this............

also, can u look for the other new maid and fire her after 2 months? cos' I will do this way.

Never use someone you can't trust.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

禁止訪問

珍珠宮

2021勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔會揭穿佢,但會偷偷請個第二個工人然後叫佢即走,因佢滿口大話,又識做戲,我唔會放心比佢留在家中湊bb

大宅

esp,

我諗工人單獨對bb的cases 唔少, 為搵食冇辦法, 如果媽咪奶奶幫到手就唔洗請工人啦! 呢個問題我同你一樣, 都有諗過, local 貴好多, 冇$5000~$6000 都冇人肯彩你, 我意思係到自己屋企係呢個價. 我又諗過去幼兒中心, 但係好多菌, 個個病都會照返學, 換著係我, 又要返工, 請唔到假, 都會要bb返學, 所以點都不及bb在家一對一好, 如果工人好, 係有優點既, 至少屋企乾淨企理, 放工多d時間陪bb玩, 所以要搏一舖囉!
我地bb在佢手, 都要揸頸就命, 唯有語氣溫柔d囉. 你又唔好太比佢食硬, 佢來左2個月又真係老實不客氣喎! 你真係要花時間去教下

首頁

尾頁

跳至