網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為有300減30哩個優惠, 我就試下碌卡...
今日見到第一張單已經入帳

328.85 RMB → 393.51 HKD(連優惠)

想知道係咪咁樣計?
328.85-30 [優惠] = 298.85 RMB
298.85*1.03 [3%恆生手續費] = 307.8155 RMB [實付價格]
個rate即係 393.51 HKD / 307.8155 RMB = 1.278

假如唔碌卡 而用支付寶比,
則價格為 328.85*1.2491 = 410.7 HKD

我之前預個銀行rate係 1.3 , 原來都相差無幾 哈哈

大宅

回覆:用信用卡比錢, 轉番港紙係咪咁計呢?

328.85 已經扣左30架啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你計法是對的,不過計漏左淘寶都會收3%手續費。

其實我當初碌卡時, 都計過實際只可慳RMB 15元左右, 不過幾日慳慳埋埋叫幫補下集運費都好~

你平得咁少, 係因為你支付寶兌換率竟然只需1.2491咁低!?你是用wepay充值或國內銀行找數嗎? 我因為充值要1.27, 所以點計都係-30抵D~

侯爵府

chlsy 發表於 13-4-13 19:12
因為有300減30哩個優惠, 我就試下碌卡...
今日見到第一張單已經入帳

樓主, 信用卡公司收你328.85人仔折番港幣HK$393.51?? 定係298.85人仔計HK$393.51??

大宅

Obe2009 發表於 13-4-13 19:52
樓主, 信用卡公司收你328.85人仔折番港幣HK$393.51?? 定係298.85人仔計HK$393.51??
...

應該係298.85人仔折番港幣$393.51, 因為有3%手續費(即係手續費已經成十蚊). 如果用中銀咭就1.5%
我有大陸A/C但都有用300-30依個信用咭優惠, 計番平$20咁上下, 我都係夾到剛好300先用.

大宅

唔好意思, 出完POST先發覺自己講到一舊舊 哈哈
328.85 係原本張單既價格, 未扣30架!
所以恆生收既就係298.85RMB → 393.51 HKD

係呀, 1.2491係用wepay入數.
但係淘寶仲有另外3%要比架? 咁既話咪即係total 有6%手續費要比?

大宅

原來付款頁果度會show 埋出黎 個實付rmb金額係點計出黎
頭先發現之後又睇唔切

侯爵府

phoenixM 發表於 13-4-13 19:51
你計法是對的,不過計漏左淘寶都會收3%手續費。

其實我當初碌卡時, 都計過實際只可慳RMB 15元左右, 不過幾 ...

我都係轉左用wepay充值, 請問用信用卡300減30如果銀行係3%GE比起用wepay邊樣抵D呢?

大宅

chlsy 發表於 13-4-13 20:26
所以恆生收既就係298. ...

中銀咭1.5%, 其他VISA MASTER JCB...就3%
如果300-30, 用中銀咭最抵.

基本上用支付寶比錢唔洗手續費
只係信用咭/PPS就個別銀行收手續費.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Obe2009 發表於 13-4-13 22:05
我都係轉左用wepay充值, 請問用信用卡300減30如果銀行係3%GE比起用wepay邊樣抵D呢? ...

其實我只懂粗略地計算, 我之前用信用卡找數時, 大約計到我用緊的DBS [手續費+兌換率] 約1.3左右(我唔知DBS收幾多%手續費, 不過肯定無中銀1.5%咁低, 一定是2~3%左右), 於是我襟計數機:

