親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

1) 要買幾多錢先可退稅?2) 在邊度退稅?
3) 可以退到幾多稅?

唔該曬各位!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Ivy124 的帖子

Ivy124  thx~ep  發表於 13-4-22 11:04

伯爵府

有呀,記住去大街果間,送既野會多D

公爵府

同德仕管理處bhbeauty 發表於 13-4-22 10:41
有呀,記住去大街果間,送既野會多D
近skinfood嗎?thx~

伯爵府

Ivy124 發表於 13-4-22 11:03
近skinfood嗎?thx~

其實一條街間間都齊晒,冇記錯既話o係lanlage斜對面

Ivy124  many thanks~  發表於 13-4-22 12:05

大宅

有,重送好多野呀!

Ivy124  thx~  發表於 13-4-22 15:04

公爵府

另一問題,謝謝各位!

複式洋房

回覆 Ivy124 的帖子

Minimum shopping total per bill for Tax refund is 30000 won. Refund is about 6% of the total .

Ivy124  thx!  發表於 13-4-23 09:11

大宅

畀面勳章

唔係間間的單都可退稅, skinfood 就沒有, missha, tony moly 都有, 購滿 30000 won 可以辦理退稅, 店舖會出一張單 for 你退稅用, 記得要退稅的貨物要另外 pack 開, 到了機場, 未入海關前, 要去 counter chop 證明你購買了這些貨物出境, 入了海關, 就去退稅 counter, 有兩個, 藍色單去藍色 counter, 其他就去隔離那個.

就算去超市, 如買滿額都可退稅 (易爛的生果不計, 它會計埋唔駛自己計), 記得即日去服務部辦理, 我就是回到酒店看單據才知可退, 都費時搭車去辦, 大約退4.5-6.5%, 印象中, 買得多, 退得多~

Ivy124  清楚,thx!  發表於 13-4-29 09:20

大宅

回覆:Ivy124 的帖子

有得退税,只要shop門口有tax free over 30000 won 就有得,不過你要同sales講tax free佢地就會識做,然後拎走機場就可refund cash

Ivy124  many thx!  發表於 13-4-29 09:21

大宅

回覆:TIN_C_C 的帖子

請問如另外pack 開退稅的貨品 那handcarry 上機? 定退完稅可pack 番入luggage 呀 另 等等耐嗎 麻煩嗎 因我現在在首爾 怕煩唸緊攪唔攪退稅

水晶宮

韓國退稅是按比例來退的
30000WON只係退3%
係網上面可以找到個比例

大宅

畀面勳章

Cammy 發表於 13-4-30 07:45
請問如另外pack 開退稅的貨品 那handcarry 上機? 定退完稅可pack 番入luggage 呀 另 等等耐嗎 麻煩嗎 因 ...

Hi, 我是看退稅需知要將退稅品另外 pack 開, 我當時帶左2 個篋, 所以一個裝退稅品, 一個裝其他, 你可以放在 handcarry, 讓他 chop 了印就放回篋再寄艙. 我當日所見, 無 check 到行李, 但需知寫明要, 萬一佢話要 check 而你無另外 pack 開, 到時要搵番出黎就煩, 當日見大家都好合作排隊擺定個篋俾佢 check, 但唔見有 check 過, 所以非常順利, 唔駛一陣就 chop 好印. 不過有樣野要提提你, 要拿了登機證才會幫你 chop 印, 所以如果你未印登機證, 就在自動登機櫃拿了 boarding pass 先, 否則又要再排過.

有了這張已印了 chop 的單據, 入到候機室有兩個指定 counter 做退款, 都幾易搵, 如不太多人又不趕時間, 可以去排隊取 cash, 否則就要它郵寄給你. 每張單消費愈多回贈愈多, 大約也有4%, 做不做退稅就看你了, 有時間又不妨啦~

大宅

畀面勳章

Cammy 發表於 13-4-30 07:45
請問如另外pack 開退稅的貨品 那handcarry 上機? 定退完稅可pack 番入luggage 呀 另 等等耐嗎 麻煩嗎 因 ...

另外, chop 印 counter, 我記得東西兩翼都有, 看那條少人排就排那條吧~

大宅

回覆:TIN_C_C 的帖子

唔該晒你 你講得好詳細呀 完全明白晒 都唔太煩 我今次返香港時會試下先 tks

TIN_C_C    發表於 13-5-1 11:57

大宅

回覆:如何在明洞購物後退稅?

I got this for your easy reference

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Cammy+發表於+13-4-30+07:45+請問如

原帖由 TIN_C_C 於 13-05-01 發表
Hi, 我是看退稅需知要將退稅品另外 pack 開, 我當時帶左2 個篋, 所以一個裝退稅品, 一個裝其他, 你可以放 ...
我係出團體票要係櫃位劃位,咁係咪要先寄一個行李,然後退稅後再排過隊再寄退稅物品? 因lotion面膜唔可以寄倉的。對嗎?

大宅

畀面勳章

iris0811 發表於 13-5-4 12:31
我係出團體票要係櫃位劃位,咁係咪要先寄一個行李,然後退稅後再排過隊再寄退稅物品? 因lotion面膜唔可以寄 ...

唔好意思, 我是自由行, 所以自行印登機證, 團體票的話, 唔知可唔可以自行印登機證呢? 總之都係蓋印後才去寄艙好一點, 萬一佢要 CHECK 貨品, 寄左艙, 都唔知俾乜野佢 CHECK? 辦理登機後, 能否再去寄艙? 我未試過, 答唔到啊.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆:iris0811 的帖子

你 check in時同地勤講 tax refund, 佢地會同你貼好寄艙貼紙, 之後去海關 counter “給“印, 係個度寄行李,

我上次個海關乜都唔睇就“給“印, 但排我前面個人,就要開行李箱比佢check 要退稅嘅物品係唔係度, 如果無, 個張單就唔得“給“印做退稅。

大宅

畀面勳章

Issac_BB 發表於 13-5-5 17:28
你 check in時同地勤講 tax refund, 佢地會同你貼好寄艙貼紙, 之後去海關 counter “給“印, 係個度寄行 ...

原來可以咁樣, 又知多 D, 唔怪得蓋印 COUNTER 旁邊有條行李輸送帶~

首頁

尾頁

跳至