跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

有無2006年6月23日 baby 講話

我想問你地bb 有無開始想食手

別墅

Re: 有無2006年6月23日 baby 講話

阿仔已經識將左右手分別放入口啜, 重啜得好大聲, 佢只啜母指及食指那部分.右手較啜得多

大宅

係呀我都好擔心呀, 因佢現在好想好想食手,我同你一樣見到就阻止佢, 但現在比奶嘴佢都唔係好想食,你話點算呀.
同你仔仔仲有無食夜奶呀. 因好想幫亞囡介但都未得.

別墅

啜手是bb的自然天性 , 有

大宅

我囡囡現在食5doz, 但有時食4doz就唔食, 都係4個鍾,但3個1/2鍾就叫, 同應該都有12-13lbs ,同你仔仔一樣.
有時都覺得佢唔夠,但我同你想法一樣唔想佢太肥呀.
如佢仲想食就比水佢飲囉.

你個仔仔好靚仔呀, 我個囡成個男仔樣咁.
keep 住 contact 呀話晒大家baby 都係23/6.

別墅

我既策略都係俾水佢飲, 同你一樣.
多謝妳讚阿仔! 佢地每日個樣都唔同, 有d相佢都好似個女仔架!
係! 一定要保持聯絡, 因大家可能又會起差不多時間遇上相同問題!

大宅

係呀, 我join左bb 按摩班 1/10 係荃灣上,
如下次有機會一齊join 佢地攪d party, 可以見下面嗎

別墅

阿仔當然鍾意同靚b女見面啦! :-P
不過我地1/10唔得閑, 但我join左TW playgroup (15/10,22/10 at 4-5pm), 如果你地都參加就可以見面喇!

大宅

真係好失望啦, 我想join時已full左啦.
為有要等下次party 啦

別墅

4-5pm個section好似仲有位!!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=737411&forum=153&62

大宅

join 左啦

別墅

可以見面喇!

大宅

我個囡係早一日既bb(22/6),不過都係一樣,佢成日食手,都係唔食奶咀,d人話食奶咀好過食手,其實都係一樣,我唔想佢食到個咀型唔靚,有時佢同我鬥力架,不過都冇"樓"...都係一樣啦,見到就會stop佢架啦.

呢家佢有差不多14lb,飲6oz(加了冇幾耐咋),不過自佢打完針後,成日食唔晒,有時食剩2oz...

別墅

阿仔打針後並無出現任何異常, 食得,

大宅

Hi Smilefish,

唔使擔心喎, 我個女不嬲都食5doz, 但現在佢唔係好肯食,有時食3 or 4 doz, 有時食2 doz 就唔食. 激死我.
但姑娘話到了一個時間有d bb 係會咁喎.
佢現在我估都有13lbs 幾啦.

但你個b 食奶有無好 "樓"呀. 我個女都樓呀 ,食食下都可以哭.都唔知佢做乜. 最慘係這二日好激喎,係哭到唔停連抱住都係咁, 但一比亞婆婆抱就好d, 我做亞媽幾心傷呀,但無計啦係婆婆帶.

好彩今天帶bb回來都ok .你地亞b 有無咁快認人呀?

別墅

我阿仔食奶無問題, 而家食5-6oz, 好穩定, 無扭計, 最多係扭唔夠食.
最激就係尋晚, 唔知道佢日頭可能無咩

複式洋房

你地好呀, 我阿仔都係23/6出世, 即係coming Sat.就3個月啦!

我個仔有時食奶都會扭計喊, 尤其是佢想瞓的時候.

都唔知點解阿仔的食量停滯不前, 出世每3hr食3oz,都好似唔飽. 到宜家都係食4oz多d, 有時2, 3oz. 我朋友個仔滿月已經食6oz.

阿仔出世時已經8磅多, d 人話無理由佢食得咁少. 唉, 你哋話佢係唔係真係食得好少呀?

珍珠宮

Hi 各位媽咪:
我係第一次入黎媽媽會
我個仔又係今年6月23日出世。
佢同埋食手仔食到"搭搭聲",唔肯食奶咀,我左舊牙膠俾佢咬,叫做好少少o羅
我個仔奶量又係停滯不前,之前食開oz安3hr,我叫工人嘗試俾5oz佢,昨日終於有突破啦,有兩餐食到5oz,請繼續努力!!!

大宅

我個囡今日去左健康院啦, 現在有14.3lbs啦 60cm高.
一日飲6餐奶 , 侮餐飲4doz. 姑娘話佢食奶同個重量比例都ok. 但如再肥咁就會過小小重啦.

我想問呢我個女有一隻眼成日都有好多眼屎同眼水. 有時搽得多眼尾會好紅. 見到都覺得佢辛苦.但姑娘話係淚管閉塞喎.
大大下會無野喎. 你地亞bb有無咁情況呀.

珍珠宮

我個仔未滿月的時候仲勁,眼膠多到gel住隻眼,睇醫生話佢係少少發炎,跟住傳染埋另一隻眼仔。後來滴左幾日藥水就無事。依家好耐唔耐先有好細舊眼屎。

首頁
12345...16

尾頁

跳至