假設原價RMB 300

用信用卡: (300-30)*1.03*1.3 = HK 361.53
用wepay: 300*1.2491 = HK 374.73

用信用卡-30優惠會慳少少, 但假如原價越貴, 其實可以慳到的錢就越少, 因為3%手續費增加了貨品價格。

假設原價RMB 400

用信用卡: (400-30)*1.03*1.3 = HK 495.43
用wepay: 400*1.2491 = HK 499.64

這就是我的笨蛋計算法, 所以如果原價超過RMB 400以上, 其實用信用卡-30優惠唔會慳好多, 500以上的話, WEPAY更會抵過-30優惠~

Obe2009, 我剛醒起上次你問用信用卡退款問題, 我話無得退手續費, 原來我錯了, 淘寶的3%手續費是有得退回的, 上次報錯料, 抱歉

侯爵府

phoenixM 發表於 13-4-13 22:32
其實我只懂粗略地計算, 我之前用信用卡找數時, 大約計到我用緊的DBS [手續費+兌換率] 約1.3左右(我唔知DBS ...

係呀, 我申請左退款, 見到連埋3%退左.

以你上面GE計法, 包唔包埋淘寶GA LA? 我重係晚晚9點300減30呀, 如果無SO, 我唔做喇.........廢事買野要分開咁多日呀!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:用信用卡比錢, 轉番港紙係咪咁計呢

唔係咁計。

3%係支付寶收唔係銀行收,銀行會再收一個叫外幣簽帳既手續費,間間銀行都唔同..

以星展為例,外幣charge 1.95%.. 計埋支付寶3%,當你買100蚊人仔野,visa rate今日係1.248,咁即係100x1.248x1.0495= 港幣130.97.. 按你用港幣直除人仔黎當貨價呢個計法,個rate係差唔多1.31

公爵府

引用:唔好意思,+出完POST先發覺自己講到一舊舊++

原帖由 chlsy 於 13-04-13 發表
所以恆生收既就係298. ...
你見淘寶charge你果3%係支付寶袋,只係好多人誤會左係銀行袋,銀行袋果個唔會喺淘寶到show出黎,包含左喺statement入面個港幣金額到,所以好多人都唔發現銀行原來有外幣簽帳cahrge,即係我啱啱舉例果1.95%。我初初都好天真咁好似你咁計,有次無意中發現statement個數同我自己計既唔同,打去問職員教我計先知原來係錯晒!

男爵府

畀面勳章

回覆:puilam714 的帖子

早知用pps比錢,剛用了信用卡比,點算

伯爵府

Obe2009 發表於 13-4-14 12:44
係呀, 我申請左退款, 見到連埋3%退左.

以你上面GE計法, 包唔包埋淘寶GA LA? 我重係晚晚9點300減30呀, 如 ...

已包含淘寶用信用卡的3%手續費(即係*1.03), 不過用信用卡找數計出來的數目只是約數。

其實有無SO, 視乎你要比的總數, 如RMB 400以內, 都可以慳十零蚊港幣, 我覺得都值得。
但如總額大於RMB 400以上, 由於你Wepay只需1.2491咁低, 所以用-30優惠就只係可以慳幾蚊甚至無得慳重貴左 (因為總額越大, 淘寶碌卡收的3%手續費會越多, 根本無SO。)

所以除非你夾到每日合併的單能在RMB 400以內, 否則用返Wepay比錢好過。

侯爵府

phoenixM 發表於 13-4-14 16:31
已包含淘寶用信用卡的3%手續費(即係*1.03), 不過用信用卡找數計出來的數目只是約數。

其實有無SO, 視乎你 ...

我呢個C9仔計婆仔蚊就梗係日日簽三百多少少喇, 呢牌明明有好多野買, 都係寧願分開日日簽三百寧LOR, 即係都比就咁用wepay充完用支付寶付款抵少少都好過無............

chlsy  我都係咁 haha
原來果3%係淘寶收, 真係而家先知!  發表於 13-4-14 20:48
phoenixM  每日都夾到300多少少, 勁~!! 咁碌卡就抵D了~  發表於 13-4-14 19:28

公爵府

helenmail421 發表於 13-4-14 15:35
早知用pps比錢,剛用了信用卡比,點算
錢已經比左, 當交學費囉.. 信用咭一定係最貴既方法.. 只係方便而已

首頁

尾頁

跳至