跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪比bb食能恩?

我又終於忍受唔到啦, 事隔一個月, 又再次想同我阿b轉奶粉! 佢一出世就食a+, 但到現時為止我都唔覺得佢o岩食吒隻奶粉... 佢兩日一次便便, 痾時又辛苦! 佢又唔係好肯食奶... 但佢又好喜歡食人奶, 所以我諗佢唔太喜歡a+... 佢成日有眼屎, 面又多粒粒, 又成日谷到個人面仔紅紅....
一個月前試過轉食雪印, 但佢唔係好肯飲...
我想問, 食能恩既媽咪, bb便便如何?? 熱唔熱氣? d奶粉甜唔甜? 因為我見能恩係低敏奶粉, 所以想試下!!

別墅

Re: 有冇媽咪比bb食能恩?

我的囝囝由3個月開始吃能恩ha,之前兩個月吃人奶,我的bb很適應這隻奶粉。能恩ha一d都唔甜,反而有少少苦味,每天都有便便,軟身呈墨綠色。因為低敏的奶粉的蛋白質要經過特別處理,比一般的奶粉做得較好,bb唔易敏感,容易吸收。雀巢產品中,我只會給bb吃的ha,因為唯有ha是在德國製造,其他大部份的都在國內生產。我下一胎的bb都打算給他吃能恩ha,在護協訂較便宜。

大宅

ANC,

THX呀! 如果d奶唔甜, 我怕我個仔唔肯食呀... 因為之前比佢試隻雪印都係淡味既! 可能a+太甜啦, 令佢食慣左甜野! 不過我都想試下能恩, 始終係低敏, 應該對佢個腸胃會好o的掛?!

大宅

barbie

您要唔要能恩??我有兩罐400g
如果係, 您不如羅去試下先~~
係您就contact我啦

大宅

fifi,

我當然要啦! 而家我手上一罐都冇呀!! 之前有兩罐又比左個舊同事.

男爵府

畀面勳章

我媽咪...
細個果時係比我食能恩的=.="
佢話呢隻奶粉係苦架.
因為我細細個唔鍾意食甜野...
所以奶粉太甜我都唔會食~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

洛紫,
thx呀! e.. 咁咪即係根本bb可能係有o的會鍾意食苦既? 如果唔係都唔會生產o的苦既奶粉! 唔知我阿b鍾唔鍾意... 都係要等佢試過先知!

咁你地知唔知道人奶係咪都係有o的苦既呢??

複式洋房

Barbie_jj :

我bb一出世就開始食能恩,一路都食得好好而且每日都有便便皮膚都ok可以不妨二試

大宅

我bb食能恩(出生到而家), bb好鐘意食, 而家開始加到180ml比佢, 佢都飲得晒.

可能低敏又有益生菌, bb一日有好多便便, 1 日平均3-5次 , d皮膚而家俞食俞白滑

不過能恩有d苦味, 你怕唔怕你bb食慣之前d奶, 轉左唔肯飲呀?

別墅

攪到我都心cc想轉添....

大宅

阿pooh

您阿b食緊個隻奶粉唔食咩??

別墅

fifi
唔係唔得....而係佢有無定向風飄忽食奶症...一時食唔停,一時唔願食,都未confirm係咪關奶粉事 :cry:

大宅

金裝係咪即係低敏?

大宅

ViannMummy, Emen,

多謝你地o既分享, 我諗我聽日或後日會開始試轉啦!! 希望bb好似你地個b咁, 日日都有便便啦, 而且喜歡食就好啦!!

大宅

pooh,
我阿b都患上呢個症, o係無計可施之下, 我就轉下奶粉囉!

大宅

buibui,

金裝係低敏架.

大宅

Barbie_jj ,

希望你bb鍾意食啦....不過記得唔好一次過轉晒, 要續餐轉wor.

大宅

Emen 寫道:
我bb食能恩(出生到而家), bb好鐘意食, 而家開始加到180ml比佢, 佢都飲得晒.

可能低敏又有益生菌, bb一日有好多便便, 1 日平均3-5次 , d皮膚而家俞食俞白滑

不過能恩有d苦味, 你怕唔怕你bb食慣之前d奶, 轉左唔肯飲呀?

我是05年7月媽咪,剛噤錯制入來,但你哋講金裝能恩,我就加意見,我B女一出世食到現在,佢不知幾喜愛,最好是腸胃好,日日有"便便",我都覺皮膚都白D(比較其他bb)

大宅

maggiechu,嘩!見到你個女領我好期待一年後我BB就好似佢咁識企!

之前都唔知能恩咁好,我BB間唔中食一餐雪印(約一星期一次),如果轉奶粉要唔要同兒科講架?同埋係咪食開一隻奶粉,唔好食第二隻?隔餐食得唔得架?我打算食多一個月人奶會幫BB慢慢轉食奶粉。

大宅

我見大家都話能恩好...所以昨天買左俾個女試食一餐...
我個B本來食雪印架...不過而家出左濕疹...
聽你地話能恩係低敏...所以先轉下...

我個B平時夜晚食5-6安雪印奶粉...
昨晚轉食能恩...開左6安...食剩10ml左右...
當時已經係零晨1點...但係我個女都唔肯瞓...
到3點幾...要開多2安奶俾佢先肯瞓...

我喺到諗...能恩係咪無咁"杰"...所以我個女唔夠飽呢...
咁我係咪以後要開多d俾佢呢

首頁

尾頁

跳至