論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

泗水機票

請問有無人知宜家星航去泗水既機票,
係咪比較平呀??

複式洋房

Re: 泗水機票

係咪你工人同你講星航去泗水既機票比較平,叫你買星航比佢呀?其實Garuda&Eva Airline的機票仲平,比星航平幾百元,因為我個工人10月走,所以我剛剛問過價錢.本來想買Garuda或Eva Airline的機票比佢,點知佢多多藉口,一時話Garuda要於Jakarta轉機,要比黑錢機場的人至可轉機,一時話Eva 轉機會耐好多,返到屋企要半夜,叫我買星航比佢,其實有邊個唔知星航好呀,Cathay仲好呀,不過仲貴.

你個工人幾時返去呀,因為日子唔同,價錢唔同.

別墅

係呀, 我個工人第一個合約完時, 都話唔想坐Garuda&Eva Airline的機, 講好多藉口話唔好, 想我買星航俾她......

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

在我 ge 立場就梗係 ben 隻平就買 ben 隻 ga na

複式洋房

TO YOYOMM
我想知泗水機票幾錢? 我個工人9月尾走。

別墅

我將會~sept 尾"送"我工人返泗水, 我check了一公司的ticket ~1580+417. EVA airline, every 星期二, 六有機.

複式洋房

susannalam,

以我所check過10初的價錢(單程)大約為:(未計Tax)

Garuda Airline $1,560
Eva Airline $1,450-1,750(視孚出發日期,好似12/10-30/11就 $1,450)
Singapore Airline $1,800-1,900(視孚出發日期)

Tax大約$400左右

我個工人堅持要坐星航,結果我Book左星航比佢,不過差額要佢自付.記住問清楚可以拿幾多KG上機,因為好似唔同Airline,單程及雙程所比的重量都有唔同.

複式洋房

lovelovebb ,

結果你有無買比佢呀! ?-(

洋房

Garuda Airline & Singapore Airline 兩間既航班都可以, 唔駛等太耐, 我未check過Eva airline, 唔知航班時間如何呢?

複式洋房

Hi chloetam,

好似都係日期唔同,時間唔同,我check過一班Eva airline的航班(唔sure 12/10 or 14/10),時間如下:

3:30p.m.起飛 - 5:10p.m.到台灣
6:40p.m.起飛 - 10:35p.m.到泗水

別墅

嘩!點解你地d咁平嘅, 我啱啱幫個工人買咗機票
香港 - 泗水 (直航)(來回票) 國泰 HK$3150 (包機場稅)
4:30p.m 起飛 7:45 p.m 到泗水
:-( :-(
^_^

水晶宮

Yoballma
唔駛喊,佢地講的係單程呀麻,
我都岩岩出左張機票比姐姐,
佢都係10月返尼過新年,
但佢就係去耶加達再轉飛去日野,
價錢同你差唔多都係$3118連稅cx機.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

你買國泰直航泗水來回都唔係貴好多 wor。

暑假我叫 agent 出來回机票: Garuda, 要轉機, 要$2,850

返印尼佢有老公接机都冇所謂,
但返 H.K., 由泗水 0600 a.m. 飛椰加達, 跟著由椰加達 0910 a.m. 飛 H.K., 傍晚先抵港, 返到屋企成個人散晒。

yoballma 寫道:
嘩!點解你地d咁平嘅, 我啱啱幫個工人買咗機票
香港 - 泗水 (直航)(來回票) 國泰 HK$3150 (包機場稅)
4:30p.m 起飛 7:45 p.m 到泗水
:-( :-(
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

複式洋房

點解唔叫agent代買,我以前印印$2200.-就ok ,
唔洗咁煩。總知有張機票比佢去回家ok,合約應該無指定哪間airline ??(越平越好)

複式洋房

係呀,只要有張機票比佢回家就ok,合約係無指定要哪間airline 的,不過有的印印可能為方便自已,想指明要你買哪一間airline的機票比佢,但以我所知Cathay應該係最貴,因為有直航唔使轉機.

大宅

我剛剛出了機票9月尾走雙程,連稅$2137,Garuda airline

大宅

I've just found Cathay Pacific provided $2750 for domestic helper to 泗水。

Cathay Pacific Special Ticket for Domestic Helper (Click here)

It is really safer for them to take direct flight as there is serious corruption in Indonesia Airport. Besides, direct flight may save $$ for airport tax.
熙熙&樂樂媽咪

大宅

請問各位

工人放假回鄉機票是僱主俾嗎, 簽約時講話僱主俾一來, 一回即係雙程機票就ok嗎. 同埋講左一做做二年. 再回鄉.

珍珠宮

好媽媽勳章

Gracemama 寫道:
工人放假回鄉機票是僱主俾嗎, 簽約時講話僱主俾一來, 一回即係雙程機票就ok嗎. 同埋講左一做做二年. 再回鄉.
Gracemama,
僱主要包工人來香港及回鄉的機票.
如果工人做完兩年約唔再續, 咁走的時候僱主買單程機票就ok. 如果再續個工人, 咁第2張約頭1年內工人要回鄉放假最少7天. 咁僱主會買來回機票俾工人. 到第2張約完左如果唔續, 咪只買單程票送工人走囉.

珍珠宮

好媽媽勳章

星航 vs 國泰
我的工人完約後我會續佢約, 七月佢放假時我買了星航俾佢.
原本我係想出國泰直航泗水的(我貪佢晏機去早機返), 但我太遲book位, 竟然已經滿晒. 其他航空公司一係就日子唔夾佢放假的日子, 一係就air garuda(agent話工人唔鍾意air garuda, 因為在jakarta轉機要清關).
其實出星航係逼於無奈, 因為星航(要轉機)只係比國泰直航平幾十蚊($70-80), 但早機去, 晚機返.
如果工人係續約放假返鄉, 我唔介意買國泰, 大家時間舒服d. 如果係完約送佢走, 就唔一定買貴的機票俾佢了. (我諗住到時再睇下佢乖唔乖, 好先考慮買貴機票啦.)

首頁

尾頁

跳至