家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

開始時候沖完水回水會直落唔會儲水,之後直頭唔出水,請問邊到壞左呢

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水箱裡面用乜嘢配件, 唔出水係有水唔識沖, 定冇水入?

可以的話影幅水箱內部既相 post 上來.

大宅

我上次同你一樣,搵個師傅上來睇一睇,淨係換左水箱入面一組野,就收左我$650

smallfoothk    發表於 13-4-10 00:06

水晶宮

水相內部, 有 進水 及 沖水 兩部分, 兩部分都可以獨立更換. 你請人上來檢查, 更換了配件, 就可以解決問題.

大宅

引用:我上次同你一樣,搵個師傅上來睇一睇,淨係

原帖由 tony_wn 於 13-04-09 發表
我上次同你一樣,搵個師傅上來睇一睇,淨係換左水箱入面一組野,就收左我$650 ...
差不多,我上次整收我$600。

大宅

回覆:厠所水箱

現在係不能注新水入水箱,我人手倒水進去可以正常沖水,如果是注水進去的一組壞掉可以自己更換嗎

大宅

引用:水箱裡面用乜嘢配件,+唔出水係有水唔識沖,+

原帖由 clpapa 於 13-04-09 發表
水箱裡面用乜嘢配件, 唔出水係有水唔識沖, 定冇水入?

可以的話影幅水箱內部既相 post 上來. ...
水箱裏面啲水是人手倒落去的

水晶宮

引用:現在係不能注新水入水箱,我人手倒水進去可

原帖由 0723mama 於 13-04-10 發表
現在係不能注新水入水箱,我人手倒水進去可以正常沖水,如果是注水進去的一組壞掉可以自己更換嗎

...

可以,我試過,支野$80, 我個坐厠要拆除水箱,才換到,實在太辛苦.

水晶宮

0723mama 發表於 13-4-10 00:41
水箱裏面啲水是人手倒落去的

仲有一個可能是 進水的阻塞/密封膠損壞, 你試下關上咸水掣, 然後拆開進水器的頂蓋檢查, 如有損壞, 就更換, 然後用個杯cup上頂, 再開水, 冲走阻塞物後, 再裝返個頂蓋.

請看片, 示範 及 片末的 說明圖.

http://www.youtube.com/watch?v=XOlK7X82EUc

首頁

尾頁

跳至