香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無MAMA帶過小朋友上元朗大會堂PLAYGROUP?
我睇blog d媽媽話報名當日要好早起身排隊, 除左收費吸引之外,老師/環境係唔係真係好好? thx~

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

大宅

回覆:csksandy 的帖子

我自己囡囡而家讀緊音樂英語證書班1歲半,她玩到好開心,可以學到野,而且老師又好好,好細心同好好笑容,又個試過playgruop1歲潘老師嘎都可以,我自己就覺得幾好,價錢又便又學到野,囡囡又開心,唯一個唔好就係報名,想報到自己想報ge時間就真係要好早,次次我都要凌晨5點去到,重要有人已經係度排緊

大宅

畀面勳章

回覆:元朗大會堂PLAYGROUP

我仔由歲半讀到返k1,佢係上潘老師果班(中文)佢好鍾意上,老師都教得好好,好有心機,初初報名無咁緊張,之後就開始一早要去排隊報,不過我個仔而家已經k3

別墅

可唔可以詳細講下有咩好?playgroup 一堂幾多個遊戲? 遊戲內容有咩? 會唔會重覆? 流程係點? 著重守規矩嗎? 著重自理嗎? 會唔會鼓勵小朋友講野?
Sorry. 可能我太多問題,但我發現係bk入面好多媽媽都講唔清楚有乜好,而大會堂又冇得試堂,所以希望有上過既媽媽可以分享得詳細小小,謝謝

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

其實好老實,佢唔係幼稚園,唔係太著重自理,規則等,真係遊戲,開心,親子關係為主,小朋友好開心,唔好諗住家長可以行開,係唔可以既

大宅

回覆:kellychiu122 的帖子

就算出面俾錢百幾蚊堂既playgroup,做既野黎黎去去都係果幾樣,不外乎唱下歌仔玩下大小肌肉遊戲,去下廁所學排隊。。落堂
大會堂我相信價錢起碼平一半,咁佢一定會諗野玩同大家互動既,一定唔會同咁多位家長眼望望,最緊要小朋友玩得開心,唔悶唔抗拒,定時定候上堂,乖乖聽老師指令,已經係學緊野啦,仲想要求多d?可能要搵d二三佰蚊先得

唔好意思其實我無上過大會堂親子playgroup...但3歲幾仔仔而家上緊果班音樂証書既老師我好鍾意,起碼我個仔會全程跟住老師指令做,已經好滿意,至於佢袋到幾多返黎就睇佢造化
等我下次都問下係咪姓鄧先

大宅

其實一句講晒,你到時親自跟入去上堂咪知囉

大宅

回覆:S.Sqionghei 的帖子

請問你係咪返星期四一點幾至二點三果堂?老師叫咩名架?
乜要咁早去排隊架?????

別墅

我應該沒有太大恆心凌晨5點排隊報playgroup,最怕係好辛苦報到名之後小朋友跟pg老師唔夾就慘了。

大宅

畀面勳章

不如你講下你想小朋友係playgroup學到咩再話俾你知大會堂可唔可以滿足你

大宅

畀面勳章

果陣我地都係朝早8點零去排隊咋,未試過5點咁早

別墅

我想搵一個playgroup類似幼稚園模式,train大小肌肉,想佢無咁怕陌生人,之前返過基督教幼潛,每堂玩具時間後喊足45分鐘,成日爬出門口逃走,ee只會問我佢係未食飽未小睡來上堂,最初以為佢唔適應陌生環境,但上左7堂情況無改善之後無再返.我知道每一個綜合式playgroup上堂模式差不多,但我希望搵一個有heart,又會比到 positive advise既導師。。。。

大宅

畀面勳章

咁潘老師嘅班都啱你,主要都係手眼協調、大小肌肉練習(內容主要係做下小手工、唱遊、律動等等),到2歲班就開始會接近幼稚園教學方法,每堂完之前會有茶點,食茶點前會敎佢地排隊去洗手間洗手,大約係咁上下,你睇下仲有冇咩想知,我果陣有影過小量上堂嘅相,如果你有需要我可以pm俾你睇下

(其實唔係好明點解有人話講啲唔講啲,因為我唔知一堂playgroup可以有幾複雜,playgroup離離去去都係手眼協調、大小肌肉訓練,唔知仲可以有咩)

侯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

引用:咁潘老師嘅班都啱你,主要都係手眼協調、大

原帖由 kathy622 於 13-04-27 發表
咁潘老師嘅班都啱你,主要都係手眼協調、大小肌肉練習(內容主要係做下小手工、唱遊、律動等等),到2歲班 ...
pm me pls, thx

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我覺得地方細,連埋家長好多人,只有一個老師,真係兼顧唔到,不過咁既價錢不要要求太高

hinxmama  agree.  發表於 13-4-28 17:23

大宅

回覆:kathy622 的帖子

可能人地想你列個時間表出黎,頭十分鐘唱歌,跟住十分鐘行獨木橋,十分鐘玩遊戲。。。。講晒60分鐘。。。應該係咁

大宅

畀面勳章

引用:可能人地想你列個時間表出黎,頭十分鐘唱歌

原帖由 dp963852 於 13-04-29 發表
可能人地想你列個時間表出黎,頭十分鐘唱歌,跟住十分鐘行獨木橋,十分鐘玩遊戲。。。。講晒60分鐘。。。應 ...
堂堂都唔同內容,我個仔上左成2年,我咪有排打

另外除左樓主外,我係唔會俾相其他人,所以其他人唔使問我攞啦~

禁止訪問

侯爵府

gigi19810326 發表於 13-4-22 23:46
其實好老實,佢唔係幼稚園,唔係太著重自理,規則等,真係遊戲,開心,親子關係為主,小朋友好開心,唔好諗 ...
行開就唔會, 但我地幾個家長到後期(約1.5歲)開始, 就由佢地D細既自己玩, 我地望住就算啦~~ 我之前上KINDERMUSIK, 後來要返N班, 時間夾唔到就冇再返, 而家等緊幼稚園通知睇下可唔可以轉去上午既K1, 如果可以, 就會報返~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

kathy622 發表於 13-4-27 09:10
果陣我地都係朝早8點零去排隊咋,未試過5點咁早
我仲懶, 10點幾至去~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

首頁

尾頁

跳至