自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我都就50歲人,吾係經濟支柱,阿仔已中學。
最近收到保險供款單,每年加埋住院、意外、危疾要1萬幾蚊,到現時已供咗20幾年。
其實屋企無乜積蓄,咁大個人都無乜去過旅行。
如果係你,你會吾會吾再供落去,留些少錢响身邊同間中去旅行享受呢?反正我諗住死就一世,吾死都大半世,有病最多去政府。

cici1800  政府通波仔,如要用支架, 一個都2萬以上,好啲仲貴啲. 仲有宜家好多藥要自費  發表於 13-4-21 16:46

大宅

好媽媽勳章

回覆:loved 的帖子

負擔到繼續供,一斷即出事架,好邪!

男爵府

回覆:如果係你,你會吾會再供落去...?

唔供都供左廿幾年,人係會越老越多病痛、如果係我我會繼續供。

水晶宮

仲要供幾耐?供左廿幾年,一定供

侯爵府

我我會繼續供

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:我都就50歲人,吾係經濟支柱,阿仔已中學。

原帖由 loved 於 13-04-21 發表
我都就50歲人,吾係經濟支柱,阿仔已中學。
最近收到保險供款單,每年加埋住院、意外、危疾要1萬幾蚊,到現 ...
如果已供20年,我點都撐落去,其實中年開始才是病和住院,危疾高峰期,現在斷只為去下旅行,多點閒錢,我不會囉。而且多數好邪,一斷就奶野

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

50歲先係好多大病出現既時候、人唔怕死、最怕病、一斷左、如有需要、你家人可以支持嗎?如否、又只會苦了小孩!

伯爵府

供,真係好邪,我識人30頭,20頭出嚟做嘢買分人壽+醫療,年年供,供咗十年,早兩年因為去咗外地做義工半年斷咗供,佢又覺得相安無事廢事買返,結果無幾耐淋巴癌
要用標把藥吊命,一個月兩支,每支萬八(自費藥),不幸中之大幸佢阿哥做醫生,有少少錢撐佢,不過好耐無聯絡,而家唔知點。

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

珍珠宮

供,除非真係開飯都有問題。雖然話有大鑊嘢會去政府,但點講到時都有多個選擇,可以政府私家兩面攞意見,有d保險有資助性質,唔一定係入院先有得claim,咁d錢咪可以買補品呀請看護咁囉

禁止訪問

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

cut 走住院,意外醫療,太無用了!

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Cut意外囉

請勿打招呼~

侯爵府

cut細保額供,供左20幾年,個戶口應該有d錢,可唔可以拎紅利出黎交??

cici1800  唔好用紅利去代替供款, 將來供完可以拎返啲$ 會少好多的.  發表於 13-4-21 16:38

侯爵府

我會繼續供,唔會cut任何一樣。
唔好唔信邪,有朋友cut醫療後無耐意外整親入院。

琥珀宮

回覆:loved 的帖子

政府而家超多自費項目同藥物!

男爵府

引用:cut細保額供,供左20幾年,個戶口應該有d錢

原帖由 rilley 於 13-04-21 發表
cut細保額供,供左20幾年,個戶口應該有d錢,可唔可以拎紅利出黎交??
冇錯,應該唔洗供,咁就唔洗cut!

伯爵府

供左咁耐,依家先係最有機會用到既時候,唔供好笨喎!

子爵府

玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

供!

子爵府

一定要供

男爵府

+4熱血勳章

雖然唔係經濟支柱,一旦斷供,你有事,你的家人可唔可以負責得起呢?

首頁

尾頁

跳至